Hogyan válasszunk baba kiságyat?

2017. máj. 30.
Szerző:  Szabó Böbe
Hogyan válasszunk baba kiságyat?
Az egyik legelső dolog, amit be kell szerezned gyermeked számára, az a baba kiságy. Ijesztő lehet a kínálat, de szerencsére az alaptípusok gyorsan leegyszerűsítik a lehetőségeket, és segítik a döntés meghozatalát. Már csak az alábbi szempontokat kell átgondolnod!

Babaágy pelenkázóval

A pelenkázóval ellátott kiságy (más néven kombi kiságy) tulajdonképpen egy hagyományos rácsos ágy, de hozzárögzítettek egy komódot, aminek a tetején elláthatod a babádat. Ennél fogva garantált, hogy a két fontos kiegészítő – az ágy és a pelenkázó – méretben és színben is passzol egymáshoz, és az ugyancsak biztos, hogy bőségesen lesz helyed a legfontosabb holmiknak.

Fotó: Babaszafari

Kinek jó?

Akkor jó választás számotokra a pelenkázós kiságy, ha némileg nagyobb helyen tudjátok megoldani gyermeketek elhelyezését, illetve akkor, ha szeretnétek neki legalább egy kistesót. Hogy miért? Sajnos ezek a kiságyak a legdrágábbak a piacon, így anyagilag megterhelő lehet a megvásárlásuk. De, ha valaha kistesót is szeretnétek, vagy nem gond számotokra egy nagyobb kiadás, akkor teljes mértékben megéri beszerezni egyet.

Miért olyan praktikus?

A pelenkázó alatt mindig találsz néhány polcot vagy fiókot, így itt el tudod helyezni a pelenkákat, krémeket, esetleg az aktuális ruhákat is. Ha megvetted, gyakorlatilag el is készült a babaszoba legjava, hiszen ezt az ágyat 2-3 éves korig tudjátok használni – addig, amíg a pelenkázás is aktuális kérdés marad. Egyes változatok még ezután is hasznosak, hiszen ifjúsági ággyá alakíthatóak.

Rácsos kiságy

A rácsos kiságy nem feltétlenül rácsos mindenhol, manapság már népszerűbbek azok a változatok, amiknek a fej- és a lábrészük zárt. Ez lehetővé teszi, hogy a rácsos ágy ne legyen olyan zord hatású, lehet díszíteni, vagy már eleve díszítetten megvásárolni. Persze ez nem alapkövetelmény, elvégre a hagyományos változatot is könnyű feldobni rácsvédővel és baldachinnal.

Fotó: Babaszafari

Kinek jó?

A rácsos kiságy jó választás akkor, ha szeretnétek spórolni, illetve könnyen mozgatható, esetlegesen járókaként is bevethető változatot kerestek, továbbá nincs túl sok helyetek a gyerkőc számára.

Miért olyan praktikus?

A rácsos kiságyak általában jóval olcsóbbak a pelenkázóval ellátott társaiknál, de a kisebb összegért kevesebbet is kapsz: ezekhez az ágyakhoz nem jár pelenkázó komód. Akkor mi a megoldás? Ha valóban kis helyetek van, vásárolhatsz ágyra szerelhető pelenkázót, illetve célszerű a kiságyhoz ágyneműtartót venned, hiszen így könnyen elhelyezheted a szükséges holmikat. Amennyiben nem kell mindenáron spórolnotok a hellyel, vehetsz külön komódot is, amin kialakíthatod a saját pelenkázó részlegeteket. Ennek előnye, hogy nem kell az ággyal együtt mozgatnod, bárhol elhelyezheted a szobában.

Babaöböl, bölcső

A bölcső nem ismeretlen kellék szüleink, nagyszüleink számára, nekik még alapvető része volt ez a hasznos kiegészítő a babakelengyének. Manapság azonban egyre ritkábban választják ezeket a fekvőhelyeket a szülők. Pedig még mindig ugyanolyan hasznosak!

Fotó: Babaszafari

Kinek jó?

A babaöböl azoknak jó választás, akik szeretnének közel aludni a babájukhoz, de nem akarják ahhoz szoktatni, hogy egy ágyban pihenjenek (vagy nem is férnének el kényelmesen). A bölcső hasonlóképpen megfelel erre a célra, további előnye, hogy minden oldalról védett, illetve ringatható. Hátránya az öböllel szemben, hogy nem lehet olyan közvetlenül az ágy mellé helyezni.

Miért olyan praktikus?

A babaöböl és a bölcső is egyaránt biztosítja, hogy a kisbabád mindig a közvetlen közeledben legyen – éjjel és nappal egyaránt. A szűk tér megnyugtatja az újszülöttet, hiszen a pocak ölelésére emlékezteti, ám ez egyben a hátránya is ezeknek a fekhelyeknek: sajnos nem tudod őket sokáig használni. Még a nagyobb változatok is legfeljebb 5-6 hónapos korig szoktak megfelelőek lenni, ám éppen ez az az időszak, amit sokan csupán túlélni szeretnének. Szóval erre az időtartamra nagyon jó választás egy ilyen kiságy, ugyanakkor mérlegelni kell, mennyit tudtok rááldozni, hiszen korántsem fogjátok annyi ideig használni, mint a korábban említett két ágytípust.

{adselite}


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram