Terhesség hétről- hétre - 14. hét

2015. máj. 20.
Szerző:  vajaskalács
Terhesség hétről- hétre - 14. hét
Élvezd a növekvő pocakodat! Hamarosan érezheted, ahogy a babád mozgolódik, és nem hagy aludni, mert ő épp akkor van elemében. Szuper időszak ez az egész családnak, sőt, még az is lehet, hogy kiderül az elkövetkezendő vizsgálaton, hogy milyen nemű lesz. Megy már a nevekért a "harc" apával?

 {adselite}

A magzat fejlődése

14 hetes magzat

  • kb. 10-12 cm és hozzávetőleg 45 gramm a magzat
  • A babád egyre többet mozog, de te vélhetően csak a 16-20 hét környékén fogod ezt érezni
  • Ezen a héten nő ki a szemöldöke, az első hajszálak is most jelennek meg
  • Ujjai végén a kis körmöcskék is nőnek, és lassan kivehető lesz az ujjlenyomata is
  • Izmai egyre fejlettebbek, erősebbek
  • Gyakran már az ujját is szopizza
  • A csontvelejében megindul a vértermelés
  • A nyaka megnyúlik
  • Belsőszervei gőzerővel munkába álltak

Te - ezt érezheted

14. terhességi hét
E tájt kezd megjelenni a linea negra, azaz a pocakon hosszában futó barna csík. Ezzel egyidőben azt is tapasztalhatod, hogy a mellbimbód udvara kezd bebarnulni. Ez utóbbira a magyarázat, hogy a baba így könnyebben megtalálja, hisz csak nagyon homályosan lát, és egy sötét foltot könnyebben észrevesz, mint egy világosat. A hason lévő csíkra azonban semmilyen "értelmes" magyarázat nem született még. Nyugtasson meg a tudat, hogy a szülést követő hetekben el fog tűnni.

A melled nagyobb és feszesebb, és akár már most észreveheted, hogy időnként a bimbód tetején kis sárgás folyadék van. Ez az előtej eleje - ha valahogy meg akarjuk fogalmazni. Van, akinek viszont egyáltalán nincs, de ez nem jelzi előre, hogy lesz-e tejed, vagy, hogy meddig tudod szoptatni majd a babádat. Ez mind genetika és persze folyadék és megfelelő élelmiszer kérdése, de erről majd később írunk részletesebben.

A várandósságod 91. napjától jár a családi adókedvezmény, erről a terhesgondozást végző orvosod ad igazolást, és a munkáltatód felé kell továbbítanod.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram