Öko pelenkákat teszteltünk- Íme, a tapasztalatunk!

2020. máj. 21.
Szerző:  TeszteLM blog írója: Mészáros Mária
Öko pelenkákat teszteltünk- Íme, a tapasztalatunk!
 Amikor először várandós lettem, elterveztem, hogy én majd bizony mosipelust fogok használni, hiszen annyi jót lehetett róla olvasni, hosszútávon olcsóbb, környezetbarát, jobb a babának.

Az összes elméletem, és lelkesedésem dugába dőlt, miután megszületetett a gyermekem. A környezettudatosságomnál erősebb volt a fáradtság, és az ehhez társuló kimerültség, ami egyet jelentett azzal, hogy nem vagyok ennyire összeszedett, tudatos és pedáns, hogy mosipelust használjunk. Nem adtam fel ilyen könnyen az elveimet, hiszen ha egy kicsit is tudok tenni a bolygónkért, a gyermekem jövőjéért, akkor már én is részese leszek annak, hogy csökkentsük biológiai lábnyomunkat. Megismerkedtem az öko-pelusokkal, melynek rajongója lettem.

Öko pelenka&hagyományos pelenka

Az öko-pelenkák kíméletesek a baba bőréhez, nem terhelik a környezetet, biztonságot és kényelmes viseletet ígérnek.

Belegondoltál már, hogy mennyi pelenkát használunk el, amíg a gyermekünk szobatiszta nem lesz? ...és Te "csak" egy vagy a sok közül. Először is az ökopelusoknál a gyártás és az újrahasznosítás során is fontos szempont a környezet védelem. Az öko pelenka egy köztes megoldás a mosipelusok és a hagyományos pelenka között, mely egy apró lépés ahhoz, hogy csökkentsük biológiai lábnyomunkat.

A legtöbb öko pelenkáról elmondható, hogy káros anyagoktól mentes, így nem irritálja a baba bőrét. 

Öko pelenka teszt és eredménye

öko pelenka teszt

Mi most 6 márka ökopelenkáját próbáltuk ki a kisebbik fiamnál, aki jelenleg 4-es méretű pelenkát hord. /Azért tartom ezt fontosnak elmondani, mert a különböző méretű pelenkáknál nekem volt, hogy váltanom kellett az addig jól bevált márkáról, mert valahogy a másik méretben már nem volt annyira megfelelő./

Fontos szempont volt számomra a tesztelés során, a pelenkák nedvszívóképessége. A tesztelésből kiderül, hogy volt olyan pelenka, amelynek a nedvszívóképessége borzalmas, ellenben volt, amelyiknek nagyon jó volt, éjszaka sem ázott át a gyermekem pelenkája.

Pingo

pingo pelenka

A prémium kategóriás svájci minőséget képviselő Pingo pelenkát barátnőm ajánlására próbáltam ki. Puha borítása és aranyos kis pingvines megjelenése már elsőre nagyon tetszett. Nagyon jó a nedvszívása, ez volt az egyik olyan pelenka, amivel a legkevesebb átázott ruha volt és ennek volt az egyik legjobb a belső comb gumírozása. Külön kiemelném, hogy a pelenka nagyon könnyű, a tépőzára biztonságos és jól ragad. A másik nagy kedvencem.

Újravenném? Igen

ECO by NATY

Első ránézésre nagyon szimpatikus volt, a svéd termékmárka abszolút bizalmat táplált bennem. Tetszik a mintája, hogy rá van írva: ’Mother nature says thank you’, ezzel is kicsit tudasotítják bennünk, hogy igen, ezzel a pelenkázással, most tettél valamit, ami jó a Földnek. Nagyon jó puha a belső réteg, ami a kicsi bőrével érintkezik. Amit pozitívumként ki tudok emelni ennyi, igazából itt be is fejeztem a jó dolgok felsorolását. Egy kicsit vastag a pelenka, amitől én azt hittem, hogy majd jobb lesz a nedvszívása, de nekünk ez a pelenka ázott át a legtöbbet.

Újravenném? Biztosan nem

Bambo Nature

bambo nature

Nagyon édes a rajta lévő kismackó, és ráadásul segítséget nyújt, hiszen a mintán jól kivehető, hogy melyik az eleje és a hátulja, ugyanis a hátulján a mackó hátát látjuk. Ez nem csak apukáknak, de valljuk be őszintén nekünk anyukáknak is jól jöhet kába reggeleken. Puha anyag kívül, belül. Nagyon jó nedvszívás. Ez lett az egyik kedvencünk.

Újravenném? Igen

Babydream Sanft&Pur

 babydream

A Rossmann saját márkás öko pelenkáját már az ökopelenka tesztelésünk előtt kipróbáltuk, nagyon pozitív csalódás volt. Egy kicsit arra számítottam, hogy tiszta papír anyag lesz, amit valószínűleg nem kényelmes hordani. Az első benyomás alapján nagyon szerettem, de azért a többivel összehasonlítva ez a legkevésbé puha anyagú. A nedvszívása kifejezetten jó és az ára is ennek a legkedvezőbb.

Újravenném? Igen

Pampers Pure

A sima Pamperst nem szeretem, mert a benne található hálós réteg mindig odaragadt a kisfiam fenekére és nekem ez nagyon nem volt szimpatikus. Éppen ezért kicsit szkeptikusan álltam ehhez a pelenkához, de nagyon pozitívan csalódtam, hiszen mind az anyagában, mind a nedvszívásában sokkal-sokkal jobb annál. Bár árban ez volt a legdrágább, és őszintén annyival viszont szerintem nem ér többet.

Újra venném? Ha az ára kicsit kedvezőbb lenne, akkor igen.

Babylove Öko-Windeln

dm öko pelenka

Ez a márka nem volt benne az eredetileg kiválasztott pelenkák között, mert nem olvastam róla túl jókat, de mivel kifogyott a pelenka készletünk, és ezt tudtam éppen akkor a legkönnyebben beszerezni, így úgy döntöttem, hogy akkor miért ne próbálnánk ki ezt is és lenne róla saját véleményünk. Nagyon örülök neki, hogy így tettünk, mert én egyáltalán nem tartom rossznak, sőt. Puha anyagú, ennek a legrugalmasabb a ráhajtható ragasztó fülecskéje és a férjem szerint ez a leghosszabb, ami alapján Ő ezt találta a legkönnyebben ráadhatónak. Jó a nedvszívása, de ez mellett is volt példa ruhacserére.

Újravenném? Igen

 Összesítés 

öko-pelenka

 

4-es méretei

Ára

Darabszám

Ár/db

1.

7-18 kg

3 790 Ft

26 db

146 Ft

2.

7-18 kg

3 190 Ft

30 db

106 Ft

3.

9-15 kg

4 299 Ft

28 db

154 Ft

4.

7-18 kg

4 179 Ft

40 db

104 Ft

5.

8-14 kg

2 299 Ft

32 db

71 Ft

6.

7-18 kg

2 099 Ft

34 db

62 Ft

 

Összességében azt kell mondanom, hogy nagyon örülök, hogy kipróbáltam ezeket a pelenkákat, mert nagyban átértékelődött bennem az Öko dolgokkal kapcsolatos kisebb fajta félelem. Egyik másik pelenkánál egyáltalán nem lehet megmondani, hogy ez nem csak a kisbabádnak, hanem a környezetnek is kedvező megoldás. Az biztos, hogy én maradok ennél a vonalnál, és ezeket a pelenkákat fogom használni. Azt, hogy pontosan melyiket, azt még nem döntöttem el, azt hiszem, még egy körön átviszem a Babylove, a Pingo és a Bambo Nature termékeit, de az is lehet, hogy nem egyet választok ki, hanem ezeket használjuk majd váltakozva. Ennyi játék azt hiszem nekem is belefér. 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram