Várandósság hétről hétre - 9. hét

2015. március 25.
Szerző:  vajaskalács
Várandósság hétről hétre - 9. hét
Állandóan fáradt vagy, álló helyzetben is képes lennél elaludni? Reggelente a wc előtt térdelve idítod a napod? Zavarnak az erős illatok, szagok, némelyiktől azonnal émelyegni kezdesz? Akkor egyenlőre te se érzed azt a csodás várandósság hangulatot, amit a filmekben láttál. Megsúgom, hogy ez tetézhető, mikor egy kutyaeledel reklámon elbőgöd magad, az lesz a holtpont.

Babád

terhesség-hétről hétre 9. hét

  • Már 2 gramm és 3 cm az ülőmagassága! Időnként csuklik és szíve percenként 160-at ver.
  • Karjai és lábai kezdenek megnyúlni, és ujjacskái is jobban elkülönülnek egymástól. Képzeld, már reagál a külvilágra, ha megnyomod finoman a pocakod, arrébb húzódik. Sokat mocorog, de ezek még csak reflex-szerűek, hisz az idegrendszere még fejletlen.
  • Megindul a porcokból a csontok fejlődése, kialakul a retina és a szívbillentyűk.
  • Babád erre a hétre már tökéletes emberi formát vett fel, csak még irigykó-pirinykó. Feje elválik a törzstől, no nem kell megrémülni, amire utalunk az a nyak kialakulása. Jóval nagyobb a teste többi részéhez képest - mármint a fejecskéje -, és jelenleg a mellkasára hajtja.
  • Az előző héten beindult sejtek, mostanra már megalkották a heréket, vagy épp a petefészkeket. A természet döntött, mi még azonban jó darabig nem tudhatjuk a picúr nemét. 

terhesség-hétről hétre 9. hét

Te - ezt érezheted

  • Fáradt vagy. Jóval fáradtabb vagy, mint múlt héten. Rengeteg minden történik benned, a babáddal, a belsőszerveid kezdenek utat engedni a megállíthatatlanul növő méhednek, a pici rengeteg tápanyagot von el a szervezetedtől. Mivel nem tesz jót a babádnak a sok koffein, így inkább pihenj és aludj amikor csak teheted. 
  • A rosszullétek kitartanak még pár hétig. Előfordulhat, hogy az émelygés következtében alig bírsz enni. Ilyenkor figyelj a megfelelő folyadékbevitelre - a magzatvíz mennyisége miatt is -, és próbáld ki ezeket a tippeket. Ne ijedj meg, lehet, hogy az első trimeszterben fogyni fogsz, ez teljesen normális.
  • Melleid elkezdenek nőni, bizony minden gond nélkül 2, vagy akár 3 melltartóméretet is feljebb léphetsz. Amellett, hogy nagyobbak, még jóval teltebbek és keményebbek is lesznek. Szuper a várandósság, ugye?
  • Ami már kevésbé mókás, az az, hogy gyakrabban kell pisilned - és ez egyre csak durvulni fog -, és spontán vérezhet az ínyenc, vagy épp az orrod. A nyálkahártyák vérdúsabbá válnak, ezért történhet meg ilyesmi.

4 energizáló étel:

terhesség-hétről hétre 9. hét

Kismamatorna - Tudom, hogy szeretnéd már elkezdeni, de ha csak a várandósság előtt nem sportoltál rendszeresen, kérlek várj még 3 hetet. Ne terheld a szervezetedet pluszban. Addig nézz meg videókat a neten, válassz ki 2-3 félét, amivel tudnál azonosulni, lenne időd eljárni. Kutasd fel, hogy a közeledben, hol és milyen lehetőségek vannak ezekre.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram