Veszélyes vagy sem? - tippek, ha kismamaként repülnél

2019. március 29.
Szerző:  Egyed Zsuzsi
Veszélyes vagy sem? - tippek, ha kismamaként repülnél
Kép: Pinterest
Mire figyeljünk, ha várandósan repülőre szállunk? Tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni, hogy kényelmes legyen az utazás

Az olcsó fapados jegyek korszakában szinte kínálja magát a lehetőség, hogy még a baba születése előtt beiktassunk egy romantikus repülős hosszú hétvégét. Persze munka, rokonlátogatás vagy költözés miatt is szükség lehet rá, hogy a kismama repülőre üljön. Az aggódó leendő nagymamák és a mindentudó szomszédnénik ilyenkor kapnak a szívükhöz – szerencsére nincs igazuk, nyugodtan repülhetsz a terhességed alatt. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelni.

Kép: Pinterest

 Melyik trimeszterben biztonságos utazni?

Ha a terhességed szövődménymentes, bármikor repülhetsz, azt azonban tudnod kell, hogy bizonyos terhességi kor után a várandós nők csak orvosi igazolással, vagy egyáltalán nem utazhatnak. Ezért utazás előtt feltétlenül tájékozódj az adott légitársaságnál: általában a 28. héttől kérik az orvos által kiállított igazolást, miszerint a terhesség normál lefolyású, és a repülésnek orvosi akadálya nincs. A 34-36. héttől (ikerterhességnél ez általában 32. hét) a legtöbb légitársaság nem engedi az utazást. Az ok egyértelmű: ha beindul a szülés, az első adandó lehetőségnél le kell szállni a gépnek, ez pedig óriási bevételkiesést okoz nekik.

Mindenképpen javasoljuk, hogy a tervezett utazás előtt keresd fel a nőgyógyászod, és kérd ki a véleményét, és ha kell, vidd magaddal a légitársaság honlapjáról letöltött nyomtatványt! Ne feledd: a hazautazásnál betöltött terhességi korral is számolj! Az orvosi papírjaid – akár fénymásolatban – legyenek nálad!

Árt a magzatnak a repülés?

A repülőgép fedélzetén tapasztalható rezgések és zajok egyáltalán nem jelentenek veszélyt a babára. 10000 méteres magasságban már jelentősen megnövekszik a kozmikus sugárzás, ám ez a gép belsejében meg sem közelíti a veszélyes mértéket. Ugyanígy – egészséges terhesség esetén - nem kell aggódnod a megszokottnál alacsonyabb légnyomás miatt sem. Nyugalom: a magzatvízben úszkáló babának valószínűleg fel sem fog tűnni, hogy a magasban van.

Hogyan kerüljük el a lehetséges szövődményeket?

Terhesen megnő a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata, ezt pedig a hosszas egy helyben ülés tovább növeli. Ennek megelőzése érdekében sétálj időnként egy keveset a széksorok között, ülve pedig végezz a lábaiddal egyszerű tornagyakorlatokat. Jó megoldás lehet a kompressziós harisnya viselése is, különösen hosszabb utaknál. Igyál elegendő folyadékot, de kerüld az alkoholos és magas koffeintartalmú italokat.

Átmehetek-e a biztonsági kapun?

Én első terhesként persze valamiféle vörös szőnyegre és díszsorfalba ugró reptéri alkalmazottakra számítottam, midőn megjelenek a biztonsági ellenőrzésen, ám nagy szomorúságomra észre sem vették a hasamat. Ilyen esetben nyugodtan szólj, hogy kismama vagy. Noha a szakértők egyöntetűen állítják: a repülőtéri ellenőrző kapuk nem ártalmasak a magzatnak, kérheted, hogy kapcsolják ki azt, és helyette kézzel vizsgáljanak át.

Hová foglaljak helyet?

Az ablaknál ülni kétségkívül látványosabb, ám ha lehet választani, ezúttal a folyosó melletti ülésre voksolj! Kismamaként akár egy egyórás repülőút alatt is többször meg kell majd látogatnod a mosdót, ez pedig nehézkes, ha emiatt minduntalan fel kell állítanod a kívül ülőket.

Kép: Pinterest

 

Öltözz kényelmesen!

A szűk ülésben egyébként sem túl kényelmes órákig szorongani, terhesen meg pláne. Viselj lapos talpú cipőt, a nadrág vagy a szoknya ne szorítson sehol, és a felsőd is szellős legyen. Gondolj a légkondira – még forró nyárban is legyen nálad a fedélzeten egy könnyű, vékony kardigán.

Hogy mennyire könnyű kismamaként repülni, arra akkor fogsz rádöbbenni, mikor majd megszületik a baba, és vele együtt keltek útra. De ez már egy másik történet…


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram