Az esti mese rituáléja - tíz ok, hogy miért olvass rendszeresen a gyermekednek elalvás előtt

2019. március 23.
Szerző:  Egyed Zsuzsi
Az esti mese rituáléja - tíz ok, hogy miért olvass rendszeresen a gyermekednek elalvás előtt
Kép: Pinterest
Jelentkezzen, aki még ne akarta volna nyárson megsütni a három kismalacot, vagy nem átkozta el ezerszer a Grimm testvéreket, amiért olyan bő lére eresztették a brémai muzsikusok kalandját.

 - Még egyszer! - jelentette ki ellentmondást nem tűrően a kétéves lányom, én pedig aznap este hatodszor is belekezdtem a Családi körbe, pedig akkor már nemcsak az eperfa lombja bólingatott, hanem az én fejem is. Ezt követte a Hófehérke-korszak, majd hetekig az nyűgözte le, ahogy Kippkopp hasra esik a jégcsappal.

Most nyolcéves, és már önállóan olvas. A közös esti meséléseket mégsem pótolhatja semmi. Szóval rendületlenül mesélünk minden este, neki és a testvéreinek. Sokszor elhúzódik akár egy órán át is, és nem tagadom, van, hogy suttyomban próbálok kettőt lapozni. Persze általában lelepleződöm.

Kép: Pinterest

 A gyerekeim el sem tudják képzelni a lefekvést esti mese nélkül.

Ez egy valódi rituálé, és megfelelő lezárása a sokszor nagyon fárasztó napnak.

{adselite}

Ha csak ez lenne benne jó, akkor sem hagynánk ki soha – az már csak hab a tortán, hogy rengeteg pozitív hatása van az esti mesélésnek.

1. Mindennél jobban fejleszti a képzelőerőt

Amikor A kis gömböcöt olvasom a gyerekeimnek, ugyanazt a padlást látom magam előtt, amelyet még óvodás koromban képzeltem a meséhez. Ez a pótolhatatlan előnye a hallott mesének: a gyerek önállóan építi fel a fejében a történetet, ez pedig többek között a tanuláshoz szükséges képességeket fejleszti. Bizonyított tény, hogy akinek sok mesét olvastak gyerekkorában, könnyebben veszi az iskolai kihívásokat.

2. Segíti a koncentrációt

Ugye előtted van, ahogy a gyermeked rezzenéstelen arccal hallgatja a mesét? Teljesen másfajta figyelem ez, mint amikor a tévében villódzó képsorokat nézi. A legkisebbeket sokszor még a lapozás jobban érdekli, ám idővel egyre hosszabb ideig köti le a figyelmüket a történet.

3. Csökkenti a feszültséget

Nem feltétlenül a happy endtől jó egy mese, ám tény, hogy a gonosz banya és az aljas sárkány a legritkább esetében győzedelmeskedik a mesékben, ellentétben a legkisebb királyfival és a szegény ember egyetlen leányával. A mesék konfliktushelyzetei és azok megoldódása segítik a gyerekben felhalmozódó feszültségek feloldását.

Kép: Pinterest

 4. Erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot

Ez az, amit divatos szóval minőségi időnek nevezünk. Ne törődj ilyenkor a romokban álló konyhával, a kiteregetendő ruhákkal, most csak ti vagytok: te, a gyermeked és a mese. Ha az egész napos hajszában nem is volt idő az összebújásra, most pótolhatod, és mindkettőtök szeretettankját feltöltheted.

5. Biztos pontot ad az esti elalváshoz

Fürdés, fogmosás, mesélés – az esti rutin stabilitást ad és megnyugtat. Lehet, hogy rohanós és stresszes nap volt, de ilyenkor megnyugszunk, hangolódunk a pihenésre – így az elalvás is könnyebben megy, és talán a rossz álmok is ritkábbak lesznek.

6. Fejleszti a szókincset

Véka, rosta, grádics, nem beszélve Hétszünyű Kapanyányimonyókról (érdemes rákeresni a jelentésére). Viszonylag ritkán hangzanak el e szavak egy átlagos vacsora alatt, nem igaz? A mesék gazdag nyelvi világa hallatlanul jó hatással van a gyerek passzív szókincsére.

Kép: Pinterest

 7. Viselkedési mintát ad a gyereknek

Többet ésszel, mint erővel! A mesék a furfangos észjárás mellett a jóságot, a segítőkészséget, a kitartást és önzetlenséget emelik ki követendő példaként. A gonosz mostohatestvérek és a lusta lányok persze mindig megszívják. És ki akarna mindig pórul járni?

 8. A mese gyógyít

Bizonyos kutatások szerint azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek, kevesebbet betegeskednek. Nem véletlen, hiszen a stabil érzelmi háttér a testet is ellenállóbbá teszi. A lázas, nyűgös gyermekre pedig különösen jótékony hatással van, ha mesélnek neki.

9. Mesével feloldhatjuk az aktuális mindennapi nehézségeket

Félelem a fogorvostól? Veszteségélmények? Szörnyek az ágy alatt? Szőjünk köré egy mesét, és beszélgetni is könnyebb lesz róla!

10. Elősegíti az olvasóvá válást

Előbb-utóbb eljön az az idő, amikor a gyerek megtanul olvasni. Ha a könyvek addigra mindennapos barátaivá váltak, természetes lesz benne az igény arra, hogy egyedül rágja át magát először rövidebb, majd hosszabb történeteken. (Én ekkor buktam le, hogy a nagy kedvenc, ám silány nyelvezetű karácsonyi Donald kacsás könyvből évekig kamusztorit meséltem).

Egy valamit azonban ne feledjünk: attól, hogy az iskolás két nap alatt önállóan elolvassa A két Lottit, ugyanúgy szüksége van arra, hogy az esti mesét szüleitől hallja. Meséljünk, amíg kéri! Vagy ha lehet, egy kicsit még tovább…


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram