5 tipikus kérdés a szüléssel kapcsolatosan, ami minden kismamát érdekel

2021. szeptember 23.
Szerző:  Cukimamik Team
5 tipikus kérdés a szüléssel kapcsolatosan, ami minden kismamát érdekel
Vannak tipikus kérdések a szüléssel kapcsolatosan, amit minden, legalábbis sok kismamát érdekel. Nem volt ez velem sem másként: „Fájni fog a szülés?”, „Mi van, ha nem fogom észrevenni, hogy szülök?”, Férfinak való „mutatvány” ez? Na és meddig fog tartani???

Az összes barátnőmet kifaggatam, akik császárral vagy természetes úton szültek, felklészülve minden lehetőségre, na és persze, hogy választ kapjak a kérdéseimre, DE egy az egyig azt a választ kaptam, hogy nincs két egyforma szülés. Elmondom, hogy nekem milyen volt, de neked közel sem biztos, hogy ilyen lesz. Volt aki azt mondta, hogy nagyon fájt, míg a másik elviselhető fájdalomról beszélt. Valahogy mindig úgy éreztem, hogy homály fedi ezt az egész szülés témát, mindenki csak azt mondja, majd megtudom. Hiába olvastam el számtalan szülésélményt, blogot, szülésfelkészítő könyvet, vagy nyúztam a szülésznőmet, senkitől sem kaptam konkrét választ, amire mindig számítottam volna. Tényleg igaz, és mostmár én, mint saját bőrömön és testemen tapasztalt anyuka elmondhatja, hogy bizony mindenkinek megvan a saját szülésélménye. Saját tapasztalataimon keresztül fogok választ adni a bűvös kérdésekre. 

Fájni fog a szülés?

Három gyermeket szültem természetes úton. Minden szülésem más volt, egy valamiben mégis közös: baromira fájt. Mindig azt mondták a tapasztalt rókák, hogy ne aggódj, a szüléssel járó fájdalmat hamar elfelejted, csak az érzésre fogsz emlékezni. Így is történt. Semmihez sem fogható fájdalmat éreztem mindhárom esetben, mégis az első két szülésem után, már a szülőszobában kijelentettem, hogy még szülni fogok. Amikor ott vagy,  és aktív részese vagy a szülésnek, egy örökkétartó, meg nem szűnő fájdalmat érzel. (én így voltam ezzel). A fájdalomban elveszíted az időérzékedet, a gondolataidat, önmagadat. Időcsapda, ahol 1 másodperc egy örökkévalóság, és ahol bátran kimondhatod lelked mélyén szunnyadó legcsúnyább szavakat, miközben már követni sem tudod az eseményeket. Csak azt várod, hogy vége legyen, ennek a könyörtelen fájdalomnak. Na, mielőtt sírva fakadnál, és idáig eljutottál az olvasással, elárulom neked, hogy még az életemben nem éreztem olyan csodálatos euforikus érzést, mint a szülésnél. A fájdalom, ahogy jött, hirtelen el is múlt, ahogy megszületett a gyermekem.

Honnan tudom, hogy beindult a szülés?

Vannak, akik a nagykönyv szerint szülnek, míg mások nem. Én az utóbbihoz tartoztam mindhárom esetben. Nálam nem volt burok repedés, és magzatvíz szivárgás. Egyszerűen a kötelező CTG vizsgálatra érkezve tudatosult bennem, hogy szülni fogok. Az első terhességemnél, amikor jelezték, hogy szülni fogunk, én kis naív azt hittem, hogy vagyok olyan különleges, hogy megsem érzem a méhösszehúzódásokat, amit a CTG-n láttak, de idővel én sem maradtam ki az ezzel járó „buliból”. A fájások bizony jöttek. Tudod, a terhességem utolsó heteiben már bántam is, hogy lesz-e fájdalmam, amiről mindenki csak mesélt, vagy mi lesz. Már szülni akartam. Nagyon fontos, hogy összeszedett legyél, mert az utolsó hetekben már minden egyes kis rezdülésre bizony azt gondolhatod, hogy itt az idő, megyek szülni. Elárulom, nekem is volt ilyen, hívtam a szülésznőmet, hogy „Most, most biztos, hogy szülni fogok”, aztán kiderült, hogy mégsem. Az igazi fájások ritmusosan jöttek nálam. Először 10 percenként, majd 5 percenként, 2 percenként….:) A  fájások először a derekamból kezdtek sugározni, erős mentrucáióhoz hasonló görcsök voltak, melyek 30 másodpercig tartottak, majd semmi, aztán 10 perc múlva ismét…Ott ültem az óra mellett figyelve az időt, és bizony ezek ritmusosan jöttek. A derékjáfás egyre inkább sugárzott lefelé, a végén már ülni sem tudtam, olyan feszítést éreztem a lábam között is.  

Férfinak való hely a szülőszoba?

A szülőszoba tudod az a hely, ami élménydús és izgalmas órákat ígér, olyan akár egy pár órás kalandtábor. Itt mindenben részed lehet, amiről eddig álmodban sem gondoltál. Mindig is azt gondoltam, hogy a szülőszoba nem egy férfinak való hely, igazából semmi keresnivalója nincs itt. Határozott és eltökélt voltam, ahogy a munkámban is megszoktam, ha én azt mondtam nem, akkor az azt jelentette, hogy SOHA. Amikor a fájdalmak egyre erősödtek, és már a gondolataimmal sem tudtam megbírkózni, és szükségem volt támaszra, mert annyira elveszettnek éreztem magam, ott volt mellettem Ő. Életem legjobb döntése volt, hogy együtt megéltük gyermekeink születését, hogy támaszom volt, ha kellett mosolyt csalt az arcomra, ha kellett szó nélkül fogta a kezem, jelezve hogy mellettem van, ha kellett megpuszilta a homlokom nyomot adva, minden rendben van, ha kellett szavai erőt merítettek belém. A SOHÁBÓL így lett nálam, talán. Szóval, akárhogy is döntesz, jól döntesz. Ha úgy érzed melletted a helye legyen melletted, ha nem, az is éppoly jó döntés. Tedd azt, amit Te szeretnél!

Meddig tart a szülés?

A szülésznőmet mindig azzal traktáltam, hogy mondja meg, meddig tart a szülés, úgy osztom be az energiámat. Persze ő mindig csak azt válaszolta, hogy nem tudja előre megmondani, mert sok mindentől függ. Egyszerűen nem értettem, mi a franctól függhet annyira egy szülés, nem lehet megsaccolni, hogy 1 óra vagy 2 óra, netán 8 óra? Nem. Most nagyon sarkítva írom, tök mindegy, hogy meddig tart a szülés, mert az időérzékedet elveszíted. A fájdalom, az események sorozata segít az időcsapdában tartani téged. Amit tehetsz, légy összeszedett, uralkodj magadon! Tudom, hogy ez most olyan megfoghatatlan és ködös, de hidd el, mindannyian keresztülmentünk ezen, mi, anyukák, és ugyanazt éreztük, gondoltuk.

Amit kívánni tudok Neked: kívánom, hogy legyen csodaszép várandósságod, és ezzel együtt csodálatos szülésélményt kívánok Neked! Az erő legyen veled!

 

Hatalmas ölelés! 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram