Gyereknevelés

A boldogság nem igazán megfogható érzelem, és igen, több fajtáját is megkülönböztetjük. Van a hosszú távú és van a pillanatnyi, gyakran visszavezethető egy adott okra, de időnként érthetetlenül tör ránk. A szerepeinkhez is külön tartozhatnak érzelmek: tehát lehetünk boldogok barátként, de boldogtalanok munkavállalóként. Most azt…
Sokan gondolják azt az egykékről, hogy elkényeztetett, önző gyerekként nőnek fel, akik nem lesznek képesek a szociális beilleszkedés szempontjából fontos tulajdonságok elsajátítására. Járjuk körbe együtt az egyke-effektust, hiszen nincs kőbe vésve, hogy egy testvér nélkül felnövő gyermek, alkalmazkodásra képtelen és örökösen figyelmet hajszoló felnőtté váljon.
Nagycsaládosnak lenni külön műfaj. Pláne egy kívülálló számára!
Anyaként Te is a legjobbat szeretnéd gyermekednek, de hidd el, azzal, ha átadod neki az irányítást, csak frusztrációt okozol neki, ami alatt összeroppanhat. Persze, hogy könnyebb egy fáradtabb napon ráhagyni dolgokat a béke kedvért, de akkor, ha ezek az esetek rendszeressé válnak, egyik reggel arra…
Mindenki a saját családi mintáit viszi be a házasságába és a gyereknevelésbe is. Ez nem tudatos, de felismeréssel lehet rajta változtatni. Az én anyai szerepem kialakítása során rengeteg energiát fektettem abba, hogy ne legyek olyan, mint az anyám: ne ordítozzak velük apróságok miatt, ne üssem…
Előzőleg már sorba vettük, hogy a fiúk nevelése esetén milyen hibákat véthetsz, de természetesen a lányos szülőket sem hagyjuk ki sorból.
Egy korábbi írásomban, erős érzelmeket generálva kifejtettem, hogy én anyaként miként állok a fiam „lányos” dolgok iránti vonzódásához. Sokan úgy vélték hibát követek el. Ez adta az ötletet, hogy összegyűjtsem a négy legjelentősebb valódi nevelési hibát, amit egy szülő elkövethet, ha fia van.
Mindannyian elsőgyerekesként kezdtük! Pár hét, és te is belerázódsz – addig is néhány őrült tipp, hogy még könnyebben menjen!
Miért ítélnek el azért, mert nem akarok belerokkanni a hétköznapokba?
Az alvás körüli hadműveletek nagyon sok szülőt megviselnek, bár nagyrészt derekasan helyt állunk. Előfordul, hogy mi magunk engedtük bele a családunkat egy szokatlan, nem fenntartható helyzetbe, de okozhat éjszakai botrányokat a hasfájás, a fogzás, növekedési vagy fejlődési ugrás, szeparációs szorongás, éhség, testi diszkomfort érzet, és…
Kivel van baj ilyenkor: a gyerekkel, a szülővel, vagy az iskolával? A gyereked iskolai éveit képtelen leszel semlegesen megélni. Lesz fent, és lent. Abban már előre biztos lehetsz, hogy a gyereked találkozni fog az iskolai szorongás valamelyik formájával, bármennyire szeretnéd megmenteni tőle.
Soha nem felejtem el az az arcot, amit a gyerektelen barátnőm vágott, mikor a fémfedelet ügyesen lepattintva elkezdtem kanalazni a lányom szájába az üveges bébiételt, azon hidegében.
Ha társasházban élsz, talán neked is van egy Edit nénid. Aki feljön, kopogtat, csönget. Mert a gyerekeid elviselhetetlenül zajosak. Legalábbis neki.
Hordozás, együttalvás, igény szerinti szoptatás – kizáró okok, hogy laza, társasági életet élő és vidám anyuka legyél?
Tudtad, hogy a gyereked nagyobb eséllyel sérül meg a legbiztonságosabb EU-konform játszótéren, mint egy rozsdás vasakkal és egyéb limlommal telezsúfolt, körbekerítetlen területen? Vajon miért?
Mindig meglep az emberek értetlenkedése az autómentes életvitelünk miatt. Nem kényszer és nem korlátoz: sőt, élvezem!
Jelentkezzen, aki még ne akarta volna nyárson megsütni a három kismalacot, vagy nem átkozta el ezerszer a Grimm testvéreket, amiért olyan bő lére eresztették a brémai muzsikusok kalandját.
A matrica szó új jelentését ismered meg, amikor gyermeked elérkezik a rettegett szeparációs szorongás fázisába. Csak te létezel számára, és ordít, ha húsz centinél messzebbre kerül tőled. Túlélhető ez a korszak?
Gyereked van? Akkor tuti beszóltak már neked. Fogadjunk, hogy már te is messziről felismered a tipikus okostojásokat, akik mindig jobban tudják nálad, hogyan kell gyereket nevelni. Ugye, nem kell bemutatni a neten trollkodó szuperanyát vagy az „öt gyereket felneveltem, mindent tudok, veled ellentétben”-jelmondatú nyugdíjas különítményt?
Ősi indián bölcsesség, hogy alvó gyerek mellett rikoltozzunk, bőgessük a tévét, recsegtessük a gramofont, esetleg cintányérozzunk – így ezt szokja meg, és megtanul zajban aludni. Hát lehet, hogy beválik, de én a keserű jövőre fittyet hányva inkább kilopóztam a konyhába, és síri csendben betoltam három…
1. oldal / 3


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram