Aromagyertyák, kézzel készült gyertyák az őszi estékre

2021. szeptember 19.
Szerző:  Szabó Kitti
Aromagyertyák, kézzel készült gyertyák az őszi estékre
Mikor kicsit hűvösödik az idő és hosszabbak lesznek az éjszakák, nálunk mindig előkerülnek az illatgyertyák. Nagyjából akkor, amikor először eszembe jut a tavasszal gondosan elpakolt tíz éves “meleg piros” takaró a gardrob legfelső polcán. A gyertya, és az aromagyertya csodálatos hangulatot tud varázsolni bármikor - egy nyári estén is. A vendégek imádják, de akkor is sokat segít, ha egy kicsit relaxálni szeretnék, sőt, diszkomfort érzet vagy fájdalom esetén is kifejezetten jó hatása van. Viszont nem árt tudni pár dolgot, mielőtt gyertyát vásárolnánk.

A gyertyákról általánosságban

Nagyon fontos tudni, hogy érdemes jó minőségű gyertyákat, illatgyertyákat használnunk otthon, hiszen mindannyian édesanyák vagyunk, felelősek vagyunk a gyermekeinkért, és a családunkért. 

A paraffin gyertyák hamujának, és az abból - égés közben - felszabaduló káros anyagoknak a belélegzése akár egészségügyi problémákhoz is vezethet, hiszen a paraffin kőolajszármazék. Ehhez persze óriási dózis, és folyamatos használat kellene, de azért jobb nem kockáztatni. Illetve az a legjobb ha nem fémszálas, tehát nem ólomtartalmú a gyertyánk kanóca, hanem pamutból van. 

Léteznek kifejezetten allergia esetén alkalmazható gyertyák, de ezeken kívül jobb, ha a csecsemők, és kisgyermekek nincsenek egy légtérben az illatgyertyával, illetve a gyertya használata után alaposan ki van szellőztetve a szoba. Mondanom sem kell, hogy kisgyermek közelében amúgy se legyen égő gyertya, mert balesetveszélyes.

A gyertya karbantartásáról is jó beszélni. Érdemes használat után 3-5 mm hosszúra vágni a kanócot, hogy ne lobogjon nagy lánggal, és ne kormoljon. A kanócot mindig próbáljuk visszaterelni középre, mert a magas hőtől esetleg megpattanhat az üveg, ami szintén balesetveszélyes.

Szójaviasz, pálmaolaj gyertyák

Az ebből az anyagból készült gyertyák környezetbarátnak minősülnek, de azért jó ha tudjuk, hogy a szójaolaj átesik némi kezelésen mielőtt szójaviasszá formálódna. Viszont sokkal jobb választás, mint a paraffin gyertyák. Tisztábban és tovább égnek, a fenntarthatóság jegyében készülnek, nem ártalmasak a környezetre, tökéletesen lebomlanak, és semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki magukból. Egyébként a pálmaolaj alapú, és a repceviasz gyertyák is abszolút hasonló pozitív tualjdonságokkal rendelkeznek, bátran használjátok őket!

Megnézem a szójaviasz gyertyákat! 

 

Kézműves repceviasz illatgyertyák 

A repceviasz gyerták egyre népszerűbbek, hiszen 100%-ban lebomló anyagból készülnek, valamint a repceviasz esetén is elmondható, hogy semmilyen káros anyagot nem bocsát ki égés közben. Ha igazán jó minőségű illatgyertyát keresel, akkor érdemes a hazai alkotók kézzel készült minőségi termékei között keresgélned, akik természetesen azt is fontosnak tartják hogy fa-vagy pamutkanóccal készüljenek a termékeik.

Megnézem a kézzel készült repceviasz gyertyákat!

 

Válassz méhviaszgyertyát!

A gyertyák királya. De tényleg. Az előállítása során nem történik vele semmilyen mesterséges folyamat, hiszen csak méhek dolgoznak rajta. Ennek köszönhető az is, hogy 100 %-ban természetes összetevőkből áll. Nincs környezetkárosító hatása sem, tisztán és lassan ég. Persze a vegán közösségek nagy része nem használja ilyen boldogan, mint én, hiszen állati eredetű összetevőket tartalmaz.

A pozitív hatásai viszont elvitathatatlanok. Fantasztikus illata van plusz illatanyagok hozzáadása nélkül is, amit a növényi nektároknak köszönhet. Tisztítja az otthonod levegőjét, mert megköti a levegő por, pollen és baktérium tartalmát, ezenkívül hipoallergén, így nyugodtan használhatod, ha kisgyermeked van. Hosszasan, és gyönyörűen ég, ráadául bizonyítottan nyugatató hatása van. Figyelmesen vásárolj, mert sajnos hamisítják, és néhány helyen paraffinnal keverve tévesztik meg a vásárolókat!

Megnézem az eredeti méhviasz gyertyákat!

 

Pár szó az illatokról, és a diffúzorokról

Csodálatos illatokkal lehet betölteni a lakást, bármilyen hangulathoz tudsz megfelelő illatgyertyát találni. Persze itt is több vélemény ütközik egymással, néhány hozzáértő szerint az igazi illóolajok jótékony hatása magas hőfokon nem érvényesül, egyszerűen túl hamar “elég”. Ha az illóolajok terápiás, és gyógyító hatását is szeretnéd élvezni, akkor érdemesebb diffúzor készüléket beszerezned, ami tulajdonképpen hidegpárásító, és megőrzi az illóolajok minden hasznos tulajdonságát, az illatkokat pedig fantasztikusan szétoszlatja a térben. Nem utolsó szempont, hogy itt nincs nyílt láng, és kapható hangulatvilágítással is. Mindenesetre én töretlenül imádom az aromagyertyákat is! :)

 

Megnézem az illatos gyertyákat!

 

Gyertyakészítés

Tudom, hogy nem a legalkalmasabb időszaka az életednek erre, de egész nyugodtan vágj bele a gyertyakészítésbe! Nagyon egyszerű, olcsó, a magad ízlése szerint variálhatod az illatokat, ráaádául így biztosan nem kerül bele káros anyag. Máris tettél valamit a fenntarthatóságért, és a vegyszermentes, egészséges életért.

Megnézem, hogyan készíthetek otthon gyertyát!

 
 
Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram