6 tanács a nagyszülőktől, a mindennapokhoz

2015. szeptember 12.
Szerző:  vajaskalács
6 tanács a nagyszülőktől, a mindennapokhoz
A nagyszülők és az ő tanácsaik, az élethez, gyerekneveléshez való hozzáállásuk páratlan. A minap beszélgettem a nagyikámmal, aki kerek perec megmondta, hogy ő nagyszülőként másként működik, mint anno szülőként. Ehhez biztosan hozzájön, hogy már nyugdíjas, jobban ráér, saját bevallása szerint az évek több türelemmel is megajándékozták, és nem neki kell cipelni a teljes nevelés felelősségét, szavaival élve; "nem nekem kell embert faragni a gyerekekből, én csak egy plusz szolgáltatás vagyok, aki fecseg, halkan elmondja a véleményét és már nem igen lehet neki újat mutatni."

 

Beszélgettünk, és ebből a diskurzusból született ez a lista. Fogadjátok tehát tőle, rajtam keresztül, és nézzétek kritikus szemmel, mert nem receptek ezek, csupán hozzávalók, amiből mindenki azt készít, amit épp szeretne.

1. A praktikusság és a rutin fél siker - Mondhatnánk, hogy kisgyerekekkel a reggel maga a káosz, de, ha van egy sémánk, ami alapján koordináljuk ezt az eseményt, sokkal gördülékenyebben fog menni. Praktikus pl. este kikészíteni a gyerekek másnapi ruháit, hogy reggel nekünk se és nekik se teljen ezek keresgélésével, összeválogatásával az idő.

2. A vasárnapi ebéd varázsa - Egy nap, egy étkezés, mely középpontjában a család áll. Rohanó világunkban gyakran megfeledkezünk arról, milyen feltöltő erejű is a hét utolsó napján egy asztalnál ülni. Halkítsuk le a telefonokat, kapcsoljuk ki a tévét, és élvezzük az ételek feletti beszélgetést. Remek alkalom ez arra, hogy átvegyük kinek mi a terve a következő hétre, milyen programok várnak ránk.

3. A lakás egyben otthon is - Tegyünk ki képeket, a gyerekek rajzait, mivel az emlékek megnyugtatják az embert. Ne próbáljuk eltüntetni a nappaliban a lurkók nyomait óránként, kisgyerekes család vagyunk, bárki jön hozzánk, ezzel tisztában van. Az otthon az aktuális élethelyzetünket hivatott kiszolgálni, az, hogy a fürdőszobában jelenleg a fürdős játékok uralják a teret, és már ki sem vesszük a csúszásgátlót a kádból, ne zavarjanak. Éljen veletek együtt a lakásotok/ házatok.

nagyi

4. A sütemény, több, mint édesség - A süti sütés lehet egy program a gyerekekkel, vagy egy kedves meglepetés a munkából hazatérő apának, netán egy gyereksereg jóllakatása céljából elkészített - nem morzsáló - finomság. Szokták mondani, hogy azért olyan finom a nagyik süteménye, mert a szeretetet is lehet benne érezni, amivel készítette; és ez így is van!

5. Az igazi értéket, nem kell keresni - Az idővel, a korral az idősek bölcsebbek lesznek. Bizony van, amit jó lenne megfogadni tőlük, ilyen például az, hogy próbáljunk minél több időt együtt tölteni azokkal, akiket szeretünk. Ehhez pedig nincs szükség másra, csak egymásra.

6. Több türelem, több figyelem - Nem csak a gyerekek, hanem párunk, szüleink felé is. Amikor valóban meg akarod hallgatni, hogy milyen volt a napja, vagy épp megvárod, míg a lurkó a 86. bokrot is körbejárja, hátha talál benne egy kis sünit. Gondolj arra, hogy bizony az idő pereg, és a most bizony pillanatokon belül a volt részévé válik, nem lehet előhozni, csak az emlékek képében. Törekedj arra, hogy ezeket élmény legyen előhívni.

Természetesen vannak olyan nagyszülős tanácsok, amiket a mostani világképbe, felfogásba, nem lehet beleilleszteni. Ám, időnként gondoljuk át, hogy nem-e működhetne könnyebben, vidámabban az életünk, ha megfogadnánk a nagyika néhány tippjét...

nagyi

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram