Babakelengye lista

2015. július 04.
Szerző:  vajaskalács
Babakelengye lista
Már a várandósságunk elején elkezdjük fejben összeírni, hogy mikkel is szeretnénk várni születendő babánkat. Telik az idő, jönnek velünk szembe a reklámok és az ismerősök, barátok, édesanyánk véleménye arról, hogy mik is az elengedhetetlen dolgok, melyek nem hiányozhatnak a babakelengye listánkról. Az információk káoszában szeretnénk most segíteni!

 


Babakelengye lista

Babaruhák

Az első és legfontosabb a méret. Ne vegyél 500 milió 56-s rucit, mivel a babák többsége ezt pár hét alatt kinövi. Édemes tehát, vegyesen 52-62-s ruhákat beszerezni - de ezekből se kell sok! Egy csecsemőnél gyakori, hogy a pisi, vagy a kaki itt-ott túlcsordul a pelenkán, így egyből mehet is a ruha a szennyesbe. De Te is rá fogsz jönni, hogy egy mosószappannal a csap fölött, pllanatok alatt tisztává lehet varázsolni a kis bodykat, amik aztán másnapra meg is száradnak.

8-10 body bőven elegendő kezdő csomagként - évszaktól függően ujjatlan, rövid-, vagy épp hosszú ujjú). Remekül ki lehet használni, hozzájuk párosítva az ujjatlan rugdalódzókat - kényelmesebbek a nadrágnál, mivel a köldökcsonkot nem irritálják. Mindig csak olyan ruhát vegyél, ami alul szétnyitató! - hidd el, a pelenkázásnál nem mókás, mikor a fejétől kell kezdeni a baba kicsomagolását.

babakelengye

Babaszoba

Természetesen kell kiságy - bele kókuszmatrac -, pelenkázó - ez lehet szekrény, vagy csak egy lap, amit az ágyatokra, kanapéra, földre is le tudsz tenni -, lepedő - ez mindenképp gumis megoldású legyen, a hátoldalán vízhatlan réteggel -, takaró - évszaknak megfelelő vastagságú, nem túl nagy, hogy a kicsi ne tudjon belegabalyodni -, plusz egy külön szerkény a baba ruháinak. Ezek a alap dolgok, de most jönnek a kiegészítők;

- Takaró helyett, kipróbálhatjuk a hálózsákot is. Ez mondjuk lutri, mert van baba, amelyik imádja, van amelyik képtelen benne aludni.

- Beszerezhetünk babamérleget, légzésfigyelőt, szobahőmérőt, éjjeli fényt, kiságy forgót, felhúzható zenélőkét, szoptatós fotelt... mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ezekből mi számára a fontos.

- Vehetünk rácsvédőt, mely remek kiegészítő, nem mellesleg arra hivatott, hogy a baba feje ne koppanjon a kiságy rácsaihoz alvás közben - ettől mégis sokan tartanak, mert a csecsemők belefúrhajták a fejüket, és esetleg fulladást okozhat.

- A baldachin nem csak szuperül néz ki a kiságyon, praktikusság szempontjából is remek, hisz megszűri a fényt.

Baba fürdetése, pelenkázása

Kiskád, babafürdető, kifogó - ez egy négyszög alakú törülköző, egyik sarkában kapucnival, vízhőmérő. Ezek a fürdetés alapkellékei. Sok újszülöttnek száraz a bőre, a gyerekorvos ilyenkor felírhat rá krémet, de az is tökéletes, ha a gyógyszertári fürdetővel kened be.

Vegyünk pár csomag újszülőtt pelenkát, de ne raktározzunk be belőle, hisz ezt is hamar kinövi majd. A megfelelő popsikrém kiválasztásában ITT már segítettünk, és ne feledkezzünk meg az elmaradhatatlan popsitörlő kendőről sem, mely hosszú időre lesz segítségünkre.

A baba egészsége, higiéniája

A köldökcsonk kezelésére kelleni fog 70%-os alkohol és fültisztító pálcika. Az újszülöttnek otthon el kell kezdeni adni a D- és K-vitamint, valamint legyünk felkészülve lázcsillapító kúppal is - ezeket a gyerekorvos írja fel, ezért érdemes már a baba várható érkezése előtt 1-2 héttel meglátogatni. A picik könnyen meghűlnek, de az orrukat kifújni, még jó pár évig nem fogják tudni. A hagyományos orrszívók könnyen rácsatlakoztathatóak a porszívóra és rendkívül hatékonyak, a kézikről ezt nem igazán lehet elmondani. Ám választhatsz elektromos orrszívót is- ez drágább ugyan, de jóval csendesebb.

A lekerekített végű körömvágó ollóval nem igen tudod megvágni a baba ujját, így csak az ici-pici körmöcskékre kell fókuszálnod. A bébi hajkefék puha sörtéi nem tudják megsérteni a kutacsoknál a baba fején, így nyugodtan használhatod.

A témával kapcsolatban feltétlen olvasd el a Ne dőlj be! - Felesleges babakelengyék című cikkünket is.


LETÖLTHETŐ BABAKELENGYE LISTA

babakelengye_lista

 képek: mamawatters.blogspot.hu

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram