Második gyerekkel könnyebb? Tényleg?

2021. augusztus 31.
Szerző:  Szabó Kitti
Második gyerekkel könnyebb? Tényleg?
A második gyermek érkézésének sok előnye is van, de az biztos, hogy az elsővel felhalmozódott bölcsesség egy részét egész nyugodtan dobhatjuk a kukába. Amikor érkezik a kistesó, akkor az mindig új kihívásokat tartogató helyzet. Másodikkal könnyebb? Talán, de egyátalán nem úgy ahogy gondolod. :)

Ami valóban könnyebb

Az önmagáról mindent lepattintó idegrendszered megmenti a napokat. Már nem görcsölsz annyit, nem érdekelnek azok a dolgok, amin az elsővel rágódtál, szinte nevetségesnek is tűnnek. Nagyon hasznos dolog, hogy mondjuk abszolút nincs is időd túl sokat aggódni. Mennek a napok, teszed a dolgod, és nem mész bele önmarcangoló marhaságokba. Sőt, magasról teszel a kéretlen tanácsokra is végre.

Tudod, hogy az idő vágtat, és elsodor. Már tisztában vagy vele, hogy a nehézségek elmúlnak, jönnek majd mások és máshogyan nehezek, az értékes pillanatok pedig nem térnek vissza. Így sokkal többet tudsz adni magadból, meg már amúgy sincs mit leplezned, szépítened, az első a lelked mélyét is lecsupaszította, és újraépítette. :)

A funkcionalitás a barátod lesz. Nem veszel meg minden hülyeséget a gyereknek, mert egyrészt megmaradtak a nagy után, másrészt pontosan tudod, hogy teljesen felesleges, és maximum számodra megnyugtató, vagy szemet gyönyörködtető a szobában soha egy percig nem használt, de meseszép, méregdrága játék, vagy az egyszer viselt vadiúj 56-os fodros ruhácska. 

Életkortól függően összenőhetnek a gyerekek, eljátszanak együtt, vagy a nagyobb szeretettel gondozgatja, terelgeti a kisebbet. Szóval édesen tanítgatják egymást a világ dolgaira, amitől tuti, hogy minden nap kicsordul a büszke anyai könnyed. 

Na nagyjából ennyit az előnyökről, mert nem akarlak túlságosan megvezetni:)

 

Nehézséget jelentő szituációk

  1. Elsőszülötted a dackorszak közepén ordítva tombol, mert rossz irányba kanyarítottad ki a rámát a dobozból, miközben a tündérbűbáj másodszülötted kékre üvölti magát, mert a 20 perce történt szoptatásnál nem lakott elég jól.
  2. Apropó szoptatás, nem tudom próbáltad-e már, hogy egyik kézzel duplózol, a másikkal fejsz, és az öledben fekvő dedet próbálod apró rángatozó mozdulatokkal altatni, miközben látod, hogy a futár éppen hív a mobilodon. 
  3. Ugroljunk egy pár hónapot, amikoris rájössz hogy nem pont úgy működik a kicsi, mint a nagy. Az első gyermeked előbb csinált dolgokat, nyugodtabb, összeszedettebb, ami elbizonytalanít, hogy talán ez azért történik, mert neked nincs elég energiád a kicsire. Szóval mégiscsak előkerül a jó öreg bizonytalanság meg bűntudat is. Ne higgy nekik!
  4. A nagy megmakkan. Sajnálom, ez van, nem nagyon tudom felmenteni őt. Persze, óriási trauma neki a kistesó, de azért neked se életed legfancybb időszaka ez. Mindenesetre közösen megküzdötök a nehézségekkel, és nem akarod rögtön pszichológushoz vinni a nagyot, mert néha megküldi a kicsit a nagy kanalas markolóval, vagy esetleg bele szeretné tuszkolni a kistesót a kukába. Belül jól érzed, hogy végülis ez rendben van.
  5. A kistesó beszáll a harcba a poziciója javításáért. Nehogy már ő legyen itt a “kicsi”. Egyre dilisebb dolgokkal próbálja magára felhívni a figyelmet. Mondjuk a szoba legmagasabb pontjára mászik fel, vagy focistákat megszégyenítő műfájdalmat produkál, hogy a nagyot vedd elő, de néha megesik, hogy visszatartja a kakit, így mindennap 2 liter szirupot imádkozol bele a probléma feloldása érdekében. Milyen szép is az együtt eltöltött minőségi idő!
  6. Nyírják egymást. Annyira, hogy nem hallod a saját gondolataidat, de még mosdóba se mersz kimenni, nehogy lemaradj a döntő meccsről. Én azt hittem, hogy ez a viselkedés csak kis korkülönbség esetén fordul elő, de jelentem van tudomásom 4 és 10 éves tesókról is, akik képesek ugyanezt produkálni. Mégis vígasztalódsz, mert heti kétszer 10 percre idill költözik a gyerekszobába, ami bármit megér.:)
  7. Következő pontban a logisztikát említeném. Általában a két gyerek legalább négy irányban helyezkedik el, ha oviba, suliba, edzésre kell őket eljuttatni, és legalább hatféle különleges programigénnyel rendelkezik. És ez csak két gyerek. 
  8. Ha már logisztika, akkor az előbb nagyon előreszaladtam. Ott kezdődik, hogy próbálj meg két gyereket berakni a kocsiba, vagy csak babakocsival és a kötelező cuccokkal elindulni bárhová. Ha igazán komolyan gondolod, akkor lehetőség szerint szerezz egy kutyát, aztán szülj ikreket. Majd mutasd meg a világnak, hogy a sarki kisboltba elérni is simán felér egy olimpiai arannyal.
  9. És olyan fáradt vagy, de annyira...áh hagyjuk is, úgyis tudod…

 

Meg azt is tudjuk, hogy kistesó, és nagytesó is hatalmas öröm, bármit mondjanak is az ilyen iróniával meghintett bejegyzések, mit ez itt! :)


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram