Kávézás terhesség alatt, és koffeinfogyasztás szoptatás időszakában

2016. február 20.
Szerző:  Rosemaring
Kávézás terhesség alatt, és koffeinfogyasztás szoptatás időszakában
Kávézás terhesség alatt, avagy lehet-e a terhesség idején kávét inni? Ez a kérdés gyaníthatóan nagyon sok kismamában felmerül, hiszen a kávé az egyik leggyakrabban fogyasztott élénkítő italunk, sokan vagyunk, akik elképzelni sem tudjuk egy nap elindulását egy bögre illatos, forró, feketekávé nélkül.

Mikor teherbe esünk, hosszú listákat töltenek meg azok a dolgok, amiket ideig-óráig meg kell vonnunk magunktól, örömmel mondhatjuk azonban, hogy a kávé nem tartozik a kategorikusan tiltott élelmiszerek közé. Bár van, akinek épp a terhesség egyik jele az addig imádott kávéillattól való intenzív rosszullét, és automatikusan kevesebbet fogyaszt, alapvetően nagyon oda kell figyelnünk a mértékletességre. A WHO ajánlása szerint a felső határ 300mg/nap terhesség idején, bizonyos országokban pedig, ennél is kevesebb, 200mg/nap. Az ennél nagyobb koffeinbevitel már szerepet játszat az alacsony születési súlyban, napi 500mg pedig már másfélszeresére növeli a vetélés kockázatát a terhesség első harmadában, hiszen a koffein szabadon áramlik át a placentán, aminek lebontásához a magzat nem rendelkezik a megfelelő enzimekkel.

Mennyi kávét szabad inni terhesség alatt?

Nagyon sok kutatás zajlik a témában, hogy kávézás terhesség alatt nem veszélyezteti-e a pocaklakónkat,  de sajnos a különböző kutatóintézetek sem képviselnek egységes álláspontot. Egy brit tanulmány szerint a napi 300 mg koffein sem növeli bizonyíthatóan a vetélés kockázatát, míg egy másik, a British Medical Journal oldalán megjelent publikáció szerint már az egészen alacsony bevitel mellett is bizonyíthatóan lelassul a magzatfejlődés . A Sahlgrenska Egyetem Svédországban hasonló eredményre jutott, sőt, kutatásaik szerint már napi 100 mg koffein is órákkal meghosszabbítja a várandósság idejét, így ők szintén a kávéfogyasztás minimalizálását javasolják a várandósság idejére. Egy, a közelmúltban publikált tanulmány szerint viszont az ésszerű koffeinbevitel védelmet nyújthat a terhességi diabétesszel szemben.

Lehet-e szoptatás alatt kávézni?

kávézás szoptatás alatt

Mindenképp érdemes tehát átgondolni a kávéfogyasztási szokásinkat, ha babát várunk, és nem csak a terhesség, hanem a szoptatás ideje alatt is. Hiszen a koffein az anyatejben is kiválasztódik és az újszülött szervezet az első hónapok során nem tudja megfelelően feldolgozni. Gyanítható az is, hogy a kávézó kismama akaratlanul a gyerek alvási szokásait is befolyásolja, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy erre egy majd 5000 kismama bevonásával folytatott brazil kutatás sem tudott hitelt érdemlő bizonyítékot felmutatni.

Nézzük át, mennyi koffeint tartalmaznak a legnépszerűbb kávéink:

Egy presszó kávé kb. 85-100 mg, a capucchino, a latte kb. 60-80 mg, a hosszú kávé 100-120 mg, az instant kávé 60-80 mg és még a koffeinmentes kávék is átlagosan 2 mg-ot tartalmaznak csészénként (ezek az értéket nagyban függenek a pörkölés minőségétől és a főzés módjától).

Koffein fogyasztása terhesség alatt és szoptatás időszakában

Természetesen nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy nem csak a kávé tartalmaz jelentős mennyiségű koffeint! Egy csésze tea átlagosan 50 mg-mal, egy tábla étcsokoládé 30-80 mg-mal, egy pohár kóla 40 mg-mal, egy doboz energiaital pedig kb. 72 mg-mal emeli meg szervezetünk koffeinszintjét. Különböző láz és fájdalomcsillapítók hatóanyagi között is megtalálhatjuk, és bár a terhességünk ideje alatt amúgy is óvatosan bánunk a gyógyszerekkel, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni, ha mégis tablettához nyúlunk.

Nem kell tehát lemondani a kedvenc reggeli italunkról, ha babát várunk, de (mint az élet összes területén) érdemes törekedni a mértékletességre és az ésszerűségre. Ha pedig mégis úgy döntünk, hogy felfüggesztjük a kávézást a terhesség alatt, sok alternatív, frissítő hatású, élénkítő italból válogathatunk: a gyömbértea, a chai tea, a roiboos tea mind jó megoldás lehet, választhatunk cikória vagy bio-kávét, citromos vizet, karobot, ízlésünknek és igényeinknek megfelelően.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram