Mire figyeljünk a babaszoba kialakításánál?

2020. június 17.
Szerző:  Hárosi Enikő lakberendező
Mire figyeljünk a babaszoba kialakításánál?
Bejegyzésünkben lakberendező segítségével bemutatjuk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a gyerekszoba kialakításánál, mellyel megkímélhetjük magunkat a későbbi teendőktől, vásárlásoktól.

Mikor még csak tervezzük megszületendő gyermekünk szobácskáját, habos-babos krémes illatú kis szoba képe lebeg előttünk. Ilyenkor is érdemes egy kicsit előre gondolkodnunk, ha nagyobbacska lesz gyermekünk milyen további funkciónak kell megfelelnie a szobának.

A későbbiekben nagyobb hangsúlyt kap a világítás és a ruhásszekrény fontossága. Egy kisbabának nem sok igénye van egy praktikus kisszoba kialakítására. Életének első szakaszában (1-1,5 éves koráig) nem fog sok időt tartózkodni a helységben. A kiságyon, a pelenkázón és a kis ruhatárolón kívül kevés bútordarabra van szükség. A kiságy elhelyezése nagyon fontos ebben az életszakaszban. Nem jó, ha közel van az ablakhoz, illetve a radiátorhoz, de az sem szerencsés, ha az ajtó mellett van közvetlenül. Ilyenkor még sok családnál a hálószobában kap helyet a kiságy. A pelenkázónál nagyon ügyeljünk a biztonságra, ne tudjon könnyedén lefordulni a baba. A pelenkázó matracot olyan helyre tegyük, ahol biztonságosan tudunk pelenkát cserélni, és minden kellék elérhető távolságban van. A nagy méretű pelenkázó bútorok sok helyet foglalnak, viszont praktikus tárolói megkönnyítik a kellékek tárolását. Ezt a területet fogjuk a legtöbbet használni a kisbabával, így érdemes ezt jól megtervezni, hogy megkönnyítse mindennapi gondozást a babával.

gyerekszoba

Tervezzünk a szobába többféle világítást; válasszunk olyan központi erős fényforrást, ahol a mennyezeti lámpán akár több lámpatest is van, amit beállíthatunk úgy, hogy a szoba különböző pontját világítsa meg. Szükséges egy olyan lámpa is, ami lágyabb, gyengébb fényt ad egy esti olvasáshoz, illetve az altatást megkönnyítve egy kellemes éjszakai fényt, akár egy mobil (figura lámpa) használatával.

Ahogy növekszik gyermekünk, egyre több játék, plüssállat és ruhanemű kerül a szobácskájába. Ha nem terveztünk előre, ilyenkor felmerül az átalakítás kérdése. Érdemes átalakítható kiságyat venni, ami ifjúsági ággyá alakítható majd ezt cseréljük „felnőtt” méretű ágyra. Vagy a kiságyat követően olyan, a gyerekkel növekvő ifjúsági ágyra, ami teljes méretű ággyá alakítható. Az említett pelenkázóasztal ilyenkor már használhatatlanná válik, ezért érdemes átgondolni olyan alternatívát, ami a biztonságos pelenkázásnak és a kellékek tárolásnak megfelel. (pl: asztal, pelenkázó feltét, kanapé)

gyerekszoba

Kis méretű szobában úgy tudunk több helyet nyerni gyermekünk számára, hogy a játék- könyv- és ruha-tárolókat a falra fúrt szekrényekben helyezzük el. Ezáltal több játszó tér lesz.

Abban az esetben, ha a testvérek egy szobába kerülnek, a legpraktikusabb megoldás az emeletes ágy, ilyenkor a berendezésnél vegyük figyelembe, hogy az emeletes ágy csak 3 éves kor felett (vagy később) használható biztonságon, mivel a kicsik is előszeretettel másznak fel mindere amire csak lehet. A nagyobb gyerekek is 6 éves kor felett tudják biztonságosan használni. Az emeletes ágy jól kihasználható egy gyermek esetén is, így az alatta lévő teret is ki lehet használni. (később íróasztal vagy kanapéágy is elfér)

Mikor gyerekszobát tervezünk; felmérjük a szoba méreteit, nyílászárók irányát és a konnektorok-kapcsolók pontos helyét. Ha elkészítjük a pontos alaprajzot (kézzel rajzolt változat is tökéletesen megfelel a célnak), előre el tudjuk dönteni az elhelyezésüket, nem a bútor elrendezésekor derül ki, hogy nem fér el Pl: a kiságy, mert nem lehet teljesen kinyitni tőle az ajtót. Ha nagyon pontosak és előrelátóak akarunk lenni, változtathatunk a konnektorok helyén, hogy véletlenül se kerüljön egy nagy szekrény mögé, amit ezért nem tudunk később használni.

Az előre tervezés sosem felesleges időtöltés, sok bosszúságtól és plusz költségektől óvjuk meg magunkat. Ha úgy érezzük segítségre van szükségünk mert nincs ötletünk milyen is lehet praktikus gyerekszobánk; kérjünk segítséget. Egy lakberendező nagyon sok praktikus ötlettel és megfelelő elrendezéssel kényelmes teret hoz létre, ahol elégedett lehet a szülő és a használója is.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram