Hogyan készítsd fel gyermekedet az új baba érkezésére?

2021. máj. 18.
Szerző:  Szabó Kitti
Hogyan készítsd fel gyermekedet az új baba érkezésére?
Izgalmas esemény egy újszülött érkezése a családba, különösen akkor, ha a nagytesó(k) is vár(nak) rá. A zökkenőmentes landolás persze sok esetben csak ábránd, de azért sok kis apró trükkel, és odafigyeléssel szépen le lehet tenni azt a gépet. :)

Nagytesó is születik

Ilyen összeszedettséget még sosem kellett produkálnod, az biztos. Eléggé jól ismered a terepet, mivel már szültél, és mögötted van legalább egy babavárás is. Némi plusz fűszer most ehhez, hogy a nagytesó is legalább annyi, vagy még több figyelmet fog igényelni tőled, mint a pici újszülötted. Ez jó esetben nemcsak a te “terhed” lesz, ezért fel kell készülnie az apukának is. Az ő támogatása, aktív jelenléte nélkül nagyon nehéz dolgod lesz. Ami viszont neki igazán jó hír, hogy a nagyobb gyermekkel még jobb, és mélyebb kapcsolata lesz, hiszen viszonylag sok időt fognak együtt tölteni. 

Kistesó gondolatban

Sajnos nem mindig úgy alakul az élet, hogy a tervezés utáni fél évben össze is jön a baba, ennek ellenére nyugodtan lehet mesélni a gyermekednek, hogy nagyon szeretnétek, ha hamarosan lenne kistestvére. Nem ijedjetek meg, ha nem úgy reagál, ahogy szeretnétek. Ha elég idős hozzá, akkor beszélgessetek vele a témáról, így nem éri teljesen felkészületlenül a dolog. 

 

Tesó a pocakban

Nagyon sok gyerkőc odavan az édesanyja hasában növekvő új családtagért. Szívesen simogatják az anyukájuk hasát, beszélnek a babához, figyelik és érzik, ahogy rugdos. Ezek gyönyörű és meghitt pillanatok, amelyek egyre közelebb hozzák őt az átalakuló életéhez, és az érkező babához.

Talán ezt a változást érzik már sokan előre, és hiába várják szeretettel a picit, mégis valahogyan  már a terhesség alatt is bújósabbak, érzékenyebbek lesznek, esetleg szorongást lehet látni rajtuk, apróbb kis zökkenéseket. Ezzel semmi baj nincs. Türelmesnek kell lenni. 

Ugyanez elmondható arról a helyzetről is, amikor a nagytesó már a pocakban teljesen elutasító a kicsivel szemben. Van ilyen, meg fog nyugodni.

Bármit érez, az rendben van, nem kell, hogy kötelező jelleggel szeresse majd a babát, lehet dühös, lehet ledöbbent, igazából bármi. Ne minősítsd az érzelmeit!

Az sem jó ötlet, ha megpróbálod beleszuszakolni a nagytesó szerepbe. “Neked már nem szabad pelust használni, mert már bátyó/nővérke leszel.” , "Legyél már önállóbb, mert nem tudok ezentúl majd állandóan segíteni neked.” Az ő kis élete, helyzete, szerepe nem szabad, hogy teljesen megváltozzon a nagyobb elvárások miatt. Csak azért ne kelljen megfelelnie új területeken, mert akaratán kívül hirtelen “nagy” lett.

Nagyon jó lehet, ha megnézegetitek együtt a hétről hétre képeket, információkat a magzatról, és adtok neki lehetőséget kérdezni. Elkísérhet titeket babaruhát vásárolni, vagy segíthet kiválasztani a kiságyat stb.. Elmagyarázhatjátok neki, hogy fog kinézni ez az egész dolog, és mire számíthat. Fontos, hogy ne akard neki mantrázni, hogy milyen fantasztikus lesz, hogy születik egy tesója, mert nem mindig lesz az. Sőt! Az első időszak tele lesz feszültséggel, változásokkal, sírással, és elérhetetlennek tűnő anyukával. Nem tud majd a kicsivel nagyon sokáig játszani, beszélgetni sem. 

A nagy majd csak pár évvel később érzi azt igazán, hogy milyen jó, hogy van tesója. 

Szóval a pro és kontra listát illik őszintén elmondani neki, ezzel is segítve a felkészülését.

 

Nagyon jó dolog, ha beszélgettek arról is, hogy milyen volt, amikor ő maga volt a hasadban. Biztos vannak fotók róla, és rólad is. Fontos, hogy lássa, hogy őt is pont ugyanilyen szeretettel vártátok.

Ő is készítsen ajándékot a kis jövevénynek. A családtagokat pedig jó figyelmeztetni előre, hogy a nagyra is ugyanúgy szánjanak időt, mint a kicsire, ha megérkezik. A nagy se essen ki teljesen a középpontból.

Játszótéren, bölcsiben, oviban, pedig beszélgessetek másokkal pozitív hangulattal a kistesó érkezéséről.

Amit már most is tudomásul kell vennie: anya nem tudja ölbe venni, esetleg a szülői ágyban már nem jó együtt aludni, nem tudtok egy jót focizni, vagy nem kényelmes már neked a szőnyegen ülve játszani vele. A szoptatás is necces pálya lehet, mert ha valamilyen orvosi indoka van, vagy egyszerűen csak te nem szeretnél tandemezni, akkor bizony eljön az elválasztás ideje is. Nehéz lehet ennyi mindent megemészteni a gyermekednek. Ezek miatt is nagyon fontos, hogy amiben csak tudsz, NE változtass a baba érkezése után sem az első hónapokban! Maradjon meg a nagytesó napi rutinja, a játékideje, az étkezések menete, a fürdetés időpontja. Az sem a legjobb megoldás, ha folyamatosan le lesz passzolva a nagyikhoz. Erre is jó tudatosan készülni, és átgondolni előre, hogy hátha még menthető valami a régi életéből. :)

Kistesó kint, anya a kórházban

Sokan talán jobban félnek a gyermeküktől távol töltött napoktól, mint a szüléstől. Az biztos, hogy nem fáklyásmenet. Egy totyogóval meg végképp nagyon nehéz megértetni, hogy mi is folyik pontosan körülötte, és miért tűnik el anya napokra, és miért jön haza egy apró, bömbölő csomaggal. Aztán meg jön a “bünti”, a dac, a harag az anya irányába. Ezt sajnos csak rengeteg türelemmel lehet kezelni. Meg persze erről is beszélni kell. Tudnia kell a gyermekednek, hogy nagyon szereted őt, nem hagyod  el, csak hát menni kell a tesót világra hozni. 

 

Szerintem két éves kor felett már nagyjából képbe lehet hozni a gyerekeket, és talán megúszható ez a lelki terror is. Persze jön majd a testvérféltékenység, és a konfliktusok, de ne aggódj, a világ legjobb dolga, ha van az embernek tesója. Olyan véd- és dacszövetség ez, amit senki nem tud majd tőlük elvenni. Nem számít, hogy naponta hányszor vesznek össze, vagy hányszor gyepálják egymást, vagy téged hányszor borítanak ki. Ugyanabban a családban felnőni, életük legmeghatározobb szakaszát - a gyermekkort - megosztani egymással, picit rivalizálni… Kell ennél több egy erős kapcsolathoz? :)


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram