Újdonsült nagymamák kontra privát szféra

2015. július 30.
Szerző:  vajaskalács
Újdonsült nagymamák kontra privát szféra
Hogy mondod el az édesanyádnak, hogy egy picit vegyen vissza a tempóból? Hogyan kéred meg, hogy ne vegyen több fodros-habos kisruhát, mert te nem ilyenekbe szeretnéd öltöztetni a picit? A helyzet csak fokozódik, mikor az anyós állít be hozzád, miközben épp a pici alvás idejében szerettél volna habos fürdőt venni egy könny társaságában. Lehet szép körmondatokban fogalmazni, melyeknek se elejük, se végük, vagy vághatunk mosolygós arcot, amiről úgy is lerí, hogy nem őszinte. Szerintem az életben a legtisztább dolog, ha elmondjuk, mit és miért szeretnénk. Persze, a "hogyan" a nem mindegy, mert senki se szeretné megbántani őket, hisz sokat segítettek eddig is, és fognak is.

 

Nézzük meg, hogy mi hogyan is képzelünk el egy ilyen monológot:

Imádlak, ez nem is lehet kérdés. Tudom, hogy már túl vagy minimum egy várandósságon, szülésen, az első 6 héten... ám az is igaz, hogy azóta pár dolog megváltozott. Szokások akár a vizsgálatok, akár a szülés körül, valamint, hogy én egy totálisan más milyen generáció tagja vagyok, mint te. Szerencsés vagyok, hogy nekem nem kell pár hónap után visszamenni dolgozni, ugyanakkor húzna magával a felgyorsult világ.

A várandósságommal kezdetét veszi a "mostanában egy picit meghülyülök" érzés a szó nemesen csodálatos értelmében. Ezért kérlek ne vedd magadra, ha ellenkezek a régi babaruháim befrissítése ellen, vagy időnként elfelejtek bejelentkezni a legújabb pocakfotóval!

Szeretlek, épp ezért összeállítottam egy kis listát, hogy mindkettőnk számára tökéletes lehessen ez az időszak:

Eszmecsere

Szeretem, ha jössz, szeretem, ha felhívsz, csak nem mindig van kellő energiám arra, hogy megadjam neked az osztatlan figyelmet. Az utolsó hetekben már kényelmetlen ülni, állni, feküdni, aludni is nehezebb. Ezek kifárasztanak. Ráadásul izgulok a szülés miatt, zavarnak a plusz kilók, a vizesedés. Gyakran leszek ingerült, ami 2 perc után átmegy hihetetlen örömmámorba. Ezt annak is nehéz elfogadnia, aki velem él. Ezért, ha hívsz és nem veszem fel, majd 1 óra múlva hívlak csak vissza, ne érezd magad elhanyagolva kérlek.

Szeretem, ha átjössz, csak kérlek előtte szólj, mert lehet, hogy épp megtaláltam a megfelelő pozíciót a kanapén, kezdődik a kedvenc sorozatom és azt érzem, most hagyjon békén mindenki. Amikor megszületik a pici se állíts be váratlanul, mert, ha épp akkor tettem le aludni, lehet, hogy 3 órán át fog durmolni, ami alatt én is inkább pihennék, szundítanék egy kicsit.

Vásárlás a babának

Mielőtt elkezdesz az unokádnak ajándékokat venni, kérlek előtte beszéld meg velünk. Tudod, elképzelhető, hogy én nem akarok fehéret adni rá, vagy épp nem szeretném, ha kiló számra hevernének itthon a rágókák, és a plüssállatok.

Beszéljük át, hogy milyen típusú ruhácskákat akarok majd ráadni. Nincs annál kellemetlenebb, mikor veszel egy olyan body-t, ami nekem egyáltalán nem tetszik. Ha mégis önálló túrára indulsz, kérlek őrizd meg a számlát, mert lehet annyira egy az ízlésünk, hogy én már megvettem, vagy épp annyira különböző, hogy kicseréltetném.

Kérlek, ne vegyél olyan játékot, amit csak 2 év múlva tud használni. A legjobb, ha ezt is átbeszéljük előtte.
Nagyon kedves tőled, hogy meg akarod venni a kiságyat, de nem biztos, hogy nekem kényelmes, ha arra kell figyelnem, hogy mikor pördül le az ággyal egybekalibrált pelenkázóról a baba. Az is előfordulhat, hogy használtat vennék, mert ár/érték arányban szupereket lehet kifogni. Abból a pénzből, amit az új ágyra költenél, én vennék egy használtat, plusz még babakádat, kézi turmix gépet - a hozzátáplálásra gondolva - és valami kellemes kis éjjeli lámpácskát. Mi lenne, ha együtt mennénk el és néznénk ki ezeket?

nagymama

Az első 6 hét, avagy a komatálak

Szuper figyelmes tőled, hogy sokszor akarsz nekünk főzni, hogy mi csak magunkra és a babára tudjunk figyelni. Ám ez egy egy nagyon új helyzet a számunkra, rengeteg kihívással, amit szeretnénk elsősorban hárman megtapasztalni. Mi lenne, ha átjönnél, főznénk együtt több napra, és a kész ételeket lefagyasztanám? Így minden nap reggel csak kiveszem az aznapi menüt, és utána pihenhetek - már amikor a baba engedi -, és átadhatom magam a gyerekemmel való ismerkedésnek.

A pici etetése

Tudom, hogy én már 5 hónaposan ettem az összeturmixolt húslevest, de mostanában sok új kutatás látott napvilágot. Ma másként kezdődik és másmilyen ütemben halad a picik hozzátáplálása. Kérlek te se adj neki olyat, amit én se adok. A babapiskótában rengeteg a cukor, hiába ez a neve, nem való a piciknek.

Tanácsok

Hihetetlen belegondolnom, hogy te a bátyámmal még mosható pelenkát használtál és kifőzted a textilpelenkákat is. Ma már csuda mosószerek vannak, így én a könnyebb végét fogom meg. Tudom, hogy lehetnék pedánsabb, de azt az időt, inkább valami másra fordítom.

hidd el, hogy ha nagyon elvesznék, szólni fogok és megkérdezem a véleményed, a tapasztalatod. Ám első sorban szeretnék magamban bízni, magam megoldani a pici körüli feladatokat, felderíteni a lehetőségeket egy-egy helyzetben, mert azt érzem, így válhatok magabiztossá az anyaság területén is. Ezért kérlek, ne kritizáld a büfiztetési módszeremet.

Ha valamit nem értesz, vagy csak nem értesz vele egyet, gyere ülj ide mellém, és mond el nekem.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram