Így válassz etetőszéket, avagy tanulj más anyukák hibáiból!

2020. június 14.
Szerző:  Cukimamik Team
Így válassz etetőszéket, avagy tanulj más anyukák hibáiból!
Az nem lehet vita tárgya, hogy etetőszék kell-e, de az, hogy milyen, már megér egy hosszas beszélgetést. Nézzük meg együtt, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, a számodra/ számotokra tökéletes etetőszék kiválasztásakor.

Nem biztos, hogy az 5000 forintos a rossz, a 200 000 ezres pedig a megahiperszuperjó. Sajnos a választás nem ilyen egyszerű. Egy etetőszéknek nem kell helyetted megetetnie a gyereket, de fontos, hogy biztonságos, praktikus és kényelmes legyen a babának és a családnak is.

Bár manapság nagyon könnyen lehet online rendelni, ezt mégis érdemes személyesen megvenni, mivel ott tudod igazán ellenőrizni, hogy mennyire stabil. Ez pedig alapfeltétele egy jó etetőszéknek. Az izgő-mozgó pici bizony próbára fogja tenni, nem szabad felborulnia - gyakorlatilag az összes etetőszék lába kissé kifelé áll, hogy stabilabb legyen, ám vannak, amiknél ez a szög sokkal szélesebb, így pedig nehezebben lehet mellettük elférni -, és az sem szerencsés, ha könnyen ki tud belőle mászni – az öv legyen állítható és tartsa ott a picit anélkül, hogy kényelmetlen lenne a számára.

A guríthatós székek praktikusabbak lehetnek, ha nagyobb a konyha, de csak olyat válassz, amin van fék is, hiszen a kicsi az asztal vagy a konyhapult szélébe kapaszkodva akár fel is boríthatja magát velük.  Egy kisebb konyhában – vagy, ha sokat utaztok - érdemes összecsukhatót választanod, sőt, olyat is lehet már kapni, mely átalakítva később székmagasítóként használható.

„Én kaptam kölcsön anno egy párnázott etetőszéket, ami egyrészt hatalmas helyet foglalt a panel konyhában, másrészt a fiam állandóan elaludt benne. Gyanítottam, hogy inkább emlékezteti őt a pihenőszékére, így megköszönve visszaadtam a gazdájának és vettem egy pár fokkal fapadosabbat. A fiam többet nem aludt el se ebéd, se vacsora közben” – Erika (39)

A biztonsághoz az is hozzátartozik, hogy az etetőszéknek ne legyenek olyan kiálló részei, melyekkel a babád felsértheti magát, se olyan kis rései, melyekbe beszorulhat például az ujja. A háttámla és a tálca állíthatósága – leszerelhetősége - egyszerre szolgálják a pici kényelmét és a hosszabb ideig történő használatát. A lábtartó nem minden etetőszék alaptartozéka, de ha van, ez is legyen állítható.

etetőszék

A huzata sem mellékes. Lehet, most úgy képzeled el, hogy a picid kedvesen beveszi majd a szájába a kanalat, és soha semmit se fog visszaköpni, kiborítani, két tenyérrel belemászva a tányérkába mindent összemaszatolni, de a helyzet az, hogy ezt nehezen tudod elkerülni. Így a könnyű és gyors tisztíthatóság is igen fontos szempont az etetőszék választásánál.

„Az én lányom jó evő volt, de mindezt olyan lendülettel tette, hogy minden etetés után át kellett öltöztetnem – hiába volt rajta belebújós előke. Hamar le is cseréltem az etetőszéket egy sima műanyagra, amibe vettem 4 könnyen cserélhető ülőpárnát. Tökéletesen bevált” – Ancsi (27)

Anyagát tekintve a műanyag-textil párosítás a legnépszerűbb, de az etetőszék készülhet fából vagy épp fémvázból is puha ülő- és háttámlával. Utóbbi a legkönnyebb, de épp ezért instabilabb is lehet. A fa tartósabb, ha jól van lekezelve, ugyanakkor a műanyaggal szemben ritkábban kapható belőle több ponton állítható változat.

A hagyományos fix etetőszékek mellett asztalra szerelhető változatok is vannak. Ezeknél különösen fontos a minőségi, erős rögzítés, no meg persze hely az asztalnál, ahol a pici kényelmesen elfér. Ezeket azonban nem ajánlott üveg asztallap, gyenge minőségű fa, vagy falra szerelt pult esetén használni.

Ne feledd, az etetőszék két dologra való: evésre és gyereknyugtatásra. Előbbi azt gondolom egyértelmű, a másodikra viszont sok anyuka nem is gondol. Főznél, sminkelnél, kertészkednél, porcelán teáskészletet égetnél, de a gyerek a figyelmedet kéri? Az etetőszékbe téve biztonságban tudhatod, ő lát téged, közben pedig az előtte lévő asztalkát bátran kihasználhatjátok gyurmázásra, firkálásra, ujjfestésre, építőkockázásra.

Az etetőszék sokáig a barátod lesz, jól gondold meg, milyet választasz! De hidd el, az anyukák többsége legalább egyszer lecseréli és vesz egy másikat, az apukák nagy örömére.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram