CSOK feltételi- változások egybegyűjtve

2016. január 03.
Szerző:  Cukimamik Team
CSOK feltételi- változások egybegyűjtve
A meglévő CSOK bővítése röviden azt jelenti, hogy 10+10 millió forintos támogatást, illetve kedvezményes hitelt igényelhetnek azok a nagycsaládosok - vagy 10 éven belüli időre kettőnél több gyermeket vállalók -, akik új lakást, vagy házat vásárolnak, építenek. Ha már van lakóingatlanuk, nem kell eladniuk azt, de a támogatással megvásárolt új lakásba vagy házba valamennyi családtagnak át kell költöznie. A szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre, vagy emeletráépítésre is abban az esetben, ha az önálló új lakóingatlannak minősül. Továbbá könnyítik a kevesebb gyermekkel tervezők igénylését, és emelik az igényelhető összegeket is.

"Aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, és benyújtja igényét, az meg is kapja a támogatást, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott." - Novák Katalin családügyért felelős államtitkár


Az alábbiakban a változásokról fogunk írni, általánosságban a CSOK-ról ITT olvashatsz bővebben.

csok_2016

forrás:hitelnet.hu


Miben változik a CSOK 2016-ban?

- Az új otthonteremtési program elemei közé tartozik a nagycsaládosoknak nyújtott 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és az ugyanekkora összegű kamattámogatott hitel biztosítása mellett a lakásépítési áfa csökkentése is.

Az áfa-visszatérítési támogatást, a már folyamatban lévő építkezések esetén is lehet igényelni, de fontos feltétel, hogy a bekerülési költség 70 százalékáról saját névre szóló számlával kell rendelkeznie az igénylőnek.

- Bővülnek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Így például már nem számít, milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltörlik az ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadják azt is, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt.

 - Akiknek még nincs gyermeke, 10 évre előre hármat vállalhatnak, de csak akkor, ha az igénylés időpontjában már házastársak.

 - Akik nem kötöttek házasságot, csak akkor igényelhetik a csokot, ha már legalább egy gyereket nevelnek. Az egygyermekes családoknak 8 év, míg a két gyermeket nevelők számára 4 év áll rendelkezésre a nagycsaládos - 3 gyermekes - állapot eléréséhez.

- Az új változás alapján az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is.

- Az igénylőknél - előre vállalt gyerekek esetén - már elegendő, ha az egyik fél 40 év alatti, míg a már meglévő három gyerek esetében semmilyen korhatár nincs.

- Csak az új lakás vásárlásakor szünnek meg a területi és árkorlátozások, a használt igatlanok esetén megmaradnak.

- Új pont az igénylés terén; Az igénylő és házastársa büntetőjogi felelősségét a bíróság a Btk. bizonyos paragrafusaiban rögzített bűncselekmény miatt nem állapította meg, vagy e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.

csaladtamogatas_2016

Speciális szabályozások a CSOK-ban, a minimum 3 gyermeket nevelők, vagy vállalók esetén:

-  Az igénylőnek lehet már felvett hitele, de annak törlesztése folyamatos kell legyen - a központi hitelinformációs rendszerben kerül ellenőrzésre, hogy "jó adós-e" az igénylő.

- Akik már részt vettek a szocpol/csok kedvezményeiben, a korábban kapott támogatás és a 10 millió forint különbözetét igényelhetik új lakás vásárlása, vagy építése esetén.

- Az előre vállalt, vagy már meglévő nagycsaládosok a 10+10 millió forintos támogatást csak új lakás vásárlására, vagy építésére használlhatják fel - használt lakás vásárlására, vagy meglévő ingatlan bővítésére más keretösszeg tartozik.

- Az ingatlan hasznos lakóterülete új lakás vásárlása esetén minimum 60 m2, építése esetén minimum 90 m2 kell legyen.

- Az igénylő rendelkezhet saját ingatlan tulajdonnal, de a lakóhely létesítésére vonatkozó kötelezettséget ezen összeg igénybevételével épített vagy vásárolt lakásban kell teljesíteni.

- Legalább 2 éves TB jogviszony szükséges (A 2 éves biztosítotti időszak számítása során a benyújtás napját megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele.)

Mi történik a CSOK felvett összegével, ha a vállalt gyerekek nem érkeznek időben?

- Amennyben nem érkeznek meg időben a vállalt gyermekek, úgy vissza kell fizetni a támogatás teljes összegét a ptk. szerinti késedelmikamat ötszörösével. Ezt a büntetést két esetben kerülhetjük el; 1. minimum 5 alkalommal részt veszünk egy TB támogatta, vagy magán meddőségkezelési programban, illetve bizonyítani tudjuk, hogy egészségügyi okokból nem tudtunk ilyenen részt venni, 2. meddőség esetén örökbefogadunk.

-Szomorú kívételek esetén, nem kérik a vállalás nem teljesítése miatt visszafizetendő összeget; házastárs halála/bizonyos fokú rokkantsága, első gyermek súlyos fogyatékossággal születése, 24 hetesnél idősebb magzat, vagy gyermek halála esetén.

Kérdésekkel hívható az Emmi 06-1-795-31-68 telefonos ügyfélszolgálata, továbbá a tárca www.csalad.hu oldalán olvashatsz bővebben az új program részleteiről.

Forrás: csalad.hu, vaol.hu, hitelnet.hu

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram