Lépésről lépésre, amikor beindul a szülés

2021. máj. 27.
Szerző:  Szabó Kitti
Lépésről lépésre, amikor beindul a szülés
A 9 hónap éppen elég ahhoz, hogy amber lánya elkezdje nagyon várni a szülés megindulását, még akkor is ha csodás terhességben van része. De mi is történik a testedben pontosan, mikor beindul a szülés?

Mi indítja be a vajúdást/szülést?

Nem pont a lépcsőzésre, meg a szexre gondolok, de ezek sem elvetendő gondolatok.

Igazából nem tudjuk még pontosan, hogy mitől indul be az eseményláncolat, de az biztos, hogy hirtelen lecsökken a progeszteronszint. A legújabb kutatások szerint maga a baba váltja ki ezt, és az ő testében termelődő hormonok okozzák az anyában a változásokat. Egy nagyon bonyolult hormonális és idegi folyamat végeredménye a szülés, minden kizökken, az egyensúly felborul, majd egy másik ritmusra újrarendeződik. 

Egyébként jellemzően éjszaka kezdődnek az összehúzódások. Van aki szerint, ez egy ősi dolog, és a sötétség védelmet nyújt a vadállatok ellen. Sok kutató szerint pedig az az oka, hogy az agy kicsit máshogy működik alvás közben, és egyszerűen ha alszunk, akkor jobban tud fókuszálni a szülést beindító hormonok termelésére.

Első jelzések, hogy valami készülődik

1. Pakolsz

Nem kicsit. Nagyon. Az utolsó hetekben ez nagyon kemény, és a családodnak sem könnyű nézni, hogy székre állva óriási pocakkal, és energiával telve ablakot, hűtőt pucolsz, mindent kivasalsz, színek szerint csoportosítod a babazoknikat, és az utolsó pókot is levarázsolod a sarokból. Ez a fészekrakó ösztön. Tudom, hogy nehéz ellenállni a porcicák hívogatásának, de kérlek, nagyon vigyázz magadra!

2. Jóslófájások

A Jóbarátok Rachelje óta mindenki tudja mik azok a Braxton-Hicks-összehúzódások. A méhednek alaptermészete, hogy összehúzódik. Ez általában nem is érezhető, pedig a 6. héttől jelen van. A 30. hét körül válik érdekessé a dolog, és okozhat kellemetlenséget a kismamáknak. Ezek a tipikus Braxton-Hicks-összehúzódások. A has keményedésére is sokszor felfigyelhetsz. Ezekről mindig azt állítják, hogy nem fájdalmasak...ja, persze. 

Mindenesetre a jóslófájások nem rendszeresek, és elmúlnak ha testhelyzetet változtatsz, pihensz, vagy veszel egy meleg fürdőt. Ezekkel az összehúzódásokkal készül fel a tested az premierre.

3. A has lentebb ereszkedik, “leszáll”

Ez a jel csupán népi megfigyelésnek tűnhet, pedig van benne igazság. Szülés előtt 2-6 héttel már szépen befészkeli magát a baba a helyére, tehát a feje lejjebb kerül a medencédben. Sok kismama ezt meg is érzi, mert újra kap levegőt, és a gyomra sem lesz a torkában, persze cserébe percenként rohannia kell pisilni. Mindenesetre, ha a kisboltos Marika néni összecsapja a tenyerét, hogy holnap mész szülni, mert lent van a hasad, akkor tudd, hogy akár hetek is lehetnek még hátra.

4. A nyákdugó távozása

A nyákdugó a méhszájat zárja el a külvilágtól, hogy a baba biztonságban, mentesen a fertőzésektől fejlődhessen. Ez tulajdonképpen a progeszteron hatására kialakult remek védőpajzs. Tipikusan zselés állagú, áttetsző, picit véres barnás is lehet, de rózsaszínes, vagy akár zöldes is. Érdemes róla pár fotót megnézni, hogy felismerd, és biztosan ne ijedj meg, mert magzatvíznek gondolod!

A nyákdugó távozása összefügg a méhszáj tágulásával, és megtörténhet a szülés előtti hetekben, napokban, vagy közvetlenül szülés előtt is. Távozhat egyben, vagy több részletben. Ha a 37. hét előtt észleled, akkor keresd fel az orvosodat!

5. Tágulás, puhulás

A méhszáj elkezd kitágulni, és felpuhulni, bár ezt csak az orvos tudja megállapítani hüvelyi vizsgálat közben. Egyébként nem ritka, ha a méhszáj egy-másfél ujjnyira is nyitva van az utolsó hónapban, ettől még biztonságban ki tudod hordani a babát.

6. Itt is, ott is fáj

A hát alsó részén, a derekadban, a gátnál, a keresztcsontnál, de még a végbél környékén is érzékelhetsz fájdalmat, vagy nyomást. Általában ezek is javulnak ha megváltoztatod a testhelyzetedet, vagy veszel egy meleg zuhanyt. Nem sokszor, de azért lehet hallani olyan kismamákról, akiknél az erős deréktáji fájdalom már konkrétan a fájást jelenti. Ha a derék - vagy hátfájdalom rendszereződik, majd sűrűsödik, akkor érdemes rá odafigyelni, mérni, szükség esetén pedig jelezni az orvosodnak.

7. Hasmenés, esetleg hányás

Vannak kismamák, akik már hetekkel a szülés előtt is érzékelik a székletük megváltozását. Ugyanúgy, mint a menstruáció kezdetén a görcsösebb napokon, a szülés előtt is minden bizonnyal hasmenésed lesz. A kontrakciók ereje egyszerűen hat a gyomorra, és a belekre is, emiatt kiürül minden. Szóval nem feltétlenül szükséges a beöntés a szülés előtt, mert a szervezet is tökéletesen teszi a dolgát. 


Amikor már biztos, hogy hamarosan a karjaidban tarthatod a babádat

1. Magzatvíz szivárgás, vagy folyás

Természetesen nem eszik azért olyan forrón a kását, és minden szülés más. Tehát attól, hogy szivárog a magzatvíz, még nem biztos, hogy azonnal szülni fogsz. Lehet, hogy még fájást sem érzel, miközben már érzékeled a fehérneműn a magzatvizet. Ilyenkor meg kell mutatni magad egy orvosnak, de valószínűleg, ha mindent rendben talál, akkor elképzelhető hogy haza is mehetsz, hogy otthon várd meg amíg beindulnak a fájások. Ez innentől lehet akár 1-2 nap is. Ha nagyon nem akarnak elkezdődni a dolgok, netán zöldes színű a magzatvíz, akkor szorosabb a kontroll, és a szülés megindítása is szóba kerülhet.

Máskor a fájásokat érzed előbb, és csak utána reped meg a burok, majd elkezd szivárogni a magzatvíz. Ez is teljesen normális.

Néhány kismama igazi filmbe illő jelenetet él át. Halk pukkanást, vagy enyhe nyomást tapasztal, és már ömlik is a magzatvíz, amivel egyidejűleg jelentkeznek a fájások is.

A magzatvíz egyébként átlátszó, de néha kicsit véres is lehet, édeskés illatú, vagy teljesen szagtalan. Szivároghat, csepeghet, vagy bőven folyhat is. Minden esetben tájékoztasd az orvosodat a helyzetről.

2. Tágulási vérzés

A méhszáj tágulását kísérheti valamennyi vérzés, de nem törvényszerű ez sem. Sokszor barnás színű pecsételésnek mondható inkább. Lehet a mennyisége picit több, de semmiképpen sem rengeteg, és élénkpiros. Nem kíséri erős hasi fájdalom. Ez utóbbi tünetek utalhatnak arra, hogy idő előtt leválik a méhlepény, ezért azonnal konzultálj orvossal! 

3. Rendszeres összehúzódások

Itt az idő, elő a stopperrel, és jegyezd fel a fájások közötti időt, és az összehúzódások időtartamát. Egyre erősödő fájdalmat fogsz tapasztalni, ami rendszeres időközönként, egyre sűrűbben érkezik. Ha nagyjából 2-3 óra alatt 5 percesekké rendeződtek, és kb. 1 percig tartanak, akkor érdemes jelezni ezt az orvosnak, és elindulni a kórházba. 

Nagyon nehéz kibírni az utolsó hetek vánszorgását, de légy türelmes, eljön a ti időtök is! Gyönyörű, és zökkenőmentes szülést kívánunk Neked!

Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram