Tested jelzi a bajt: kezdj el aggódni, ha ezeket tapasztalod szülés után!

2020. február 15.
Szerző:  Reni
Tested jelzi a bajt: kezdj el aggódni, ha ezeket tapasztalod szülés után!
Forrás: pixabay.com
Nem fogod egyből visszakapni a régi testedet szülés után, de gondolom, ezzel nem árultunk el nagy titkot. Ami azonban fontos, hogy a kellemetlenségek egy része nem természetes velejárója a megváltozott állapodnak, erre azonban nem hívják fel minden esetben a figyelmed. Eddig!

Van, amit el kell fogadnod, van, amihez csupán türelemre lesz szükséged, de tapasztalhatsz olyan dolgokat is, melyekkel érdemes az orvosodat is felkeresned.

Elsőként vegyünk át három, teljesen normális tünetet, érzést:

Szülés utáni általános fájdalom

A test érzékenyebbé válik, különösen a szeméremnél, a csípőnél, a hátnál és a hasnál – hiszen ne feledd, lényegében trauma érte -, császármetszés esetén pedig a heg környékén. Ez teljesen természetes. Mit tehetsz azért, hogy előremozdítsd a regenerációt? Pihenj amennyit csak tudsz, hidratálj és egyél ásvány-, valamint vitamindús ételeket.

Furcsa érzés mosdóhasználat közben

A szülés utáni első pár napban minden egyes vécélátogatás alkalmával úgy érezheted, mintha minden belső szerved ki akarna esni belőled. Nyugodj meg, nem fognak! Az ijedségen kívül más nem érhet, ha egyébként komplikációmentes volt a szülésed. Természetesen friss varratokkal – a gáton vagy a hason – érdemes óvatosabbnak lenned. Ezt az állapotot könnyebbé teheted, ha rostos ételeket eszel, melyek könnyítik a székleted, és sok folyadékot iszol.

Enyhe szivárgás

Előfordulhat, hogy kevésbé vagy képes a vizeletet, a székletet és a gázokat szabályozni, ha köhögsz, tüsszentesz vagy nevetsz. Ennek oka a legelső napokban általában a túlérzékenység és a gyengédség. A medencefenék izmainak irányítását különböző légzőgyakorlatokkal erősítheted, de általában ezek a kellemetlenségek rövid időn belül megszűnnek.

{adselite}

Most érkeztünk el a „fekete leveshez”: a következők bármelyikét is tapasztalod, vedd komolyan!

Forrás: pixabay.com
 

Szülés utáni érzések, amik miatt van okod aggódni:

  • Abban az esetben, ha csillapíthatatlan és/ vagy folyamatos fej-, has- netán hátfájdalmat érzel, ne a fájdalomcsillapítód, hanem szülész-nőgyógyászod telefonszáma után nyúlj!
  • Ha bármilyen duzzanatot tapasztalnál hasi vagy medencefenék tájékon, főként, ha ez belső nyomással társul, konzultálj orvosoddal.
  • A hegek pirossá és fájdalmasan érzékennyé válása sosem jelent jót, gyulladást jelenthet, épp ezért menj el a kórházba, és kérd ki egy orvos véleményét.
  • A fájdalmas intim együttlétek oka lehet ugyan lelki eredetű, de akár a túl szorossá vált medencefenék izmok is tehetnek róla. Épp ezért fontos, hogy ne tartsd magadban, beszélgess róla a pároddal, pszichológussal, de előtte zárd ki a testi a testi okokat. A lényeg, hogy ne nyugodj bele, hiszen szülést követően is élhetsz élvezetes szexuális életet!

 Vedd komolyan a jeleket, és ne félj szakemberhez fordulni, ha a kényelmetlenséget meghaladó dolgot tapasztalsz testeden a szülés után!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram