Terhesgondozás részletesen - Letölthető Gondozási Terv kismamáknak

2015. július 31.
Szerző:  vajaskalács
Terhesgondozás részletesen - Letölthető Gondozási Terv kismamáknak
Terhesség alatt folyamatos vizsgálatok szükségesek a kismama és a születendő gyermek egészségének védelmének érdekében. A kismama terhességének gondozása elengedhetetlen, a terhesgondozás országonként és régióként különbözik. A bejegyzésben megtalálod a legfontosabb vizsgálatokat, valamint a letölthető gondozási tervben, egy helyen nyomon követheted a vizsgálatok időpontjait és eredményeit.

Amennyiben állami keretek közt képzeljük el a terhesgondozást, úgy kevesebb ultrahang és hüvelyi vizsgálatra fog sor kerülni, esetenként nagyobb várakozási idővel, ellenben térítésmentesen. Amennyiben magánorvosnál tervezzük mindezt, úgy azzal számoljunk, hogy hozzá minden hónapban el kell látogatni, ám minden alkalommal végez ultrahang- és hüvelyi vizsgálatot is. 

Terhesgondozás

Mindkét esetben vannak azonban olyan vizsgálatok, melyeket javarészt egy állami kórházban végeznek el; ilyen például a genetikai ultrahang, vagy a terheléses vércukor mérés. Ezekre érdemes akár több héttel esedékességüket megelőzően telefonon időpontot kérni, mert előfordulhat túlterheltség.

A terhesgondozásokon való megjelenés, nem csak azért fontos, hogy pontosan tudjuk, a babánk korát és állapotát. Szülést követően lesz olyan állami támogatás, amit csak akkor vehetünk igénybe, ha legalább négyszer részt vettünk terhesgondozáson.

Hogyan készüljünk a terhesgondozásra?

Ami mindig legyen nálunk;
- terhesgondozási kiskönyv
- leleteink

Vizelet vizsgálat; ébredés után, gyűjtsük egy jól zárható üvegbe a reggeli első - középsugaras - vizeletünket, ezt vigyük magunkkal a vizsgálatra. Higiénikusabb és egyszerűbb is, mint ott produkálni valamit. Vérvétel; éhgyomorral kell megjelenni (utána egyből együnk valamit). Ultrahang vizsgálat; lehetőleg üres húgyhólyaggal érkezzünk.

Fontos, hogy mindig merjünk kérdezni - ez a mi várandósságunk!

Vizsgálatok várandósság alatt:

 • Az első nőgyógyászati vizsgálat: terhesség megállapítása, kenetvétel, úgynevezett cytológiai vizsgálat.
 • 12. hét - Ultrahang vizsgálat (nyakredő mérése és genetikai vérvétel)
 • 16. hét - Vérvétel; vércsoport meghatározás, fertőző májgyulladás és vérbaj szűrés, ellenanyag vizsgálat, általános vérkép és vizeletvizsgálat. (A nem kötelező, térítési díj ellenében igénybe vehető vizsgálatokról az orvos, vagy a védőnő adhat bővebb felvilágosítást. Ilyen az AFP - gerinc és koponya fejlődési rendellenesség szűrése -, az integrált teszt, kombinált teszt is.)

Ha az anya vércsoportja Rh-negatív, akkor havonta ellenanyag szűrést végeznek a véréből.

terhesseg alatti vizsgalatok

 • 18-20. hét - Genetikai ultrahang vizsgálat

A belgyógyászati (értsd háziorvos) és fogászati vizsgálatokat érdemes eddig lebonyolítani. Ezek eredményét a várandós kiskönyvbe jegyzik fel a szakorvosok.

 • 23-27. hét - Terheléses vércukor mérés, teljes vérkép és vizeletvizsgálat. A terheléses vércukormérés során éhgyomorral érkezve vért vesznek, majd meg kell inni, lényegében tömény cukor masszát vízben feloldva, melyet citrommal elviselhetőbbé tehetünk. 2 óra elteltével aztán ismét vért vesznek. Na ezután lehet enni és a sima vízen kívül mást is inni, úgyhogy ajánlott kis szendvicset csomagolni, hogy egyből tudj enni valamit, mert hidd el, hogy rettentően éhes leszel.
 • 31-32. hét - Ultrahang vizsgálat
 • 36. hét - Ultrahang és laborvizsgálat (vérvétel, vizelet vizsgálat, hüvelyi kenet mintavétel)
 • 37. héttől CTG/ NST (magzati szívhang és mozgás, valamint méh összehúzódási vizsgálat) és ultrahangvizsgálat hetente!

A szülés kiírt időpontja után egy héttel, általában kórházi felvétel történik. Ez lehet előbb is, a baba és a mama állapotától függően. Befolyásolhatja a magzatvíz állapota/mennyisége, a méhlepény öregedése... stb.

Védőnői tanácsadás:

Ő lesz az, akivel bármilyen várandóssággal, születendő babáddal kapcsolatos témában fordulhatsz. A találkozások alkalmával átbeszélitek az elmúlt hetek történéseit, megnézi a különböző leleteidet, megméri a súlyodat, egy idő elteltével meghallgatja a baba szívhangját.

 • 12. hétig - első találkozás, gondozásba vétel (ekkor kerül kiállításra a Várandós gondozási kiskönyv)
 • 13-16. héten - második találkozás
 • 17-20. héten - harmadik találkozás
 • 21-24. héten - negyedik találkozás
 • 25-28. héten - ötödik találkozás
 • 29-31. héten - hatodik találkozás
 • 32-36. héten - hetedik találkozás
 • 37. hét - utolsó találkozás (legközelebb majd a baba hazaérkeztekor találkoztok, amikor elmegy hozzátok)

 LETÖLTHETŐ TERHESGONDOZSI TERV:

terhesgondozas 

 

 

 kép forrás: thevaccinereaction.org, kaylaitsines.com 

Mentés


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram