Újdonság!- Teszteltük a Pingo öko eldobható pelenkát

2019. április 02.
Szerző:  Egyed Zsuzsi
Újdonság!- Teszteltük a Pingo öko eldobható pelenkát
Végre egy környezetbarát pelenka, amely igazán beválik! A Pingo ökológiai eldobható pelenkát a másfél éves fiammal teszteltem – simán vitte az éjszakát, és még egyéb meglepetések is vártak…

Valljuk be, sokan nekiveselkedtünk már az ökopelenkáknak. Azon még túltesszük magunkat, hogy többe került, mint a „hagyományos” társai. De amikor szembesültünk, hogy olyannyira lebomló, hogy már a gyerek fenekén elkezdett szétmállani, bizony elment a kedvünk.

Igen, sajnos eddig ez volt a tapasztalatom: az ökopelenka átázik, összetömörödik a belseje, cserébe legalább drága.

Azért is szörnyű érzés a kudarc, mert nyilván senki nem akar reggel arra ébredni, hogy pisiben úszik a babája, ugyanakkor nagyon jól tudjuk, hogy milyen hatalmas terhelést ró környezetünkre az eldobható pelenka.

Meg kell nyugtatnom a mosható pelenkára felesküdteket, hogy igen, már azon is túl vagyok, használom is, de utazás közben, hasmenéses járványokkor, meg úgy általában négy gyerek mellett van olyan helyzet, hogy az eldobható a logikusabb választás. Igen, csináltam már végig vonatozós, ötször átszállós családi nyaralást 100 százalékban mosható pelenkával. Oké, akkor hardcore moshatós korszakomat éltem, de ha elérhető lett volna akkor egy igazoltan megbízható ökopelus, tuti azt választottam volna.

Most éppen hanyagolom a moshatót pár hónapja, mert egyszerűen nem fér bele az időmbe az a minimális pluszmunka sem. Viszont az eddigi eldobhatóból is elegem van…

Hogy miért? Mert nagyon nyomaszt és lelkiismeretfurdalással tölt el az egytonnás átlagos pelenkamennyiség, amit egy gyerek termel, míg szobatisztává nem válik. Mert tudom, hogy az a pelus, amit kidobok a kukába, több száz év múlva is ott lesz a szeméttelepen. És az a tudat sem jó érzés, hogy a hagyományos eldobható pelenkák tele vannak kőolajszármazékokkal, klórral, műanyagokkal – csupa olyan anyaggal, amivel egyszerűen nem kellene érintkeznie egy babapopsinak, főleg nem napi 24 órában. Ti találtatok már műanyag gyöngyöket a gyerek fenekén pelenkacsere közben…??? Uhh.

Mitől környezetbarát egy eldobható pelenka?

Ez a másik, ami miatt tartottam mindig is az ökopelusoktól: mi a garancia, hogy a magasabb árért valóban lebomló pelenkát kapok? A legtöbb pelenka tele van kőolajszármazékokkal és farosttal. Ezzel szemben a Pingo pelenka FSC tanúsítvánnyal rendelkező cellulózból készül, így használatával erdőinket védjük. Számomra az is roppant meggyőző, hogy a gyártása során kizárólag napenergiát használnak.

És a csomagolás? Igen, az is lebomlik, hiszen növényekből előállított műanyagból van!

 

Lássuk a medvét, avagy Andris első napja a Pingo pelusban

Az első, ami feltűnt, hogy nagyon vékony és könnyű a pelenka. Elismerem, ez kissé szkeptikussá tett, az viszont nagyon tetszett, hogy nem volt „műanyagos” érzése, kifejezetten kellemes a tapintása. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ez a legtermészetesebb hatású eldobható pelenka, amivel találkoztam. Andris 5-ös méretet hord most, szépen illeszkedett a húsos combjaira, ragadt, ahol kellett. Ez már jó pont.

Az első tesztkör majdnem három órán át tartott, és a Pingo nagyon jól szerepelt! Száraz és selymes volt a fiam bőre, és ami nagyon tetszett, hogy a pelenka belseje nem állt össze, mint ahogy azt sajnos egyéb ökopelenkáknál már tapasztaltam.

Eljött az este – reméltem, hogy reggel nem ágyneműcserével nyitok majd. Andris rengeteget pisil éjjel, szóval nem könnyű eset. Legnagyobb meglepetésemre nem ázott át a ránézésre kifejezetten vékony pelus! A bőre is szép volt, pedig nem tettem rá éjjelre popsikrémet. Hurrá!

 

Mennyivel drágább?

A Pingo pelus webshopból rendelhető: A 4-es méret 3980 forintba kerül. Egy csomagban 40 pelenka van, vagyis nem egészen 100 forintra jön ki egy darab. Drágább, mint egy drogériás pelus? Igen. Megéri? Én egyértelműen az igenre szavazok. A környezetvédelmen túl rengeteget számít, hogy egy lélegző anyagú, káros vegyszerektől mentes pelenkában van a gyerekem. Számomra ezt bizonyítja, hogy egyáltalán nem pirosodott ki a bőre, ami a nem-öko pelenkában szinte mindennapos jelenség.

Mindent összevetve: ár-érték arányban verhetetlen ez a pelenka. Szuper érzés, hogy hatalmasat léptem előre a környezetünk védelmében, úgy, hogy nem kell kompromisszumot kötni. Már csak azt a sok műanyag zacskót kellene kiváltanom… megyek is tüllzsákot varrni a holnapi piaci bevásárláshoz!

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram