Könyvajánló 2-3 éveseknek

2021. április 16.
Szerző:  Szabó Kitti
Könyvajánló 2-3 éveseknek
A mese a gyermek számára "élettapasztalatot", egy másfajta meglátást, önmaga és a világ megértését, a kreativitás, a fantázia, az intelligencia fejlődését, és a szülővel töltött meghitt időt jelenti. Ezek mellett persze még számtalan előnye van a mesehallgatásnak, szóval érdemes művelni. :) De mit szeretnek a kicsik? Meseajánló 2-3 éveseknek.

Olvasóvá nevelés 

Nem minden gyermeknél jön könnyen a mesehallgatás. Egy családon belül is előfordul, hogy az egyik gyerek már kicsiként is könyvmoly, a másik meg három kört szalad, vagy fejen áll egy mondat közben, vagy inkább tépi a lapokat, mint áhitattal lapozgassa. Minden gyerek más, de érdemes kicsit eröltetni a dolgot, rávezetni őket arra, hogy a közös meseolvasás óriási élmény.

Ilyen kicsi korban érdemes arra odafigyelni, hogy olyan könyvet válasszunk, ami neki a legjobb, ami őt leköti. Nagyjából mindegy mi az, nem érdemes még nagyon vezetni az ízlését, most tényleg csak az a cél, hogy érdekelje, amit olvasunk neki. Biztos, hogy létezik az a könyv, amit neki írtak. :) Akár gyerekkönyvtárba is érdemes ellátogatni, ahol ő választhat. Talán még két nagyon fontos dolog van: Annyiszor olvasd el ugyanazt a mesét, ahányszor ő kéri! Neki ez fontos, hiszen az a történet dolgozik benne, arra van éppen szüksége. A másik pedig, hogy ne történjenek nagy dolgok a mesében, csak egyszerű hétköznapi cselekvésekkel, eseményekkel ismerkedjen meg rajtuk keresztül. 

Marék Veronika: Boribon és a 7 lufi

Ki ne ismerné Boribont? Talán még te is a róla szóló meséken nőttél fel. Ebben a könyvben Annipannival, és Boribonnal tanulhatjátok meg a színeket egy bájos történeten keresztül, amelyben előtérben van a barátság, és a "minden rosszban van valami jó" tanulsága.

Megnézem


 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Évszakos könyv

Bogyó és Babóca megkerülhetetlen, bár néha picit sóhajtozva olvassom az egyszerű meséket, de a gyerekek imádják, ezért aztán én is fejet hajtok az írónő előtt. Találtam kicsit komplexebb, középutas Bogyó és Babóca meséket, amiket én is nagyon szívesen olvasok a gyermekemnek. Ilyen például az Évszakos Könyv, vagy a Mese az elveszett nyusziról.

Megnézem


 

Harcos Bálint: Szofi varázsol

A Szofi varázsol a Szofi könyvek szerintem egyik legviccesebb darabja. Nagyon jól el lehet játszani - drámaian, nagy mozdulatok kíséretében-, hogy először izguljon, aztán dőljön a röhögéstől a gyerkőc. :)

Megnézem


 

Julia Donaldson: Nyuszi álmos - Tölgyerdő meséi

 

Nyuszi nagyon álmos, de valaki, vagy valami mindig megzavarja. Vajon miért nem tud aludni? Miközben nyitogatjátok az ablakokat, remélhetőleg sikerül elálmosodni is. :)

Megnézem


 

Berg Judit: Hisztimesék

Ez egy nagyon bájos mesekönyv, amely a szülőkbe is próbál lelket önteni, és remekül átvihető a valós hisztik kezelésére is. Szó esik arról, hogy esetleg nem akar a gyermek felöltözni, enni, vagy összepakolni, de a legvégén - mintegy levezetésképpen - még egy imádnivaló, kacsás mese is helyet kapott a könyvben.

Megnézem


 

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

Ez az a meskönyv, amit úgy gondolom senkinek nem kell bemutatni. Egyszerűen ott a helye minden gyerek polcán. Nézz szét a nagyinál, tuti megtalálod még a saját Vidám Mesédet. ;)

Megnézem


 

Beatrix Potter : Nyúl Péter és barátai

 

Én biztos vagyok abban, hogy ez a varázslatosan gyönyörű könyv nem csak gyerekeknek készült. Felnőttként is nagy élmény lesz a kezedbe venni. Ez az első magyarul megjelent olyan kiadás, amibe belekerült az összes illusztráció, és a szerző minden verse, meséje. Illetve nem elhagyagolható szempont, hogy a könyv Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában jelent meg. 

Megnézem


 

Marék Veronika: Kippkopp a fűben

Kippkopp mára már igazi klasszikusnak számít. A kedves figurák, és a rövid, de mondanivalóval teli történetek mindig jó választás egy kisgyermek számára. Közelebb viszi őt a természethez, és ellazítja egy sűrű nap után, ha épp arra lenne szüksége.

Megnézem


 

Kőszeghy Csilla: Bumburi a városban

Bumburi szerintem nagyon jó első mesekönyv lehet. A történet éppen megfelelő hosszúságú, és igazán vicces ahhoz, hogy lekösse a gyerkőcöt. A könyv gyönyörűen illusztrált, és egyátalán nem szájbarágós, így ha a kicsi elkapta a fonalat, akkor a képekről nagyon hosszasan el tudtok majd diskurálni. 

Megnézem


 

Berg Judit: Maszat játszik

Egy 2-3 éves gyermeknek nagyon fontos, hogy találkozzon a saját mindennapi kis életével, így jobban megértse az őt körülvevő világot, és a szabályokat is. Maszattal és barátjával, Hóchóccal játszótérre megyünk, kismotorozunk, más gyerekekkel játszunk, és persze megtanulunk kölcsönadni. A második mesében pedig egy tavaszi kiskertbe látogatunk el. A történeteket Agócs Írisz rajzai teszik még ellenállhatatlanabbá.

Megnézem


 

Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei

A katicabogár csúszdázott a nádlevélen, és beleestek a pöttyei a vízbe. Több segítőtársa is akad, aki próbálja megkeresni, és visszaadni neki a pöttyeit. Szívmelengető kis  mese, ne hagyjátok ki!

Megnézem


 

Finy Petra: A tesó ügy

Nehéz ügy a tesó-ügy. Azt hiszem mind tudjuk. Ez a könyv a nagytesót - és a szülőt - próbálja átsegíteni igencsak könnyed formában a kistesó érkezésén.

Megnézem


 

Dániel András: Egy kupac kufli

Kuflikat - is - minden gyerekszobába! Nekem óriási felüdülés, mikor a gyermekem Kuflikat kér. A szerző soha nem akarja a nyilvánvalót az arcunkba tolni, mégis ott van minden történetben az a könnyed elfogadás, amiről néha mi is megfeledkezünk. A meghökkentő, és vicces történeteken pedig felnőttként is nagyon jól lehet szórakozni.

Megnézem


 

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándékba

Babaróka a szülinapjára készül, nagyon várja. Az anyukájával közösen készítik el a tortát a vendégeknek, így a rengeteg ajándék mellett, hamar rájön, hogy ajándékot nemcsak kapni jó, hanem adni is.

Megnézem


 

Susanne Gernhäuser: Keress, találj, mesélj! - Állatos nagy böngésző

Böngészni mindig szuper! Ez a gyönyörű állatos böngészőkönyv biztosan nagy kedvence lesz a legkisebbeknek is, és jó eséllyel egészen az iskoláig szívesen nézegetik majd.

Megnézem


 

Gryllus Vilmos: Félperces mondókák

Gryllus Vilmos sem hiányozhat a polcotokról! Ez a bájos lapozó már az egészen kicsiket is leköti, de a 2-3 éveseknél is nagy kedvenc. A kis verseket mondjátok, vagy énekeljétek együtt, közben nézegessétek Megyeri Annamária gyönyörű rajzait!

Megnézem


 

David McKeegan: Elmer, a kockás elefánt

Elmer egy igazán színes egyéniség, nem bírja a szürkeséget, és hát eléggé feltűnő jelenség. Néha viszont ő is szeretne eltűnni a többiek szeme elől, belesimulni a csordába. Hiába a nagy igyekezet, Elmer nem tud más lenni, mint amilyen. Egy tréfás, színes elefánt. :)

Megnézem


 

Vadadi Adrienn: Dorci, a legkisebb óvodás

 

Bölcsire, ovira fel! Olyan bájos érzékenységgel mutatja be az írónő a kedves kis Dorci ügyes-bajos életét az oviban, hogy nem lehet nem szeretni ezt a könyvet. Dorci a legkisebb (és a legalacsonyabb is) a gyerekek között, és hiába szeretik őt a többiek, azért meg kell mutatnia nekik, hogy neki is van szava az oviban. Szülőnek, gyermeknek egyaránt valódi értéket képvisel ez a könyv!

Megnézem


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram