Milyen gyerekszoba dizájnoktól olvadozunk manapság?

2021. március 17.
Szerző:  Cukimamik Team
Milyen gyerekszoba dizájnoktól olvadozunk manapság?
Ki ne akarna gyönyörű, meghitt, és divatos gyerekszobát a szeme fényének? Megmutatjuk milyen ma egy praktikus, és bájos gyerekszoba.

Amikor nincs gyerekszoba

Mikor elkezdtem nektek ezt a bejegyzést írni, és csodásabbnál csodásabb gyerekszoba fotókat keresgélni, hirtelen újra megszúrt a múlt egy apró tüskéje, amiről naivan azt gondoltam, hogy már rég kipiszkáltam.

Szóval higgyétek el nekem, hogy a gyerek bárhol fel fog nőni! Az én gyerekem egy apró, lepukkantnak mondható panellakásban, gyerekszoba nélkül kezdte meg, az amúgy mézes-mázas szeretetben tucskoló életét. Neki semmi problémája nem volt ezzel, nekem annál több. Majd beleőrültem, hogy neki nem jutott hófehér, zsiráfos kiságy baldachinnal, meg cuki bézs gyerekszőnyeg, meg egymással harmonizáló színek mindenhol. Utólag azt mondom, ha többet gondolkoztam volna azon, hogy hogyan oldjam meg kreatívan a problémát, ahelyett hogy drámázok, akkor egy fokkal szebb környezetet tudok biztosítani a babámnak. De elárulok nektek még egy nagy titkot. A gyerekek minimális időt töltenek a szobájukban. A többség kiskamasz koráig csak aludni jár oda. Jobban szeretnek a szülőkkel egy térben alkotni, tenni-venni, játszani, és milyen jól teszik!

Ha kicsi, vagy több tesós a gyerekszoba, akkor emeletes ágy!

Ha a nagytesó már elég idős, akkor fantasztikus emeletes ágyakat lehet találni a gyerekeknek! A babák számára pedig megoldható az is, hogy az alsó ágy normál rácsos kiságy legyen. 

A galériaágy is remek, és helytakarékos megoldás. Lehet alulra pakolni, vagy egy szuper kis kényelmes kuckót készíteni a gyereknek, később pedig befér alá egy íróasztal is.  

Én a magam részéről nem tartom rossz ötletnek a matracon alvást sem. Kicsit át kell gondolni, hogy ne csúszkáljon a földön a matrac, de nagy előnye, hogy ha felkeltek a gyerkőcök, akkor egymásra lehet pakolni a matracokat, és rengeteg hely szabadul fel a szobájukban. Mi próbáltuk ezt a verziót is, bár nálunk egy matraccal inkább az oldalára állítás volt a legkézenfekvőbb megoldás.

 

Színek

Még mindig nagy divat a szürke, de azt gondolom, hogy jól el kell találni az árnyalatot, hogy ne legyen túl steril, és “szigorú” a szoba. Különben maga a szürke szín nagyon inspiráló, tehát van helye a gyerekszobában. Ha megvan a megfelelő árnyalat, akkor érdemes egy élénkebb színnel feldobni, ami a kiegészítőkben jelenjen meg. Például legyenek sárgák a fiókok, vagy a lámpa, esetlen az ágytakaró.

Nekem még mindig a pasztell a szívem csücske. Tudom, tudom, már uncsi, mégis én valahogy jobban kombinálhatónak érzem. Pasztell színekből nagyon sok meg tud jelenni a szobában úgy, hogy harmonikus marad a helyiség, és nem kezd el villódzni a szemed.

A babáknak egyébként az a jó, ha nincsenek túlingerelve. Tehát a színekre ezért is érdemes odafigyelni. Viszont egy mászó kisbabának a legnagyobb boldogság egy cirkás, kontrasztos szőnyeg, vagy egy rajta lévő bojt. Hosszú időre le tudja őket kötni a szőnyeg  felfedezése.

Milyen most a menő gyerekszoba?

Vintage, trópusi, esetleg skandináv beütésű, és biztosan van benne egy indián sátor, egy függőágy vagy függőhinta.

Légyszi, légyszi legyen kicsit Montessori!

A Montessori módszert bármilyen gyerekszoba dizájnba bele lehet csempészni.

Ez az a szobatípus, ami elvileg ráveszi a gyermeket az önállóságra. Ezzel együtt az önálló játékra is. Ebben a szobában minden a gyermek igényeiről szól, mindent elér, nyitottak a polcok, tehát kiveheti a játékait, és el is pakolhatja őket segítség nélkül. Minden az aktuális fejlődési szintjének megfelelő, inspiráló, de abszolút nem ingerli túl a gyermeket. Nem túlzottan színes, ellenben biztonságot nyújtó a környezet, és nincs elárasztva játékkal a szobában minden polc.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram