Terhesség hétről-hétre: A 12 hetes magzat

2015. április 23.
Szerző:  Cukimamik Team
Terhesség hétről-hétre: A 12 hetes magzat
GRATULÁLUNK! Vége az első harmadnak, mostmár hivatalosan is terhes vagy! Ha eddig titkoltad "állapotod", itt az ideje, hogy tudasd barátaiddal, rokonokkal, ismerősökkel, hogy kismama vagy! Izgalmas időszaknak nézel elébe, vágjunk is bele, mi vár rád!

A 12 hetes magzat

12 hetes magzat

 

 

 Az anyaméhben egy pici rugdalózó lény van, aki immár teljesen emberi formájú. A 12 hetes magzatnak már van csöpp orra, magas homloka, álla. A szemei mostmár nem oldalt helyezkednek el, bár még mindig távol ülnek egymástól, átrendezőnek a fej elülső részére. A szemhéj már kifejlődött, szemeit még csukva tartja.  A magzat a 12. hétben akkora mint egy szilvaszem, magassága 6-7 cm, súlya pedig 18 g körül van.

{adselite}

A magzat fejlődése:

 • mozgatja a mellkasát, úgy tesz, mintha lélegezne, pedig ez nyilván nincs így, csak gyakorolja a mozdulatot
 • vizeletet ürít, amely a magzatvízbe kerül
 • az ujjak szétváltak a kezén és lábán
 • a magzatvízből kortyol-mely a közvetlen környezetét alkotja-, így készül fel arra, hogy születése után le tudja nyelni a tejet
 • rendszeresen kortyol a magzatvízből, ettől csuklik - ezt pár hét múlva, te is érezni fogod, nagyon vicces dolog lesz
 • a kezeit, lábacskáit, ujjait össze-vissza mozgatja már. Körmöcskéi nőnek ugyan, de papír vékonyak - ettől függetlenül előfordul, hogy megkarmolja vele az arcát, sőt, lehet, hogy a világra is így érkezik, ettől nem kell megijedni
 • az agya már olyan, mint születésekor lesz, csak jóval kisebb, és beindult az epetermelése is
 • az arcizmait is dolgoztatja, mosolyog, kinyitja- és lebiggyeszti a száját

Változások a 12 hetes kismama testében

12 hetes terhesseg

 

Szépen gömbölyödsz, és lehet, hogy már most eggyel nagyobb méretű nadrágot kell venned. No nem elsősorban a felszedett kilók miatt, a szervezeted készül, a csípőd szélesedik, és ennek a méretváltozásnak egy része bizony nem minden esetben fog láthatatlanul tovasuhanni a szülést követően. Jó hír azok számára, akik eddig émelygéssel, hányingerrel, netán fáradékonysággal küzdöttek, hogy ezek a tünetek enyhülhetnek.

Csökken a vetélés kockázata, mely abból ered, hogy a placenta átvette azoknak a hormonoknak a termelését, melyek gondoskodnak a baba növekedéséről.

Egyes kismamáknak gyakrabban kell vizelni járni.

Az arcon ún. lepkemaszk (sötétebb foltok) jelenhet meg, mely szülés után eltűnik.

A hason hormon hatásra sötét függőleges csík jelenhet meg, amely a szülés után halványul.

Ínyvérzés jelentkezhet, amelyet a hormonváltozás okozhat.

Mi a placenta?

A terhesség 12. szakaszában már annyira kifejlődik a placenta, vagyis a méhlepény, hogy jóval nagyobb, mint a magzat. A méhlepény ellátja  a magzatot, amire szüksége van, vagyis szinte minden, ami bejut a kismama szervezetébe, a magzathoz is eljut. A dohányzás csökkenti a placenta működésének a hatékonyságát, az alkohol és egyes gyógyszerek pedig átjutnak rajta.  Az első hetekben a placenta növekedése megelőzi a magzat gyarapodását, hogy gondoskodjon a táplálkozásról. A 12. hét körül ez változni fog, a baba születésére a placenta az újszülött súlyának egyhatodára csökken, mérete pedig egy lapostányérhoz hasonlítható. A méhlepény a baba születését követően hagyja el az anya szervezetét.

12. hét ultrahangvizsgálat 

Az ultrahangvizsgálat célja, hogy megállapítsák a terhesség pontos idejét, és ellenőrzik a placenta helyét, és a magzat számát. Az ultrahang vizsgálatra a 11-13 hét körül kerül sor.  Az ultrahangvizsgálat fájdalommentes, a terhesség korai szakaszában általában a hüvelyi ultrahangot végzik, mert így jobban látható a méh. A hasi ultrahang vizsgálat előtt célszerű sok vizet inni, hogy jobban látszódjon a magzat.

Testmozgás kismamáknak:

A gyorsan felszaladó kilók ellen most még fontosabb, hogy ne egyél kettő helyett és ne nassolj cukros, olajos, sós dolgokat. Ha beszéltél az orvosoddal, nyugodtan elkezdhetsz mozogni is. Számos kismamák számára kialakított formája van már, keresd meg, mi a neked leginkább megfelelő. Fontos azonban, hogy fokozatosan kezdj bele, és sose hajszold túl magad! Most nem az alakformálás a cél, hanem, hogy jól érezd magad a bőrödben és fenntarts némi fizikai erőnlétet, mert a szülés és az utána lévő hónapok, bizony kemény "munkát" is jelentenek majd.

Milyen sportok ajánlottak kismamáknak?:

 • Úszás - remek, mert nem terheli az ízületeidet, teljesen átmozgat. Ezt mindaddig űzheted, amíg a méhszáj zárva van, addig minimális a fertőzésveszély. A legjobb, ha természetes vízben úszol, de az uszoda is megfelelő lehet - a strandok meleg vizét azonban kerüld!
 • Kerékpározás - amíg a pocakod nem zavar, egy egyenletes és "nyugdíjas" tempó sík terepen szintén megfelelő
 • Pilates - az egyik leggerinckímélőbb mozgásforma, remek választás
 • Nagy séták - ha a várandósság előtt nem sportoltál semmit, ez legyen az ugródeszka, vagy akár a cél
 • Futás - ha előtte nem futottál, ne most kezd el! Ha rendszeresen hódoltál neki, akkor mehet, de csak módjával, lassabb tempóban
 • Kismamajóga - amellett, hogy lassú mozdulatokkal edzi a testedet, a lelkedet is feltölti energiával és nyugalommal
 • Kismamatorna - számos ilyen tornavideó kering az interneten, fontos, hogy figyelj a szervezetedre, ha azt jelzi elég volt, de a tévében a pocakos aerobic oktató még 20 lábemelést kér, te állj meg és pihenj! Ha lehetőséged van rá, menj el egy edzőterembe és kérj segítséget egy személyi edzőtől - mutassa meg mit és hogyan végezhetsz akár otthon is. 

Mentés


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram