Terhesség hétről-hétre- 15. hét

2015. szeptember 02.
Szerző:  Cukimamik Team
Terhesség hétről-hétre- 15. hét
Hogy vagy kismama? Elmúltak az émelygések? Érzed azt a sok energiát, amit a második trimeszter jelent? Babád egyre jobban fejlődik odabent, már hallja a kintről beszűrődő zajokat, a te tested is tovább változik és a pocid is egyre jobban növekszik.

 

{adselite}

A magzat fejlődése 

terhesség 15. hét

  • 13 és fél centi, súlya pedig 70 gramm is lehet
  • Ízlelőbimbói is kialakultak, és ha hiszed, ha nem érzi az általad elfogyasztott ételek ízét - a magzatvíz íze változik meg tőlük - ezért érdemes kerülnöd a túl erős és csípős ételeket. 
  • A hangokat már felismeri, így a tiédet is- ami nyugtatóan hat rá. A hirtelen zajok és hangos hangok azonban megijeszthetik, így jobb, ha kerülöd a koncerteket.
  • Ha szeretnéd valami ismerős dallammal meglepni idekint, itt az ideje, hogy hozzászoktasd - énekeld neki sokszor ugyanazt a dalt, vagy vegyél egy neki szánt felhúzhatós kis altatót játszó játékot, és játszd le neki naponta akár többször is. Ezzel segíthetsz neki majd a kinti világban is könnyebben megnyugodni, elaludni.
  • Rengeteget mozog odabent, még most helye is van hozzá. 
  • Megjelenik a járóreflex - ami azonnal beindul, ha a talpa a magzatburok falához ér.
  • A pici szemöldöke és haja is elkezd nőni.
  • Kialakul a magzati szőr, amin jobban megtapad a magzatmáz és a pici bőrét nem áztatja fel a magzatvíz. Ne aggódj ez kis pihécskéket jelent, melyek nem maradnak a babán miután megszületett.

Te - ezt érezheted

varandossag 15.hete

Mivel a baba már intenzíven mozog odabent, lehet, hogy érzed is. Az első szülő nők gyakran összekeverhetik a bélmozgásokkal. Olyasmi érzést keress, mintha pillangók, vagy kolibrik szálldosnának odabent.

A méhed már elég nagy odabent, a köldököd alatt 6-7 cm-el már látszik is, ahogy a pocakodat tolja kifelé. Épp emiatt már egyre kényelmetlenebbek a farmerok és a normál nadrágok, pláne akkor, mikor leülsz. Ha még nem akarsz kismamanadrágra költeni, akkor remek lehet a leggings, mivel az rugalmas a derék és csípő résznél.

A melled elkezd duzzadni, lehet, hogy már most eggyel nagyobb kosárméretet kell venned. Ez még szembetűnőbb lesz a várandóságod végére. A bimbó udvara elkezd sötétedni, az arcodon, mellkas és váll tájékon apró pigment foltok jöhetnek elő. Ne aggódj, ezek szülés után nyomtalanul eltűnnek majd.

Amennyiben 3D Ultrahangon nézik meg a babádat, már többé-kevésbé biztosan megállapítható a neme. Amennyiben még várnátok, hogy a lehető legbiztosabbak legyetek benne, akkor a 20. hét környékén érdemes rákérdezni.

A babádnak ebben az időszakban extra adag kalciumra lesz szüksége, amit vagy így vagy úgy, de magához fog venni. Ezért nagyon fontos - magad miatt is - ennek plusz pótlása. Egyeztess az orvosoddal, hogy elegendő-e a várandós vitaminodban lévő mennyiség. Amit magadtól tehetsz, hogy a kalciumban gazdag ételeket részesíted előnyben.

Kalciumban gazdag ételek például: tejtermékek, mandula, szezámmag, brokkoli, hüvelyesek, olajos hal, banán spenót.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram