Ételek és italok, amikkel egy kismamának érdemes vigyáznia!

2014. december 08.
Szerző:  vajaskalács
Számos olyan élelmiszer van, melyről automatikusan kijelentjük, hogy kismamák ne fogyasszák.  Ehetjük, nem ehetjük? Ha egy bizonyos mértéket megtartunk, ihatunk belőle? Ma 7 kritikus étellel és itallal foglalkozunk; beszélünk a bennük lakozó veszélyekről, sorra vesszük lehetséges fogyasztási módjaikat/ alternatíváikat.

1. Kávé

A kávé a koffein tartalma miatt kerülhet bizonyos esetekben tiltólistára. Nagy mennyiségben kisebb születési súlyt, túlhordást, vagy akár vetélést is eredményezhet. A WHO javaslata kismamák számára maximum 300mg/nap. Egy otthon főzött csésze fekete 95-200mg koffeint tartalmaz. Így, ha egyéb egészségügyi probléma – például magas vérnyomás – nem áll fenn, naponta egy kisebb bögre kávé elfogyasztása, még nem ad okot aggodalomra. Kávézás terhesség alatt és koffeinfogyasztás szoptatás időszakában bejegyzésünkben részletesen kitérünk a témára.

FONTOS! Nem csak a kávéban található koffein; energiaital, csokoládé, tea, egyéb szénsavas üdítők.  

terhesség alatti étkezés veszélyek

2. Lágy sajtok

A nem pasztőrözött tejből készült sajtokban – pl. kék sajt -, és egyéb tejtermékekben nagyobb eséllyel fordulhat elő a Listeria monocytogenes kórokozó, mint például előkészített salátákban, felvágottakban, vagy épp mosatlan gyümölcsökben, zöldségekben. A fertőzés esélye azonban még abban az esetben is csekély, ha biztosan ilyen baktériummal szennyezett élelmiszert fogyasztunk.  Érdemes figyelembe venni ugyanakkor, hogy ez a betegség átjut a placentán, vetélést, újszülöttként betegséget, akár halált is okozhat.  Amennyiben mégsem kívánunk lemondani erről az élvezetről, léteznek olyan camembert sajtok például, amiknél minimális a kockázat. Olvassuk el az élelmiszer tájékoztatóját, és győződjünk meg arról, hogy csak pasztőrözött tejet használtak-e a készítésekor.

3. Tonik

A tonik kinint tartalmaz, mely jól bevált a malária ellen, ugyanakkor alhasi görcsöket, okozhat. Ennek köszönheti azt a hírnevét, melyben a szülés természetes megindítójaként beszélnek róla. Ám nem javallott, még az utolsó napokban sem a fogyasztása, mert lepényleváláshoz vezethet, de kihathat mind az anya, mind a magzat egészségi állapotára is. Azoknál az anyáknál, akik naponta minimum 1 liter tonikot, vagy épp bitter lemont ittak meg a várandósság alatt, az újszülött nyugtalan, ideges volt, vizeletében pedig kimutatták a kinint. Arra érzékenyeknél kóros fülzúgást is előidézhet.

terhesség alatti étkezés veszélyek

4. Vörösbor

A vörösbor vérképző-hatása régóta ismert, antioxidáns tartalma pedig köztudottan jó hatással van a szívre. Léteznek kutatások, melyekben a heti 1-2 pohár minőségi bort fogyasztó várandósok körében nem volt kimutatható semmiféle szellemi/fizikai rendellenesség a babákat illetően, de fellelhető olyan is, mely a hiperaktivitás nagyobb esélyét hozta összefüggésbe, az ilyen kismértékű alkoholfogyasztással. A nőgyógyászok többsége azt az elvet vallja, hogy egyáltalán ne fogyasszunk áldott állapotban alkoholt. Ismert azonban olyan eset, melynél az orvos javasolta kis mennyiségben a minőségi vörösbort fogyasztását– vérszegénység.

5. Tatárbifsztek

Köztudott, hogy a macskaürülékben fellelhető a toxoplasmosis. Az emberek többsége esett már át ilyen fertőzésen – mely egész életre szóló védettséget ad -, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél, valamint a várandós anyák magzatainál okozhat komolyan észlelhető problémát – többek közt vízfejűséget, agyhártyagyulladást, vetélést, halvaszületést. Ez a kórokozó azonban nyers, vagy nem eléggé átsütött/megfőtt húsban is fellelhető. A tatárbifsztekben ráadásul nyers tojás is van, ami fokozza a veszélyt, hisz a szalmonella baktérium heves gyomor- és bélrendszeri bántalmakat okoz, mely kihatással van a magzatra is. Súlyos fertőzés esetén megnő a koraszülés, és a magzati elváltozás esélye. Ezek tudatában érdemes alaposan mérlegelni, hogy várandósságunk alatt fogyasszunk-e nyers húst, illetve nyers tojást tartalmazó ételeket.

terhesség alatti étkezés veszélyek

6. Sushi

Fő alapanyaga a nyers hal. Emiatt érdemes eltekinteni fogyasztásától, mivel különböző férgek, vírusok, baktériumok fordulhatnak elő benne. A főzött halból, vagy zöldségből készült sushi fogyasztása ellenben igen javallott. Magas higanytartalmuk miatt is kerülendők a tengeri halak, kitettségtől függően a magzatnál egészen az idegrendszeri károsodásig terjedhet a hatása – hetente egyszer azonban, sült/főtt változatban fogyasztva semmiféle káros hatással nem bír.  

7. Földimogyoró

A ’90-es években még azt javasolták a kismamáknak, hogy ne fogyasszák, mert növelhetik a magzat esetén a túlérzékenységet. Mára azt hihetnénk, hogy a kutatások alátámasztották ezt, de ennél bonyolultabb a helyzet. Egyes kutatók állítják, hogy azon édesanyák gyermekeinek körében, akik várandósságuk alatt fogyasztottak földimogyorót nagyobb eséllyel alakul ki az allergia. Mások nem találtak kirívó összefüggést. Megint mások szerint a földimogyoró totális mellőzésével épp, az immuntolerancia kifejlődésének lehetőségét vesszük el a magzattól.  

Amennyiben bizonytalan vagy, hogy mi az, ami ártalmas lehet a pocakodban növögető babádra nézve, mindenképp konzultálj egy szülész-nőgyógyásszal, védőnővel, vagy szülésznővel!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram