Íme 3 jel, hogy gyermeked átvette az irányítást – Tégy ellene!

2020. március 03.
Szerző:  Reni
Íme 3 jel, hogy gyermeked átvette az irányítást – Tégy ellene!
Anyaként Te is a legjobbat szeretnéd gyermekednek, de hidd el, azzal, ha átadod neki az irányítást, csak frusztrációt okozol neki, ami alatt összeroppanhat. Persze, hogy könnyebb egy fáradtabb napon ráhagyni dolgokat a béke kedvért, de akkor, ha ezek az esetek rendszeressé válnak, egyik reggel arra fogsz ébredni, hogy egy kis zsarnokkal élsz együtt.

A családi dinamika megbomlik, ha a gyerek viseli a nadrágot: ha mindig ő dönt.

Tudnod kell felismerni a vágy, az akaratosság és a hiszti köztik különbséget, és a szerint cselekedni. Anyaként, apaként nem az a dolgod, hogy kiszolgáld gyermekedet, az ésszerű szabályokkal pedig nem korlátozod, hanem biztonságot teremtesz a számára.

Forrás: http://i.huffpost.com

 

3 jel, hogy egy kis zsarnokot nevelsz!

    1. Ha rosszalkodik, Te csak mosolyogsz és legyintesz – Egy kisgyerek rosszalkodással próbálja kiismerni a határait, azt, hogy meddig mehet el. Abban az esetben, ha semminek sincs következménye, a biztonságérzetét megalapozó határok hiánya miatt csak még rosszabbul fog viselkedni. Ez egy ördögi kör, amiből csak Te, a szülő tudod kiemelni.
    2. Mindenben kikéred a véleményét – Szeretnénk ugyan ezt hinni, de a család nem a totális demokráciáról szól. Épp azért vagy Te szülő és nem barát. Életkorának megfelelően persze kikérheted egyes dolgokban a véleményét vagy választhat két dolog közül ő, de ha ezt a labdát mindig átpasszolod neki, azzal bizonytalanná teszed. Egy kisgyerek, de még egy kamasz sem képes felnőtt módjára mérlegelni és vállalni a felelősséget egy-egy hibás döntés miatt. A gyereknek igenis szüksége van némi irányításra, terelésre, melyek során azonban szülei nem nyomják el őt.
    3. Lelkiismeret-furdalásból cselekszel – Ha hiszed, ha nem, rengeteg szülő, köztük is nagy százalékban anyák küzdenek ezzel a borzasztó érzéssel. Dolgoznak, vezetik a háztartást, próbálnak szociális életet élni, de közben ott van a gyermekük, akit mindennél jobban szeretnek a világon, akire úgy érezhetik, nem marad elég idejük, energiájuk. Sajnos a mai társadalmi berendezkedésben ez egy általános probléma. Ilyenkor fordulhat elő, hogy megvesznek, megtesznek bármit a gyereknek, egyfajta kompenzálásként. Az igazi osztatlan figyelmet és együtt töltött minőségi időt azonban egy játék, egy ruha, egy sütemény sem pótolhatja. Készíts időbeosztást, és használd ki azt az időt, amit gyermekeddel tölthetsz és így képes leszel elengedni a bűntudatot.

{adselite}

Változtatni sosem késő!

Ha a fenti pontokban magadra ismertél, ne ess kétségbe, mindig van visszaút, hogy Te és gyermeked is nyugodtabb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb hétköznapokat töltsetek együtt.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram