Dackorszak kezelése - Így nevelj akaratos gyereket!

2016. február 06.
Szerző:  vajaskalács
Dackorszak kezelése - Így nevelj akaratos gyereket!
Te is elgondolkodtál már egy-egy hiszti közben, hogy mi az, amit esetleg csinálhatnál jobban? Mitől tudnál jobban együttműködni az akaratos gyermekeddel? A dackorszak senkinek sem könnyű; se a szülőknek, se a gyereknek.  Adunk neked 7 tippet, amivel gördülékenyebben tudtok majd közös nevezőre jutni.


Gyakorlati tippek szülőknek dackorszakhoz:

1. A jó viselkedést, mindig vedd észre! A dacos gyerekek gyakran küzdenek "látszat"önbizalom problémákkal - életkorból fakadóan, vagy például kistestvér érkezése miatt - és a viselkedésük egyfajta védekező mechanizmusként működik. Ezért, ha megdícséred, előbb-utóbb rájön, hogy milyen értékes emberke is ő, és, hogy sokkal eredményesebb jó magaviselettel, kedvességgel felhívni magára a figyelmet, mint rosszalkodással, ellenállással.

2. Légy rugalmas! Egy akaratos gyerek esetén teljesen felesleges ragaszkodnod olyan dolgokhoz, amik nem alapvetően fontosak. Például az legyen áthághatatlan szabály, hogy hazaérve az előszobában le kell vennie a cipőjét, de ahhoz ne ragaszkodj, hogy  egy bizonyos helyre tegye azt le. Ezt már nem fogja tudni minden esetben betartani - elég egy beszabályozás is számára -, és így csak felesleges konfliktus forrássá válik.

3. Adj neki "játékteret"! Egy dacos gyerek szereti úgy érezni, hogy döntést hozhat. Ezzel elégedett lesz. Adj neki tehát a lehető legtöbb esetben választási lehetőséget; kínáld meg két féle vacsorával, és engedd, hogy ő döntse el, mit szeretne enni. Így te is és ő is nyerő pozcióban lesztek.

dackorszak

4. Legyen a jelszavad; türelem! Sok esetben elég, ha időt hagysz neki, hogy kizsörtölődje magát, aztán visszarázódik a normál állapotba. Felesleges ilyenkor érvekkel győzködnöd, lelkiismeret-furdalást keltened benne, kiabálnod, vagy megbüntetned. Ha otthon vagytok, esetleg küld be nyugodt hangon a szobájába és kérd meg, csak akkor jöjjön ki, ha már megnyugodott, hogy megbeszélhessétek a történteket.

5. Ne alkudozz! Az akaratos gyerek remek ügyvéd. Ha belemész, vesztettél. Mindig többet és többet akar majd, és a végén azon kapod magad, hogy egy nyalókáért ment a harc, de már egy tábla csoki a tét.

6. Vezessetek be egy jutalmazási rendszert. Ez szoros kapcsolatban áll az első ponttal. Segít neki, hogy pontosan lássa és követni tudja a teljesítményét. A jutalmazó neveléshez ITT kaphatsz szuper tippeket.

7. Emeld ki! Az akaratos gyerek sikeres hiszti-, vagy dühkirohanásához elengedhetetlen a közönség. Ezt ne engedd, így rövidebb idő alatt zárhatjátok le a dolgot. Vidd át egy másik szobába, fordulj el, ne reagálj se tettben, se szóban - és erre kérd meg a körülötte lévőket is.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram