Terhesség hétről-hétre - 11. hét

2015. április 16.
Szerző:  vajaskalács
Terhesség hétről-hétre - 11. hét
Hamarosan kilépsz az első harmad kapuján, ez fantasztikus, Te fantasztikus vagy! Tippeket adunk a nagy hír feltárására, megtudhatod, hogyan is néz ki most odabent a babád, és szót ejtünk a várandósság egyik hátulütőjéről is.

11. terhességi hét

Babád

Már 7 gramm körüli a pocaklakód, és hozzávetőleg 4-4,5 cm az ülőmagassága (teljes hossza 7- 7,5 cm). A feje arányaiban majdnem akkora, mint az egész teste fele - ez a hetek múlásával arányossá válik.

Elérkezett az idő, amikor babád szervei mind működnek, csontváza, idegrendszere és tökéletes vérkeringése van. Ez azt jelenti, hogy az első kritikus fejlődési szakaszon túl van a kicsi! Rohamos növekedésbe fog - ezt jól példázza, hogy ezen a héten 2-3 centit is nőhet.

{adselite}

A lábacskái is elnyerték a végleges formájukat, de annyira kis aprók, hogy a körmödön is elférnének. A hajhagymák is fejlődnek, lassan már a haja is elkezd nőni.

11. terhességi hét

Te - ezt érezheted

A méhed akkora, mint egy nagy grapefruit. Most már látszik a pocakod, bizony, a külvilág számára is bizonyossá válik, hogy gyermeket vársz. Lassan itt az ideje, hogy megtedd a "hivatalos bejelentést". Összeszedtünk pár frappáns képet, amivel például a közösségi oldalakon, az ismerőseiddel is megoszthatod ezt a fantasztikus hírt:

11. terhességi hét

11. terhességi hét

11. terhességi hét

11. terhességi hét

Készíthettek kis videót is, képekkel, amiben sorrendben szerepel; megismerkedésetek, házasságotok/összeköltözésetek, és a végén egy ultrahangfotó a babáról. Ha nem értetek a vágáshoz és épp nincs egy ilyen program se a gépeteken, itt egy oldal, ahol egy fél perces fotós videót, zenei aláfestéssel, ingyenesen és egyszerűen el tudtok készíteni.

Ha eddig nem tetted, kezdj el odafigyelni arra, hogy mit eszel. Az első 3 hónapban az orvosok álláspontja szerint 3-4 kg plusz az ideális. Ám a második trimeszter az a szakasz, amikor a legjobban érzed majd magad, ezáltal az étvágyad is megnőhet, az ízlésed pedig gyökeresen megváltozhat. A következő héten megmutatjuk, milyen mozgásformák is ajánlottak kismamák számára. Ezekkel nem csak azért érdemes élned, hogy ne hízz meg nagyon, hanem azért is, mert segíthetnek például a derék fájás megelőzésében is.

Hidd el, most már tényleg nemsokára vége a fáradékonyságnak, rosszulléteknek, de a pisilések gyakorisága csak nőni fog. Ha székrekedéssel küzdesz, azt vélhetően viszed tovább.

Nézzünk, mit tehetsz ellene:

  • fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget (például szárított gyümölcsöket, amelyek mindamellett hogy segítenek a székrekedésben még vasat is tartalmaznak)
  • igyál sok vizet
  • használj homeopátiás készítményeket, mint például ALUMINA 5 CH/ COLLINSONIA 5 CH/ HYDRASTIS 5 CH/ SEPIA 9 CH (vásárlás előtt mindig add tudtára a patikusnak, hogy várandós vagy!)

Találkozunk a harmadik trimeszter utolsó hetén!

képek forrás: 3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram