Ötletek, hogy a rendkívüli iskolai szünet idején is remekül kitöltsd az időt gyermekeddel

2020. március 13.
Szerző:  Reni
Ötletek, hogy a rendkívüli iskolai szünet idején is remekül kitöltsd az időt gyermekeddel
A tegnapi napon új kormányintézkedés lépett érvénybe: az iskolákat nem látogathatják a tanulók hétfőtől, azaz március 16-ától. Arról, hogy a digitális tanítás milyen formában fog életbe lépni a kisiskolásokat érintően, még nincs információnk, de vélhetően gyermekeinkkel sok időt fogunk otthon, a négy fal között tölteni az elkövetkezendő időkben. A tavasz ugyan betörni látszik, mégis érezhetjük úgy, hogy a séta és a levegőzés helyett vagy mellett inkább bekuckóznánk otthon. Sok szülő azonban joggal félhet attól, hogy mégis hogyan tudja majd lekötni csemetéit? Ebben segítünk most.

Együtt töltött minőségi idő

Nem tilos a tévé!

Kezdjük talán ezzel, hiszen a legtöbb gyerek imád mesét nézni, amivel nincs is baj, hiszen a televízió és így a mozgókép az életük része. Amikor otthon van a család minden tagja, azonban ebből egy szuper kis összebújós programot lehet kreálni. Délután heveredjetek le a kanapéra, és tegyetek be egy új, vagy egy mindenki által kedvelt mesét. Elő a pattogatott kukoricával és indulhat a családi mozizás!

Ez az idő azonban arra is alkalmas lehet, hogy valamilyen – a gyerekek korának megfelelő – természetfilmben mélyedjetek el, időnként meg-megállítva, hogy a kíváncsi kis lurkók kérdéseire és felvetéseire tudjatok válaszolni, reagálni.

Főzzetek, süssetek együtt!

Elcsépeltnek hangozhat, de mégis érdemes róla szót ejteni, hiszen sokan tudjuk, hogy ez egy igen felemelő program lehet, mégis csak kevésszer vetjük be. Az ebéd vagy vacsora elkészítése nyilvánvalóan gyorsabb és hatékonyabb egyedül, de a gyerekekkel sokkalta élvezetesebb. Közben beszélgethettek az ételekről és az alapanyagokról, taníthatsz is nekik pár dolgot, nem mellesleg pedig megszokják az otthoni segítésben rejlő felemelő érzést, ami hosszabb távon igen kifizetődő lehet. Hiába törik el plusz egy tojás, hiába lesz lisztes az egész konyha, mégis együtt vagytok, és együtt alkottok valamit, ami egy felemelő érzés.

Forrás: Allen Taylor_Unsplash

 

Játszatok aktívan!

Sok szülőnek gondot okoz a babázás, az autók tologatása, pedig a gyerekekkel való együtt játszás nem csak ezekben merülhet ki. Lakás és kertfüggő, de ha lehetőségetek van, fogócskázzatok, bújócskázzatok, rendezzetek csiki-partit, színcápázzatok, birkózzatok… bármilyen jellegű mozgással kapcsolatos játék tökéletes választás lehet. Engedjétek a szabadmozgást, amíg az nem válik balesetveszélyessé.

Üljétek körbe az asztalt!

A társas- vagy valamilyen kártyajáték mindig remek választás, hiszen számtalan verziójuk kapható már, így az egészen kicsik is élvezhetik ezeket. A nagyon aprók lehetnek anyával, apával, így ők se maradnak ki a családi mókázásból. Legyen tétje, aki öt partiból a többet nyeri, az locsolhatja meg a virágokat például.

Alkossatok!

Tojástartóból szuper virágformákat lehet kivágni, azokat kifestve pedig tavaszi koszorút készíthettek, de ez megvalósítható papírból is. Ám, ha nem akarsz ilyen komoly projektbe belevágni, olvass nekik egy hosszabb mesét és kérd meg őket, hogy rajzoljanak, fessenek közben. A gyurma is bevethető, de akár egyszerűbb origamizásba is kezdhettek.

Forrás: pixabay.com

 

Ne gondold, hogy amikor egész nap otthon vagytok, kizáróan csak a Ti feladatod lekötni a gyerekek figyelmét. Engedjétek őket játszani, közben pedig lazítsatok: olvassatok, rajzoljatok, varrjatok, a lényeg, hogy olyan tevékenységet végezzetek, mely nem vonja el sem a Ti sem az ő figyelmüket – épp ezért a telefonozás és a tévézés kizárva.

{adselite}

Bár azt javasolják, hogy ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, mégis előfordulhat, hogy nincs más megoldás. A fenti játékok és elfoglaltságok nagy részét így bátran ajánljuk akár idősebbek számára is.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram