Így álljatok hozzá a gyerekneveléshez! - Tanácsok szülőknek

2016. március 03.
Szerző:  vajaskalács
Így álljatok hozzá a gyerekneveléshez! - Tanácsok szülőknek
Mindenki hoz nevelési mintákat gyerekkorából. Vannak az „ezt sose fogom tenni” és a „mi is így nőttünk fel” kategóriák. Közben kapjuk a gyakran egymásnak teljesen ellentmondó gyereknevelésről szóló könyveket. Közben mi is csak emberek vagyunk, hibákkal, rossz döntésekkel, tele félelemmel a kudarctól, attól, hogy nem leszünk képesek megfelelni a környezetünk – és ami fontosabb – a saját elvárásainknak.

 

Egy párkapcsolatban idővel összecsiszolódunk. Elfogadjuk a másik – számunkra gyakorta érthetetlen, vagy épp zavaró – szokásait, felhagyunk régiekkel, gyártunk új közöseket. Egyeztetjük az elveinket, a világról alkotott nézetünket. Aztán megszületik a gyerek.

Gyereknevelés, de hogyan?

Ha sír felvegyük-e egyből, vagy hagyjuk egy kicsit? Mi a gondoskodás és az elkényeztetés határvonala? Mikor adjunk teát, csokit, péksüteményt először? A kézre csapás még belefér, vagy inkább küldjük be a sötét szobába, esetleg neveljük abszolút liberálisan a gyereket? Rengeteg kérdés, rengeteg út.

gyerekneveles

A gyerekeknek biztonság kell, ha a szülők ellentétes üzeneteket küldenek feléjük – apa engedi, anya viszont nem, apa szerint ez rendben van, anya viszont mérges lesz miatta -, akkor nem kapja meg ezt. Nagyon hamar fel fogja ismerni, hogy kivel mit engedhet meg magának, de egyik szülő sem fogja elérni a célját. Egy kiegyensúlyozott gyermeki lélekhez, identitáshoz elengedhetetlen a következetesség – legyen az bármilyen nevelési elv.

A legcélravezetőbb, ha már a baba érkezésekor tisztázzuk a főbb nevelési vonalakat. Beszélgessünk a saját gyerekkorunkról, emlékezzünk arra, hogy az adott büntetést, jutalmazást hogyan is éltük meg anno. Milyen szabályok voltak otthon, milyen elvárások.

Az egyik legfontosabb, hogy meghatározzuk, mi a célunk a neveléssel; szófogadás, önállóságra nevelés, kreativitásra bíztatás, tapasztalatszerzés, nyíltság, elfogadás... stb. Lehet több célunk is, de azok nem szabad, hogy ütközzenek, kizárják egymást.

Gyereknevelési konfliktusok

Előfordul, hogy egy nevelési témakörben szöges ellentétben állnak a nézeteink. Ne kezdjünk veszekedni, inkább vegyük elő az építkező, feszültségektől mentes, érvelésekkel dolgozó vitát. Szánjunk rá időt, nézzünk utána, kérdezzünk meg róla más szülőket, próbáljuk megismerni a másik oldalt. Ezekben az esetekben – ha nem sikerül az egyik fél álláspontját kizárólagosnak elfogadni - érdemes a két nézőpontot vegyítve megalkotni egy újat.

A gyereknevelés nem könnyű, az egész életére kiható folyamat, melyet minden esetben a gyermek életkorához, személyiségéhez kell igazítani. De egyben egy csodálatos alkotó munka is.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram