A Képzeletbeli barátok köztünk járnak - Mit tehetünk szülőként?

2016. július 15.
Szerző:  vajaskalács
A Képzeletbeli barátok köztünk járnak - Mit tehetünk szülőként?
A gyerekek több, mint 50%-ának van képzeletbeli barátja 2 és 6 éves kora között - egyharmaduknál az iskola megkezdésével is megmaradnak. Mit jelenthet ez, kell-e aggódnunk miatta és összességében, mit tehetünk mi szülők? Most, mindenre választ kapsz.

{adselite}


Képzeletbeli barátok

A múltban kiemelkedő orvosok - köztük a neves gyermekgyógyász Dr. Benjamin Spock - szerint, a képzeletbeli barát a gyermek magányosságát, félénkségét, valamilyen trauma feldolgozását jelentette csupán. Több szociális interakciót javasoltak, hogy ez a fantázia eltűnjön.

A legújabb kutatások alaposan megcáfolták ezt. Sőt, a kutatók találtak egy sor előnyt is, azoknál a gyermekeknél, akik képzelt baráttal bírtak - kreatívabbak, rugalmasabbak, szárnyalóbb a képzeletük, gyakran gazdagabb a szókincsük, jobban megértik mások gondolkodását, érzéseit. Felnőtt korukban jobb a problémamegoldó készségük és szociálisan érzékenyebbek.

kepzelt_barat

Kinek lehet képzeletbeli barátja?

A kutatások alapján a képzeletbeli barát a legjellemzőbb egykéknél, több testvér közül a legutoljára születettnél, azoknál, akik kevésszer, vagy egyáltalán nem néznek tévét, és azon csemetéknél, akiknek nincsenek, vagy csak minimális szociális kapcsolataik vannak.

Játszótársak, és vizuális stimuláció hiányában, a gyereknek több lehetősége és késztetése van kreativitásának használatára. Vannak esetek, mikor szoros testvéri kapcsolatban, a két gyerkőcnek közös képzeletbeli barátja van.

Sokan tartják a képzeletbeli barátot egy elhunyt rokon, vagy más személy szellemének. Ezzel a témával ITT foglalkozunk.

A képzeletbeli barát, mint segítő

Néha a képzelt barátok éppen a megfelelő pillanatban bukkanak fel. Egy nagy változás a gyermek életében erre remek alkalom; válás, közös családi trauma, kistestvér születése, új óvoda, iskola. Ilyenkor a képzeletbeli barát, a gyerek lelkében lezajló konfliktusok legyőzőjeként manifesztálódik. Általa képes megbirkózni, túllépni a nehézségeken, átsegíteni egy új és ismeretlen eseményen. Főleg a kisebb gyerkőcöknél tapasztalható ez, hisz ők nem, hogy kifejezni képtelenek a komplex érzelmeiket, ezek még önmaguk számára is ismeretlenek lehetnek. Épp ezért, sok képzeletbeli barát "szuper" képességekkel rendelkezik.

Ám lehet, amolyan rosszaság segítő is. A gyermek egyszerűen ki tud próbálni olyan dolgokat is, melyek tiltottak és egyedül nem merné. Ez a barát, egyfajta vágykivetülés; "ő mondta", "ő akarta", " ő csinálta"... ezzel próbálja a felelősséget leporolni magáról.

Meddig van velünk a képzeletbeli barát?

Van, amelyik 1 napig, de olyanra is van példa, hogy évekig marad a gyermekünk mellett. Sőt, lehet, hogy egyik nap már nem beszél róla a csemete, aztán hetekkel később ismét felbukkan.

kepzeletbeli_barat

Hogyan kezeld a képzeletbeli barátot?

A legfontosabb, amit meg kell jegyezni, hogy a képzeletbeli barát a gyerekhez tartozik, nem a családhoz. Ám fontos, hogy ne vegyük semmibe. Miként lehet ezt, az elsőre kissé ambivalens instrukciót megvalósítani?

Hagyd, hogy a gyermek meséljen a képzelt barátjáról, kérdezhetsz is ilyenkor róla, de ne Te kezdeményezd a beszélgetést. Fogadd el, hogy van; ha plusz teríték kell neki az ébednél, teríts meg, de ne kérdezgesd, hogy "Kérsz még egy kis krumplit?". Azonban, ha a gyermek a képzeletbeli barátja igényét, egy családtagé elé akarja helyezni, azt ne engedd. Például kéri, hogy ülj arrébb a kanapén, mert a barátja szeretné azt a helyet. Ilyenkor finoman mondd meg, hogy Te maradsz ott, ahol vagy, ő pedig üljön máshová.

Amikor megjelenik a képzeletbeli barát az életében, kezdj el érezhetően többet foglalkozni vele; szervezettek közös programokat, beszélgessetek, játszatok többet.

Az is fontos, hogy a gyermek tudja, nem háríthatja át a felelősséget képzelt barátjára. Ne lágyuljon meg a szíved a boci szemek láttán, "De ezt ő csinálta anya, ő kérte, én mondtam, hogy ezt nem lenne szabad...". Figyelj, mert, ha gyakori a szándékos neveletlen viselkedés és a romboló magatartás - melyek végén mindig a képzeletbeli barát a hibás -, érdemes felkeresnetek egy szakembert, mert ez túlmutathat a képzelt barát jelenségen.

Összességében a képzeletbeli barát időszaka, a gyermekkor egy varászlatos részét képezheti. Hidd el, előbb, vagy utóbb észrevétlen fog távozni az életetekből. Addig légy elfogadó, de őrizd a család egységét.forrás, inspiráció: grownupsmag.com, DeviantArt, piperthibodeau.com, fishinkblog.com,  parents.com

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram