5 hazugság, ami rendszeresen elhagyja az anyai szájat – pedig semmi rosszindulat sincs benne!

2017. augusztus 25.
Szerző:  Szabó Böbe
5 hazugság, ami rendszeresen elhagyja az anyai szájat – pedig semmi rosszindulat sincs benne!
A minap olvastam egy kutatást, ami szerint boldogabbak azok a párok, akik rendszeresen füllentenek egymásnak – avagy kegyes ferdítésekkel kímélik meg a másikat. De mi a helyzet a gyerekneveléssel? Itt már kicsit más helyzetet takarnak a szülői hazugságok.

„Szia, én itt hagytalak!”

Szerintem nincs olyan szülő, aki ne mondta volna ezt a gyerekének, mikor az a huszadik könyörgés ellenére sem volt hajlandó lelépni a játszótérről, vagy bemenni a házba az udvarról. Ilyenkor anya bedobja az aduászt, mely szerint hátat fordít, és lelécel. Van, akinél beválik, legalábbis a gyermek fejvesztve dob el mindent, nehogy anya tényleg egyedül hagyja. De aztán fene módon a többség rájön, hogy anyu csak blöfföl, és megvár a sarkon, vagy az ajtóból kiabál, hogy „gyere már!”. Így aztán hatását veszti a praktika. Vagy, ha a félősebb gyerekeknél mégis működik, akkor minden bizonnyal további aggodalmat keltesz a csöppségben, ami visszaüthet pl. a bölcsi, óvoda időszakában, amikor el kell válnotok néhány órára.

Fotó: simplicityphotography.com

„Te vagy a világon a legszebb, legügyesebb, legokosabb!”

Hát ki ne hallana egy ilyen csodálatos bókot? A szeretetet nem lehet túladagolni, természetesen téged sem erre bátorítunk, de nem érdemes átesni a ló túloldalára sem azzal, hogy ilyesmit mondogatsz állandóan a gyermekednek. Nyilvánvaló, mindenkinek a saját csemetéje a világ legdrágább kincse, és ez így is van jól! Ám visszaüthet, ha a gyerkőc rájön, hogy valaki ügyesebb nála mászókázásában, jobban tetszik a szomszéd Pistikének, és gyorsabban kiszámolja, mennyi 2x2. Na, várjunk csak, akkor most anyu kamuzott? Az önbizalom-növelés fontos, de a dicséret csak akkor használ, ha van alapja. Ami pedig nagyon fontos, sok jó tulajdonságot dicsérj! Nagy hiba pl. egy kislánynak kizárólag azt mondogatni, milyen szép.

„Ne aggódj, sose hagyom, hogy bántódásod essen!”

Ezt nem is gondoljuk hazugságnak, hiszen lényegében mindent megteszünk azért, hogy a gyermekünknek ne essen bántódása – ez olyannyira igaz, hogy életünket is áldoznánk érte. De ezt meglehetősen nehéz elmagyarázni nekik. Ők csak azt érzékelik, hogy „anyu azt mondta, mindentől megvéd, mégis elestem a biciklivel”. Vagy, „anyu azt mondta, nem bánthat senki, mégis lekevert a Pannika egy ordenáré nagy pofont a játszótéren”. Fontos tudatosítani a gyermekedben, hogy mindig ott vagy biztos pontként, hozzád mindig mehet, bármilyen sérelem éri, de te sem vagy világmegváltó, és sajnos nem kizárólag jó dolgok léteznek. Sokkal jobb, ha ehhez hozzászokik, semmint későn szembesül azzal, hogy az édesanyja nem old meg helyette minden felmerülő problémát, gondot.

Fotó: cherrybirdphotography.com

„Ne félj, csak egy kis szúnyogcsípés”

Nos, nem egy, de nem is két oltás vár a gyerkőcökre. És még nem is beszéltünk a fogászati kezelésekről, vagy éppen – ha úgy adódik – kisebb műtétekről, sebészeti beavatkozásokról. Ezek azért jóval túlmutatnak a szúnyogcsípésen, és erre a gyerkőcök is rájönnek. Igaz, anyu és apu csak lelket próbál ilyenkor önteni a csemetékbe, de ez legfeljebb az első alkalommal jön be.
Ehelyett szerencsésebb témába vágó meséket olvasni, vagy te magad is kitalálhatsz egy testhezálló történetet, amivel a füllentést is kikerülheted, és a gyermekedet is megóvhatod a csalódástól. Vagy, mit szólnál, ha játszanátok egyet a kedvenc macijával, aki éppen doktor nénihez megy, és hősiesen, ügyesen tűr minden kezelést, amiért elnyeri méltó jutalmát?

„Ha sokat iszol…, Ha nem eszed meg a zöldséget…, Ha füllentesz…” és társai

Minden praktikusnak tűnő fenyegetéssel az a gond, hogy ha egyszer nem sikerül így sem rávenni a gyermeket arra, hogy az elvárt viselkedést mutassa, akkor rájön, hogy nincs következménye a szófogadatlanságnak. Tehát, ha valamivel „zsarolod” a csemetédet, akkor az legalább legyen valós tény, és ne az, hogy megnő az orra, ha füllent. Nyilván tükör elé áll, és lám, nem történt semmi! Ugyanígy nem nő béka a hasában, ha sokat iszik, és fütyülni is megtanul, annak ellenére, hogy nem eszik répát. Sőt, a Mikulás is hoz neki ajándékot, hiába fenyegetted heteken át, hogy jól vigyázzon, mert figyeli a rossz viselkedést. Szóval, ideje más módszerek után nézni fenyegetőzés, vagy füllentés helyett, mert hosszútávon sokkal inkább ezek vezetnek majd eredményre. És még nem is fogod megkapni, hogy „de anyuuu, múltkor te is hazudtál, emlékszel?”.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram