Nyomtatás

Mitől és mikor félhet egy gyerek? - Gyermekkori félelmek életkor szerint

2016. szeptember 25.
Szerző:  vajaskalács
Mitől és mikor félhet egy gyerek? - Gyermekkori félelmek életkor szerint
Ahogy a gyermekek nőnek, különböző dolgokkal kell szembenézniük, melyek javarészt félelmek formájában csapodnak le. Ezek mennyisége, minősége életkoronként változik.

 


Amikor a gyerekek azt mondják félnek, sose bagatellizáljuk el a dolgot. Az, hogy nincs mitől félniük, nekik nem jelent megoldást. Kérdezzük meg, hogy mi az, amitől félnek, és azt próbáljuk bennük feloldani. Félelmeik leküzdésében sokat segíthetünk nekik, ha azokat "feldolgozzuk" egy-egy mese formájában, vagy épp "lerántjuk a leplet" a félelem tárgyáról.

Nagyon sokat segíthet, ha játszás közben kívülállóként figyeljük a gyermekünk reakcióit, érzéseit, megnyilvánulásait. Nekem kifejezetten sokat segített a lányom félelmeinek leküzdésében, hogy kedvenc játékában segítségemmel, szituációkban kibeszéltük a félelem tárgyát: a Sötétséget. Mivel nem volt itthon „szörny-spray”, így kilegóztuk a gyerekből a félelmeit. A szituációs játékoknak köszönhetően hamar búcsút intettünk a negatív érzéseinek.

A Lego segítségével a kisfiúkból is egycsapásra hős lehet, a Lego City egyik összeállítása például lehetőséget ad arra, hogy nyakon csípjük a gonosztevőket, és elkapjuk a szökni próbáló rabokat! Olvasd el a fényképes beszámolót a Lego City Börtönszigetről!

Gyermekkori félelem

"Találgassunk, hogy a félhomályban milyen árnyék, mihez köthető; Nézd csak, az ott mi lehet? - Egy sárkány, biztosan az anya. Nézzük meg együtt! - elő az elemlámpát. Látod, az nem egy sárkány, csak a plüss dinód, amit a legóvár tetején hagytál.  Értessük meg vele, hogy amiket éjjel hall, vagy lát, attól nem kell félnie. Erre bizony rámehet több esténk is, de hosszútávon mindenképp kifizetődik."  részlet a Mit tegyek, ha fél elaludni a gyerek? cikkünkből.

Csecsemők

A babák félelme, leginkább a biztonságérzet elvesztésében nyilvánul meg. Az első szeparációs szorongásnak is ez adja az alapját; kezdik érezni, hogy nem függnek teljes mértékben másoktól - a hirtelen jött "önállóság" pedig megrémiszti őket. Ezt megelőzően - de ettől nem függetlenül - a csecsemők 6-7 hónaposan eszmélnek rá arra, hogy ők és az édesanyjuk nem egy és ugyanaz a személy. Ez a felismerés bizony sok sírást, rossz alvást eredményezhet.

2-4 éves gyerekek

Ebben az életkorban válnak szobatisztává a gyermekek, így a félelmeik javarésze is ehhez a témakörhöz tartozik - félelem a vécétől, a lehúzás zajától... stb. Nagy hatással vannak rájuk a mesék, melyeket abszolút valóságként élnek meg. Ekkor jelennek meg először a  konkrét félelmek is. Hirtelen a barátságos, mosolygós gyerekek félni kezdenek az idegenektől, a kutyáktól, vagy épp a teherautóktól. Az eddig este "kómába esős" csemeték nem tudnak elaludni a sötétben, a viharban, félnek a szörnyektől, a nyitott szerkénytől.

felelem

A fantáziájuk robbanásszerű fejlődésen megy keresztül; jóval egyszerűbb és könnyebb elképzelniük valamit, mint eddig - ezzel együtt kúszik be az életünkbe a kisgyermekkori füllentés korszaka is. A második szeparációs szorongás korszaka is ez idő tájt kopogtat az ajtón. A bölcsi és ovi kezdés is okozhat bizonytalanságot a kisgyermekekben, melyek remek táptalajai a félelmeknek.

5-7 éves gyerekek

A szobatisztaság kérdésköre még nem biztos, hogy lezárult - az "új helyzet" helyét átveszi a "hibázhatok". Egyre nyíltabb lesz az attól való félelmük, hogy csalódást okoznak nekünk szülőknek, vagy épp az óvónőknek, tanároknak. A társaik felé fordulás is megkezdődik; egyre nagyobb teret kap a saját kis közegükben való státuszuk... Ám a fantáziájuk is egyre csak nő; előjönnek a természetfeletti lényektől való félelmek - mint a szellemek, farkasemberek.
Fontos, hogy még ekkor sem elegendő csupán az életkori besorolás alapján hagyni a gyerekeket egyedül filmet, mesefilmet nézni.

gyermekkori_felelem

Iskolás gyerekek

Vannak egyfajta belénk kódolt, túlélést segítő félelmek, amik hosszabb ideig megmaradnak - ilyen például a sötéttől, vihartól, magasságtól, ismeretlentől való félelem. Az életkor előrehaladtával, azonban előjönnek az egyedülléttől, a szülők elvesztésétől, betegségtől, a haláltól való félelmek is. Ezekhez társulnak még az iskolai életből származó félelmek - tanulás, közösségbe való beilleszkedés. Ám, ha ez még mind nem lenne elég, a pubertással beköszönt a totális bizonytalanság időszaka.

Mint a legtöbb dolog, ez az összefoglaló sem kimerítő. Néhány gyermeknél korábban, vagy később jelentkezhetnek a fent összefoglalt félelmek.

Fontos megemlítenünk, hogy a gyermeki félelmek tünetek is lehetnek, ha azok, már a napi normális működést akadályozzák. Ekkor érdemes felkeresni egy szakembert.

forrás, inspiráció: anxioustoddlers.com

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés