Hogyan válasszunk autós gyerekülést?

2019. március 03.
Szerző:  Lakatos Diána
Hogyan válasszunk autós gyerekülést?
Kép: Pinterest
Az autós gyerekülés megválasztása sok szülőben nagy fejtörést okoz. Melyik autós ülést válasszuk? Melyik a legjobb? Használt vagy új autós gyerekülés? Mi is keresztülmentünk ezen a kérdéssoron, így most összeszedtük azokat a szempontokat, melyek megkönnyíthetik a választást.

Az első és legfontosabb – ha van autós gyerekülés – akkor használjuk. Ne csak beleültessük a gyereket, hanem be is kell kötni, akármilyen kis távon is visszük a Lurkót. Lehet a legdrágább, a legmodernebb, a legjobb törésteszttel rendelkező gyerekülésünk, ha nincs bekötve bele a kicsi, semmit sem ér – mert attól még a legolcsóbb gyereküléssel is többre megyünk bekötve.

Tudom, tudom! Beleimádkozni egy kétéves hisztis polipot egy satuba…. Kihívás!

Több szempontot is érdemes figyelembe venni az autós gyerekülés megválasztása előtt, nézzük, melyeyk azok az általános kérdések, melyek a legtöbb esetben felmerülnek az autós gyermekülés vásárlás alkalmával.

Milyen kategóriák/ csoportok vannak az autós gyerekülések tekintetében?

Átlagos értékek szerepelnek a táblázatban, és természetesen ettől történhetnek minimális eltérések. Amikor azt kérdezik, hogy milyen kategóriát/ besorolásút/ méretűt szeretnének; akkor erre a táblázatra érdemes gondolni, mert ez határozza meg (nagyjából) a besorolást.

KATEGÓRIA

TESTTÖMEG

MAGASSÁG

ÉLETKOR

0

10 kg- ig

40 - 75 cm

0-6 hónap

0+

13 kg- ig

40 - 85 cm

0-15 hónap

I

9-18 kg- ig

61 - 105 cm

9 hónap - 4 év

II

15-25 kg- ig

 

4-6 év

III

22-36 kg- ig

100 - 150 cm

4-10 év

 

0 és 0+ kategória: Babahordozó, melyet mindig a menetiránnyal háttal kötünk be. 

autósülés
                                                                                              Kép: Pinterest

 

I kategória: 3 féle autós gyerekülést különböztetünk meg ebben a kategóriában.

5 pontos biztonsági övvel rögzíti a gyereket. Előnye, hogy a gyerekek kényelmesebben tudnak aludni, és kevésbé izzadnak. Sok esetben dönthető az ülés. Az övet mindig meglehetősen feszesre kell húzni, és az ülést a lehető legfeszesebb módon kell bekötni.

 

autósülés
                                                                                          Kép: Pinterest

 

Védőpajzson keresztül védi a gyereket, saját biztonsági övvel rögzítve.

autósülés
                                                                                       Kép: Pinterest

Menetiránynak háttal beköthető. Előnye, hogy frontális ütközés esetén mindenképpen kevesebb sérülés érheti a gyereket. Mielőtt ilyen ülést választunk, mindenképpen érdemes belepróbálni a gépjárműbe, mert nagy helyet foglal.

autósülés
                                                                                              Kép: Pinterest

II.- III. kategória: Ezeket az üléseket 4 éves kor felett ajánlják. Általában a gépjármű 3 pontos biztonsági övével kell rögzíteni. A biztonsági övnek feszesnek kell lennie, és az övfeszítő automatának is megfelelően kell működnie. A szimpla ülés magasító nem nyújt megfelelő oldalirányú ütközés esetén védelmet.

autósülés
                                                                                          Kép: Pinterest

 

 

Mikor váltsunk autós gyerekülést?

A fenti táblázat alapvetően segít a kérdés megválaszolásában, ellenben van egy-két dolog, amit érdemes figyelembe venni ezen felül.

Akkor érdemes a hordozót cserélni, amikor a gyermek meghaladja a 9-10 kg-t és stabilan tud önállóan ülni; hiszen a következő kategóriás autós gyerekülésben a gyermek már ülni fog.

További kiegészítés, hogy a babahordozónál nincs biztonságosabb ülés, így érdemes lehet addig használni, amíg lehetőség van rá. A gyerek biztonsága érdekében, amikor a feje már túlnyúlik a hordozón, már ne használjuk, váltsunk nagyobb ülésre.

Természetesen vannak olyan gyerekülések, melyek alapvetően nem egy méretkategóriát foglalnak magukban.

Meddig utazzon háttal a gyerek?

Magyarországon jelenleg nincs szabályozás arra vonatkozóan, hogy meddig kell háttal utaztatni a gyereket.

Kapható olyan gyerekülés (Magyarországon nem túl sok), melyet háttal lehet bekötni, ennek a bekötése általában bonyolult – kivéve, ha isofixes*.

Továbbá, a háttal beköthető (vagy 360 fokban fordítható) gyereküléseknél problémát jelenthet a kevés hely az autóban – pláne akkor, ha nem is egy gyereket szállítunk vele.

A gyerekek kb. 4 éves korukra érik el azt a testi fejlettséget, hogy képesek legyenek elviselni a durva lassulást.

Svédországban és Norvégiában 4 éves korig háttal kell utaztatni a gyereket; Németországban 2 éves korig; Amerikában (USA) 2 éves kor vagy 13 kilogramm.

*isofix: az egész világon szabadalmazott autósülés rögzítési rendszer. Jelenleg a legmodernebb és a legbiztonságosabb rögzítései mód. Már 20 éves autókban is megtalálható a „kampó”, melyre csatlakoztatni lehet az ülést. Előnye, hogy együtt mozog az ülés az autóval, mert az autó alvázához kerül rögzítésre. Amennyiben isofix-es ülést veszünk, de nincs isofix az autóban, akkor a hagyományos 3 pontos biztonsági övvel is rögzíthető az ülés.

autósülésKép: Pinterest

 

Kell -e próbálni az autós gyerekülést?

Igen.

Érdemes kipróbálni a kinézett gyerekülést. Először is a gyereket érdemes belerakni, hogy kényelmes-e neki az ülés.

Továbbá meg kell nézni, hogy befér- e az autóba az ülés, és nem utolsósorban érdemes azt is megnézni, hogy hogyan kell bekötni az autóba, az isofixeset is.

Jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy a legtöbbször szakboltokban vásároljuk meg a gyerekeknek az ülést. Előtte tájékozódunk, az internet dzsungelében, hogy mi, melyik, merre és hogyan lehet érdemes megvásárolni; majd amikor a boltba érünk el lehet bizonytalanítani minket 2 mondat alatt. Azért mindenképpen érdemes bemenni a boltba, hogy lássuk az ülést, esetleg össze tudjuk hasonlítani más árkategóriás ülésekkel is és ami lényeges: a gyereknek mennyire kényelmes. Fontos a biztonság, de ha a gyerek nem marad meg az ülésben, akkor nem sokat ér, hogy az ülése biztonságos.

A gyerekülés bekötése az autóba?

Figyelembe kell venni a szakemberek felhívását, arra vonatkozóan, hogy az egyik alaptézis az autós gyerekülésekkel kapcsolatban, hogy helyesen legyen bekötve az autóba.

A legegyszerűbb bekötést az isofix teszi lehetővé, és arra, tekintettel, hogy az autóval együtt mozog a stabilitása is jó. Ezek egyetlen mozdulattal helyesen rögzíthetők az állandóan az autóban lévő talpra.

A 3 pontos biztonsági övvel való bekötés (az ülésnek), megtanulható, és nem feltétlen bonyolult. A babahordozók esetében jobban kell figyelni a bekötésre, mert az okozhat néhány stresszesebb percet.

Kresz szerint hogyan utaztathatjuk a gyereket?

150 cm-nél magasabb gyermeknek nem kötelező gyermekbiztonsági rendszer.

150 cm- nél alacsonyabb gyermek, csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

A 3 évnél fiatalabb gyermek, csak a gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket, a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

Ár?

Az olcsó kategóriától a felső kategóriáig mindenki megtalálhatja a maga számára a megfelelőt.

Érdemes először átgondolni, hogy a család ténylegesen mennyit tud rászánni az autós gyerekülésre, és úgy célirányosan keresni, és kérni a boltban.

Egyértelmű, hogy mindenki a legjobbat szeretné a gyerekének, de az is egyértelmű, hogy nem mindenki a felső kategóriára van berendezkedve.

Egy egyszerű példát hozok: nekünk egyszerre kellett ugyanolyan kategóriás autós gyerekülést megvenni. Akarhattam én a legjobb márkát, a legjobb törésteszttel, de az két darabra már kisebb vagyon lett volna; és itt még csak két gyerekről beszéltünk. 3, 4 vagy több gyerek esetén ezek a számok sokszorozódnak.

Mindenki a saját belátása és anyagi vonzata alapján döntsön. (Egyébként sikerült kifognunk egy középmagasabb kategóriát akciósan.)

Használt autós gyerekülés?

Egy nagy probléma van ezzel, hogy nem tudjuk, megvan-e az összes eleme az ülésnek. Azt hihetjük, hogy egy kis „ficánka” nem fontos, viszont gyerekülés esetében életet menthet.

Ellenben, ha mindenképpen használtat szeretnénk venni, akkor járjunk utána, hogy törésmentes-e az ülés (Igen, úgy, mint a gépjármű esetében!).

Továbbá, ha örököljük, ismerőstől vesszük, akkor nyilván kevesebb rizikóval jár.

Egyéb, avagy mire érdemes még odafigyelni!

Van lejárata az autós gyerekülésnek – nem árt megnézni.

Ne mossuk, vagy ne gyakran az ülést. Tisztában vagyok vele, hogy melegágya a csokinak, bulátának, keksznek… és még sorolhatnám. 

Érdemes utána nézni vásárlás előtt a törésteszteknek. Szerepel-e egyáltalán törésteszten, ha nem, akkor nem biztos, hogy az lesz a legbiztonságosabb.

Az eladók sem tudnak mindent – gondoljunk csak bele, hogy hányféle és hány kategóriás gyerekülés létezik. Lehet, hogy nem 100%-ig biztos, az, amit a bolti eladó állít. Érdemes előtte magunknak is tájékozódni, és a hozott és a kapott információt egyesíteni.

A nagycsaládosoknak (legalább 3 gyermek) érdemes elgondolkozni a keskenyebb kivitelű autós gyermekülésen. Egy kis kutatás után minden fő kategóriában/ csoportban találhatók keskenynek számító, és mégis teszteredményekkel rendelkező 44-45 cm széles ülések.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram