Minden, amit a terhességről tudni kell – a 15 legjobb könyv a témában

2019. április 26.
Szerző:  Egyed Zsuzsi
Minden, amit a terhességről tudni kell – a 15 legjobb könyv a témában
Kép: Pinterest
Végtelennek tűnik, ám gyorsan eltelik a 9 hónap. Nem mindegy, hogy honnan tájékozódsz!

Hány milliméteres most a karja? Mikortól hallja a hangomat? Mi a bánat az a linea nigra? A google világában csupán néhány kattintásnyira van a válasz, ám valljuk be: imádjuk lapozgatni azokat a könyveket, amelyek erről a csodás kilenc hónapról szólnak. A választék óriási – mi összegyűjtöttük a 15 legszuperebbet, amelyek garantáltan hasznodra lesznek a babára várva.

1. Hidas György, Raffai Jenő, Vollner Judit: Lelki köldökzsinór

 

 Meg kell születned! Most! – mantráztam a 41. hét hajnalán, a tervezett indítás előtt pár órával az első gyerekemnek. Öt perc múlva pattant a burok, én pedig rájöttem, hogy van valami a magzati kapcsolatanalízisben. A dolog persze ennél jóval összetettebb: a Lelki köldökzsinór című könyvből mindent megtudhatsz a Raffai Jenő pszichoanalitikus által megalkotott módszerről, és mély lelki kapcsolatot alakíthatsz ki babáddal már a várandósság alatt. A könyv számos esetleírást tartalmaz, ahol édesanyák vallanak arról a különleges kötődésről, melyet a kapcsolatanalízisnek köszönhetően éltek és élnek át. Beszélgess te is a kisbabáddal!

2. Szécsi Noémi: A kismama naplója

 

 Te is úgy képzelted, hogy a várandósság alatt csupa egészséges ételen élsz, aztán mégis a sarki pékségben kötsz ki minden reggel, úgy az ötödik héttől? Szereted és érted a humort? Szívesen röhögsz saját magadon, és idegesít a rózsaszín köd, ami a terhesség-témakört körbelengi? Ez a könyv neked íródott! A szórakozás garantált.

3. Hirschler Imre: Szülőszoba, tessék belépni!

 

 Egy igazi retró könyv, mégis meglepően modern. A könyv először a 60-as években jelent meg, alapelve: a terhesség nem betegség, hanem természetes folyamat. A szerző hangsúlyozza: a vajúdás során érzett fájdalom nagyrészt a bizonytalanságból és félelemből adódik, hiszen a nők nincsenek tisztában azzal, mi történik velük. Nemcsak részletesen elemzi a szülés folyamatát, de a könyv segítségével elsajátíthatjuk a speciális légzéstechnikát, amely segítségével kontrollálni és csökkenteni tudjuk a szülési fájdalmakat.

4. Lennart Nilsson, Lars Hamberger: Gyermek születik

 

 E könyv erőssége a lélegzetelállító képekben rejlik. Lennart Nilsson egy különleges technikával gyakorlatilag lefényképezte az anyaméhben fejlődő magzatokat. De láthatjuk a megtermékenyülés pillanatát, a fontosabb szervek kialakulásának fázisait. A páratlan képeket szakszerű magyarázatok kísérik, megvilágítva a terhességgel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Kihagyhatatlan!

5. Stuart Campbell: Terhesség napról napra


 Ugye, te is elképzeled minden nap, hogy mekkora lehet most a babád, és mikre képes? Gratulálunk, akkor bizonyára ez az első terhességed! A másodiknál már hajlamos az ember azt is elfelejteni, hogy babát vár, nemhogy napról napra kövesse az eseményeket. Mégis ajánljuk nekik is ezt a szuper könyvet, hiszen a lenyűgöző háromdimenziós ultrahangfelvételek és a naprakész információk mellett sok hasznos tanácsot nyújt a kismamának – akár a sokadik terhességnél is.

6. Diane Wiessinger, Diana West, Teresa Pitman: A szoptatás női művészete

 

 Ha csak egy könyvet veszel meg a szoptatásról, ez legyen az! Ebben valóban minden benne van, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy leküzdd a nehézségeket, és sikeresen szoptathasd gyermekedet. A szoptatásra érdemes már a terhesség alatt felkészülni, hogy az első napokban magabiztosabb lehess, és nagyobb eséllyel szűrd ki a haszontalan és káros tanácsokat. Ez a könyv akár évekig hű társad lehet, hiszen a gyermek életkorára lebontva választ találsz minden szoptatással kapcsolatos kérdésre, ami felmerülhet a szüléstől az elválasztódásig.

7. W. Ungváry Renáta: A kismama terheskönyve


 A szerzővel szemben elfogult vagyok, mert imádom a könyveit: A kismama babakonyhája és a Megújulás szülés után évek óta vándorkönyvek a baráti társaságunkban. A várandósságról írt munkájának óriási előnye, hogy a hazai viszonyok ismeretében íródott: sok egyéb mellett tájékoztatást ad a magyarországi protokollokról és lehetőségekről.

8. Kele Fodor Ákos – Peer Krisztina: Megálmodtalak

 

 Anyává válni, apává válni. Ez a megkapó nyíltsággal megírt kötet három terhesség történetét beszéli el – lélektani szempontból, tabuk nélkül.

„A bulvárlapok címlapjain megjelenő jól-sminkelt celebek harmonizáló színbe öltöztetett gyerekükkel – nos az is egy (hajszálvékony) szelete a valóságnak. Aki csak onnan tájékozódik, meglepődik, mikor a nyers valóság ilyen mozzanataival is találkozik, amit ez a könyv csokorba szed”. (Varga Katalin, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora, az MTA doktora)

9. Susannah Marriott: Terhesség természetesen

 

 A természetesség híve vagy? Azt szeretnéd, hogy a terhesség alatt a babád és te minél kevesebb méreganyaggal találkozzatok? Akkor ez a te könyved! Pozitív gondolkodás, tudatos felkészülés a szülésre, a terhesség minél természetesebb megélése – ezek mellett azt is megtudhatod: hogyan készíts vegyszermentes testápoló-, kozmetikai- és tisztítószereket.

10. Katja Kessler: Kismamák könyve

 

 Gyönyörű fényképek, hasznos tanácsok, részletes leírások a terhesség során bekövetkező testi-lelki változásokról. A könyv érdekessége, hogy számos plusz „zsebet” tartalmaz, bennük kis füzettel a legfontosabb témákról. Ez egy igazi, vaskos, a puha kanapén lapozgatós kismamakönyv, melyben egy valós terhesség előrehaladását is végigkövetheted fényképek segítségével. Neked vagy neki lesz nagyobb hasad a végére? :)

11. Babavárás kezdőknek

 

 Az első gyermekre várva szinte szükségszerű a bizonytalanság. Hogyan is lesz? Mi az, amit feltétlenül meg kell venni a babának? Ez a könnyed, szórakoztató stílusban megírt kötet remek segítség a leendő szülőknek a fogantatás pillanatától a baba hathetes koráig.

12. Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway: Az a 9 hónap

 

 Ez egy igazi klasszikus, benne minden hasznos tanáccsal, amire egy kismamának szüksége lehet. „Aki tudja, mire várhat, azt kevesebb csalódás és több öröm fogja érni” - vallják a szerzők, és egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ ad:

- ihatok kávét a terhesség alatt?

- árt a mobiltelefon a magzatnak?

- szülhetek természetes úton császármetszés után?

A könyv már számos kiadásban megjelent, az újabb, kibővített kötet már tartalmaz várandósoknak szóló tornagyakorlatokat bemutató részt, és külön apáknak szóló megjegyzéseket is.

13. Dr. Cecilia Chrapkowska, dr. Agnes Wold: A svéd módszer – Babavárás és csecsemőgondozás

 

 Manapság divatos minden, ami skandináv, életérzésben és gyereknevelésben egyaránt. A svédek a világ egyik legboldogabb nemzetének mondhatják magukat, lássuk, mit tudnak a babavárásról! Ez a könyv valóban hasznos tanácsokkal látja el az olvasót, és köntörfalazás nélkül ír a szülés és a gyermekágyi időszak kérdéseiről is. Külön erénye, hogy hangsúlyozza az apák szerepét, és annak fontosságát, hogy az anya és az apa egyenértékű szülők legyenek.

14. Victoria Clayton, Stuart Fischbein, Joyce Weckl: Terhesség félelem nélkül


 

 

 

Parák, félelmek, aggályok – ezeket elhessegetendő egy szülészorvos, egy bába és egy újságíró válaszolja meg e könyvben mindazon kérdéseket, melyek egy kismamában felmerülhetnek. Kedvcsinálónak egy mondat: „Nem árt, ha tisztában van azzal, hogy a szülészeti katasztrófák gyakorisága alatta marad a villámcsapások által okozott halálozási rátának, és hogy Rózsika néni szeme azért mégsem lát annyit, mint a háromdimenzós ultrahang”.

15. Mary Attwood, Tara Lee: Kismamajóga – DVD-melléklettel

 

 Az az igazság, hogy az első terhességem alatt egyszer sem jutottam el kismamajógára, pedig nagyon szerettem volna. A munkámat és az órák időpontját egyszerűen nem tudtam összeegyeztetni. Viszont azóta itt van ez a remek kiadvány, melynek DVD-melléklete segítségével testi-lelki harmóniát teremthetsz kisbabádnak már a várandósság időszakában. A gyakorlatok jótékony hatásait te is érezheted magadon, akár teljesen megszüntetve a terhességgel járó kellemetlen testi tüneteket.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram