Várandósság hétről hétre - 13. hét

2015. máj. 07.
Szerző:  vajaskalács
Várandósság hétről hétre - 13. hét
Üdvözöllek a 2. trimeszterben, azaz a valódi áldott állapotban! Már nincs émelygés, van helyette energia. Már az utca embere se hiszi, hogy csak egy nagy ebéd után sétálgatsz, szembetűnő lett a pocakod. Egy csodás 3 hónap vár rád, melyben kiderül, hogy milyen nemű is lesz a születendő babád, elkezdődhet a gyerekszoba/ gyereksarok megtervezése, kialakítása is. Most nézzük meg, hogy ezen a héten mi történik vele és veled:

{adselite}

Babád

Súlya már hozzávetőleg 28 gramm,hossza 10 cm, akkora, mint egy citrom - összegömbölyödve természetesen.

13 hetes magzat
- Szíve percenként 140-160-at ver.

- Beindult az emésztése - mivel nyelni tanul, kortyolhat a magzatvízből, amit azután kipisil. Ne aggódj, ettől nem lehet baja, mert a kis tavacska 24 óránként teljesen lecserélődik.

- Működik a hasnyálmirigye, beindult az inzulin kiválasztása is.

- Rohamosan kezd felkészülni a kinti létre; szopó mozdulatokat végez a szájával, és, ha odakerül az ujja, automatikusan elkezdi szopizni.

- Rengeteget mocorog, vannak, akik már e tájt érzik is. Olyasmi, mintha egy pillangó verdesne bent a szárnyaival, vagy illusztrisabb példával élve, mintha egy jó nagy adag töltött káposztát ettél volna meg pár órával azelőtt.

- A külső nemi szervek már eléggé kifejlődtek ahhoz, hogy egy jó felbontású ultrahanggéppel kivehető legyen, fiú vagy lány lesz-e a születendő baba. De vigyázat, a babócák nagy tréfamesterek ám! A fiúk csodásan el tuják rejteni a fütyköst, a lányok pedig a lábuk közé tudják venni a köldökzsinórt. Ha tudni szeretnéd a nemét, akkor várj még a nagy kérdéssel pár hetet, hogy biztost mondhasson az orvos.

1:45-től, 4D-s felvételen látható a baba


Te - ezt érezheted

A pocakod megállíthatatlanul nő, lassan már el kell hagynod azokat a nadrágokat - mint a farmer -, amik nyomhatják például leülésnél a hasadat. Lehet, hogy lassan - ha még nem tetted meg - időszerű beszerezned 1-2 kismama nadrágot.

terhesseg 13. het

Alapvetően 3 féle nadrágtípusról beszélhetünk:
1. Pocakbetétes - a nadrágba varrnak egy félkör alakú betoldást, mely finoman követi a pocak alakját
2. Derékmagasítós - ez a rész vastagított, puha anyagból készül
3. Leggings - ez annyiban tér el a normáltól, hogy a pocakrészére is feljön, és rásimul

TIPP: Beszerezhetsz egy kismama bandázst is, ami remekül alkalmazható, ha a kigombolt nadrágod még jó rád - eltakarja, amit el kell, megtartja, amit meg kell.

kismama nadrag

- Ha szerencséd van, akkor a rosszullétek egyik napról a másikra megszűntek. Fura érzés reggel, csak úgy felkelni, igaz?

- A terhesvitamint szedd ugyanúgy, mint eddig! Ha kifejezetten a 3 trimeszterre kialakított vitaminnal kezdtél, akkor mostantól már a 2. harmadosat kell venned.

- A te szíved is gyorsabban ver, átlagosan 6-8 ütéssel/perc.

képek forrása: 3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram