Ha beteg a gyermeked, a legtöbbet azzal segítesz Neki, ha otthon maradsz vele...

2020. február 26.
Szerző:  Reni
Ha beteg a gyermeked, a legtöbbet azzal segítesz Neki, ha otthon maradsz vele...
Bevallom, nagyon kiakaszt, amikor látom az óvoda vagy iskola kapujában a hurutosan köhögő, orrukat elapadhatatlanul fújó gyerekeket, akiket a szüleik a világ legnagyobb természetességével tessékelnek be. Erre pedig több okom is van.

Egyrészt a szülők többsége már ősszel megkezdi gyermeke immunerősítését, hogy minél kevesebb hiányzással hozzák le a tanévet. Egy óvodás esetén is rossz, ha kimarad hetekre, hiszen főként nagycsoportban, már komoly fejlesztőmunka zajlik a játékok burkában. Egy iskolásnál azonban valóban komoly hátrányt jelent a betegség miatti hiányzás, hiszen könyvekből nem sajátítható el olyan pontosan az aktuális tananyag, mintha ott ülne az órán a gyerek és kérdezhetne. Ám hiába minden multi- és D-vitamin, ha folyamatosan körbe van véve beteg gyerekekkel. Miért a felelősségteljes szülőknek kell folyamatosan szabadságot kivenni azért, mert mások betegen is viszik közösségbe a gyerekeiket? Elegem van ebből!

Forrás: Kelly Sikkema on Unsplash

 

Csak gondolj bele, ha Te beteg vagy, legszívesebben mit csinálsz? Ha nem is fekszel az ágyban, amit legszívesebben egyébként csinálnál, azonban gyerek mellett nem biztos, hogy megteheted, tehát: szenvedsz, kínlódsz, és baromira nem arra vágysz, hogy közösségben legyél! Akkor ne várjunk csodát egy gyermektől sem: Ne kérdezd meg tőle mielőtt leadnád reggel, hogy "Miért vagy ma ilyen nyűgös szívem???" Megmondom neked a választ: Azért, mert a háta közepére kívánja az egész közösséget, és nyugalomra vágyik!

Persze értem, hogy nem mindenki tud elszabadulni a munkahelyéről egy hirtelen jött betegség miatt, de csak van egy nagyszülő, rokon, barát, aki tud vigyázni ilyenkor a gyerekre?

A közösségbe való „bejárási tilalom” azonban nem csak a bölcsődére, óvodára és iskolára értendő. Ilyenkor a játszóházakat, baba-mama foglalkoztatókat és egyéb más, zárt helyeket is ajánlott elkerülni, hiszen nagyon könnyen megfertőzhet másokat is.

Másrészt sajnálom ezeket a gyerekeket. Egy beteg kicsinek nem az óvodában és nem is az iskolapadban van a helye, hanem otthon. Nyugalom, pihenés és odafigyelés: ezek azok, amik hamar átsegítik őket a kellemetlen betegségeken. Arról nem is beszélve, hogy már egy komolyabb nátha is olyan szövődményeket okozhat, mint az arcüreg- vagy épp fülgyulladás – persze, csak, ha nem kezelik megfelelően, amit ugyebár egy óvónő nem fog tudni abszolválni, hiszen 15-20 gyerek van rábízva.

Komolyan nekem kellene odamennem a szülőkhöz, ha azt látom, hogy beteg gyerekkel közelítik meg az intézményeket? Kapjam elő a farzsebemből a lázmérőt és a sztetoszkópot? Na azt már nem! Nem akarok másokat rendszabályozni, azt szeretném, ha mi szülők kivétel nélkül felelősséggel járnánk el, ha azt látjuk reggel a gyereken, hogy beteg.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram