Terhesség hétről - hétre - 16. terhességi hét

2015. szeptember 16.
Szerző:  vajaskalács
Terhesség hétről - hétre - 16. terhességi hét
Kép forrása: www.tommys.org
Üdvözöllek a 4. hónapban! Fantasztikus, hogy egy izgő-mozgó emberke lakik odabent, immár 16 hete. Még mindig tele vagy energiával, csak úgy árad belőled az életöröm, amire minden okod meg is van. Fél év, és a kezedben tarthatod azt, akiért bármire képes leszel, aki már most a MINDENT jelenti számodra. Nézd meg, hogy mi történik veletek ezen a héten.

{adselite}

A magzat fejlődése

A terhesség 16. hetében ez történik odabent;)

16_hetes_magzat

  • A magzat 16 centi és akár 100 gramm is lehet
  • A terhesség 16. hetében a babád szemöldöke mellett, már van szempillája is
  • Karjai és lábacskái már tökéletesen kifejlődtek, szuperül használja is őket - markol, bukfencezik, rúgdos, nyújtózkodik, szopizza az ujját
  • A hólyagja tartalmát 40-50 percenként üríti a magzatvízbe - mely folyamatosan cserélődik
  • Az ujjacskáin megjelennek a körmök, melyek innentől kezdve folyamatosan nőnek (vannak babák, akik igencsak hosszú körmöcskékkel jönnek a világra, vagy épp a pocakban megkarcolják az arcukat, ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes)
  • Fülei is megérkeznek a helyükre - így kialakul az arc teljes formája

Mi történik a terhesség 16. hetében veled?

16_het_terhesseg

A pocakod már szépen látszik, kényelmetlenek az eddig hordott nadrágok, komolyan el kell gondolkodnod a kismamanadrágok beszerzésén.

A 4. hónapban - pontosabban a 16-18. hét között - sor kerül az AFP vizsgálatra, mely az anya véréből kerül meghatározásra. Az AFP normál szintje 0,8-2,5 MoM között van. Ezen érték felett megemelkedik a velőcső záródási rendellenességek kockázata, a normál érték alatt a kromoszóma rendellenességek gyanúja válik magasabbá. Amennyiben a normáltól eltérő értékeket kapnak, az orvosok további vizsgálatokat rendelnek el, ami sok esetben cáfolja a fenti gondokat, ezért ne ijedj meg, ha netán "rossz" eredményt kapnál.

Szex kismamaként

terhesseg_szex

Kerekebb formák, nagyobb, keményebb mellek, életörömtől sugárzó benső. Sok kismamának dúsabbá válik a haja, szebbé a bőre. Ezek mind-mind közrejátszanak abban, hogy a leendő apukák kifejezetten szexisnek és még kívánatosabbnak lássák kedvesüket. Ilyenkor azonban megváltozhatnak a nők főbb erogén zónái, a mellek érzékenyebbé válhatnak. Ezért fontos, hogy meg tudjuk beszélni párunkkal, mi az, ami a mostani állapotunkban már nem esik jól, és merjünk beszélni arról, amire viszont jelen időszakban vágyunk.... tovább


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram