Tudod, hogy mi lapul az olcsó árcímke mögött?

2018. szeptember 14.
Szerző:  Cukimamik Team
Tudod, hogy mi lapul az olcsó árcímke mögött?
Anyaként igyekszünk a legjobbat adni a családunknak. Mi vagyunk azok, akiken a legtöbb hétköznapi, mégis mérhetetlenül fontos dolgok múlnak. Odafigyelünk, hogy vegyszermentes gyümölcsöket, zöldségeket vásároljunk, tudjuk hol kapni a legjobb minőségű húsokat a környéken, a gyermekünk bőrére sem kenünk akármit, de a tisztítószerek öko/bio jellegét is fontosnak tartjuk.

Sajnos ruházkodás tekintetében viszont van némi lemaradásunk…

Nem mindegy mit viselünk

A rossz minőségű ruhák viselése hihetetlen károkat okozhat az egészségünkre nézve is.

Ezekben a ruhákban lévő káros anyagok egy részével elboldogul a szervezetünk, és csak ideiglenesen okoznak problémát, mások pedig sajnos felhalmozódnak, és képtelen megszabadulni tőlük a testünk. Ilyenkor jönnek a kellemetlen bőrproblémák, a hormonháztartás zavara, de súlyos esetben daganatos megbetegedések kialakulását is elősegítheti a méreganyagokkal történő hosszútávú érintkezés.

Vásárlóként nagyon sok utánajárást igényel a tudatosság a divatban. A ruhán lévő címkén szereplő információk nem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak, illetve a természetes anyagokból készült áruk is minden bizonnyal találkoztak vegyszerrel, vagy mérhetetlen vízpazarlás árán kerültek a polcokra. És itt bele is futunk a következő problémába.

Környezeti károk

Nem sokszor kerül terítékre a téma, de a kőolajipar után a divatipar terheli meg leginkább a környezetünket. A nagy mennyiségű, olcsó ruhagyártás félelmetes mennyiségű szén-dioxid, és vegyi anyag kibocsátással jár, ezen felül pedig sok-sok energia- és vízfogyasztás jellemzi. A vízfogyasztás a pamut gyártása esetében majdhogynem vetekszik a mezőgazdaságban felhasznált víz mennyiségével. A kőolaj-alapú műanyagszálak, és a vízigényes pamut után, sajnos a cellulóz alapú szövetek sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az olcsón előállított viszkóz gyártása során is megjelennek a fent említett problémák.

Az olcsó ruha általában nem minőségi, tehát hamar pótolni kell. Nyilvánvalóan a túlfogyasztás, és az impulzusvásárlás is a jellemző a legtöbbünkre - jelzem, hogy ez a fast fashion cégek jól összerakott kis “csapdáinak”, és reklámjainak is köszönhető. Kis hazánk kb. 20 millió tonna textilhulladékot termel évente. A kidobott ruhák pedig csak hozzáadódnak a Földön képzett iszonyú mennyiségű, és nehezen lebomló szeméthez. Mondhatnánk, hogy a szegényebb régiókban, országokban élőknek jó szívvel odaajándékozzuk ezeket a kiselejtezett ruhadarabokat, de annyira olcsó ruhákról beszélünk, hogy lassan ők is megtehetik, hogy újonnan megvásárolják őket.

Fair trade

Az elmúlt 10-15 évben rendkívüli árbevételt tudhatnak magukénak a fast fashionban utazó ruhaipari cégek. Évente 16-20 kollekciót dobnak piacra, ezek előállítása a tervezőasztaltól a polcokra kerülésig 2-4 hét alatt valósul meg. Ehhez a tempóhoz a munkaerőt is biztosítani kell. Kétélű a dolog, hiszen - Távol-Keleten - az ott élőknek ezek a gyárak munkalehetőséget jelentenek. Sajnos persze tudjuk, hogy többségében nők, éhbérért, borzalmas körülmények között magas óraszámban dolgoznak.

Reméljük, a méltányos kereskedelem is egyszer majd trendi lesz.

Túláradat avagy tömeggyártás

Sajnos sokszor beleesünk, hozzáteszem én is abba a hibába, hogy belemegyek a multik játékába: a kiárusítások alkalmával sokszor olyan ruhadarabokat is beszerzünk magunknak vagy gyermekünknek, amit egyszersem, jó esetben EGYSZER sikerül hordanunk. Tartalékolunk, vásárolunk feleslegesen, azt hisszük, milyen jó vásárt csináltunk, ami persze egy csapda, mindannyian tudjuk. Tanulom én is a tudatos vásárlást, mely során inkább kevesebb, de jó minőség kerüljön az otthonomban, a ruhák terén is. Ha pedig kiszámolod, sokkal jobban jársz minden tekintetben egy drágább jó minőségű ruhával, mint sok olcsó silány minőséggel.;)

A mi ajánlatunk

Ha Te sem vagy híve a tömeggyártásnak, és fontos neked, hogy a gyermeked megbízható helyről, vegyszermentes, és divatos rucikat viseljen, akkor ismerd meg a NaturAnyu gyerekruha webáruházat, ahol csak kifogástalan minőségű, GOTS minősítéssel rendelkező, Fair Trade gazdálkodásból származó organikus baba, gyerek és női szabadidő ruházati termékeket, és kiegészítőket találsz.

A GOTS minősítésről: A Globális Organikus Textil-szabvány (Global Organic Textile Standard) célja, hogy meghatározzon egy, az ökológiai szövetekre vonatkozó univerzális szabványt - a gyapot termesztésétől és betakarításától, a környezetileg és társadalmilag felelős (Fair Trade) gyártáson keresztül a címkézésig - annak érdekében, hogy hiteles biztosítékot nyújtson a fogyasztók számára.

A NaturAnyu kiválogatta nektek azokat a legtöbbször európai, magyar családi vállalkozásokat, akik termékei valóban értéket képviselnek, és maximálisan megfelelnek az elvárásoknak. A webshopban divatos, minőségi, finom kidolgozású és örök ruhadarabokból tudsz kedved szerint válogatni. Viselésük teljesen biztonságos, hiszen ezekből a ruhákból nem oldódik ki semmilyen vegyi anyag, az ebből fakadó bőr problémák tehát kizártak. A NaturAnyu gyerekruhák igencsak hálásak termékek, hiszen kiszolgálják még a kistesót is. Vagy ha a barátnőd gyermekének kölcsönzöd, még onnan is épen, szépen visszakaphatod, hogy alkalomadtán a 3. kis tulajdonosa is minden probléma nélkül ki tudja használni.

A mi kedvenceink a pihe-puha biopamut bodyk, amelyek nemcsak nagyon-nagyon édesek, hanem nikkelmentes patentokkal vannak ellátva, és olyan címkékkel, amelyek nem sértik a babád érzékeny bőrét. Találsz még gyönyörű bundazsákokat, rugikat, melegítő nacikat, mosható pelusokat, egyszóval mindent, amire szükségetek lehet!

Ha még olvasgatnál, akkor nézz rá a NaturAnyu blogra is, ahol rengeteg hasznos információt találsz az egészséges és fenntartható életmódról, organikus baba- és gyerekdivatról, öltözködésről!

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram