Hogyan osszam be az időmet hatékonyan, avagy ne csússzon el a napom

2019. április 22.
Szerző:  Szabó Kitti
Hogyan osszam be az időmet hatékonyan, avagy ne csússzon el a napom
Mióta anya vagy, mást sem teszel, csak rohansz, észben tartasz, majd bosszankodsz, hogy ezt sem sikerült megcsinálnod, meg azt sem. Persze annak sem tudsz örülni, amit történetesen sikerült véghezvinni, mert az elvégzendő feladatok hosszú sora folyamatosan nyomaszt. Ha viszont pár dologra odafigyelsz, és tudatosan tervezel, akkor nem feltétlen csúszik szét a napod.

Ne gondoljatok nagy dolgokra, nem tőlem kapjátok meg a “magic pills”-t, de megosztom veletek a bevált családi működésünket. ui: együttműködő társ szükségeltetik!

1. Figyeld a mindennapi tevékenységeket, és próbálj rájönni, mi mennyi időt vesz igénybe!

Ez mindennek az alapja. Nem tudsz tervezni, ha fogalmad sincs, hogy mennyi időbe telik egy főzés, egy vasalás, vagy egy hazaút a gyerekkel a délutáni foglalkozásról. Kezdd el a tudatosságot ott, hogy rájössz, hogy pontosan miből is áll egy napod! Mindig vannak hirtelen megoldandó problémák, és persze imádjuk a kihívásokat, ennek megfelelően mindig hagyj némi joker-időt! :)

Kép: bien.hu

2. Reálisan gondolkodj!

Ha nem tudod, mi mennyi időt vesz igénybe, akkor irreális elvárásaid lesznek önmagaddal szemben. Naponta szembesülsz a saját élhetetlenségeddel, a megoldókészségedet a béka feneke alá sorolod, és irigykedsz, hogy a többi anyuka mennyivel jobban boldogul. Ez őrült frusztrációhoz vezet. Szépen lassan, alattomosan zuhan az önbecsülésed. "Ma megint nem sikerült felmosnom, és nem hívtam fel a barátnőmet se, pedig két hete ígérem neki,  az autómosóba se jutottam el, és persze nem vásároltam be, így este 7-kor szembesülsz azzal, hogy nincs itthon tej a kakaóhoz sem……" És össze is zuhantál, ezzel pedig megalapoztad az estéd negatív hangulatát.

Ha jól lőtted be a dolgokat, akkor viszont tudod, hogy esélyed sem volt autómosóba menni, a barátnődet felhívni meg pláne nem, hiszen tisztában vagy vele, hogy legalább 50 percig beszélgetnétek, ami nem egy zsúfolt hétköznap délutáni program velejárója.

Teljesen felesleges stressz az egész, tökéletesen lehetetlen marhaságra feszülsz rá.

Priorizálj, és szánj időt a tervezésre!

Tisztában vagy vele, hogy pontosan mivel töltöd el a napjaidat, tudod mennyi időbe telnek a tevékenységeid. Most pedig döntsd el, mi az ami belefér és mi az, ami nem! A felesleges sallangokat el kell hagyni!

Ami még nagyon lényeges, hogy figyeld meg magad, hogy mikor vagy aktív! Ha tudod, hogy te este vagy elemedben, akkor tegyél oda nehezebb feladatokat. Ilyen esetben véletlenül se akarj reggel megoldani mindent, mert egyszerűen lestoppol az idegrendszered :)

Most már mindent átlátsz, jöhet a tervezés!

Ez is viszonylag sok időbe telik, macerásnak tűnik, míg rutinosság nem válsz. Sajnos napi karbantartást igényel a dolog. Nem elsunnyogni, mert különben nem tudod mozgásban tartani a gépezetet!

3. Minden írj fel! Mindent!

Ezt tényleg szó szerint értsd! Eszed az ebédedet, és hirtelen eszedbe jut, hogy be kellene fizetni egy számlát, vagy le fog járni az uszoda bérleted. Azonnal felírod. Sokkal egyszerűbb minden, ha pontosan materializálódnak a feladatok.

Szuper applikációk léteznek erre. Pl az Any.do. Egyszerű program, beleírod a teendőket, a bevásárlólistát. Ha valamit nem sikerült megvalósítani, azt át tudod húzni másik időpontra, Ha pedig valami készen van, azt könyörtelenül kipipálhatod, kihúzhatod. Ez akkora gyönyör, hogy leírhatatlan. Ott van a bizonyíték a kezedben, hogy zseni vagy. Megcsináltál ma is 10-15 feladatot, tehát rendkívül hatékony voltál. Ha nem írtad fel, és csak ad hoc teszed a dolgod, akkor egyrészt a fele kimarad, és este szembesülsz a problémával, másrészt az marad meg benned, hogy mi nincs még megcsinálva. Ez pedig nyilvánvalóan tikkeléshez,magas vérnyomáshoz, esetenként hajhulláshoz vezet. :) Nem sokkal élhetőbb, ha nagy megelégedéssel sorra elkezded kihúzni az elvégzett feladataid végtelen sorát? A dolog pszichológiája egyértelmű: örömet okoz látni, hogy hasznosan töltötted a napodat.

Vezess a pároddal, és a nagy gyerekeddel közös naptárat pl a gmail-ben. Meg tudod őket hívni eseményekre, amelyeket ők azonnal látnak. Felesleges telefonhívások elkerülésére is alkalmas. Ha a párod látja, hogy anyák napja lesz az oviban, akkor külön szájbarágás nélkül tudni fogja, hogy a tesó programjait ő intézni el aznap délután.

4. Egyszerre egy dolgot csinálj! Pontosíts!

Ne azt írd fel magadnak, hogy szerda takarítás, mert ez így nem elég egzakt. Ilyenkor történik az, hogy random rohangálsz a lakásban sikítva, hogy itt por van, ott szennyes van, ott szanaszét vannak a játékok, a hűtőben kifolyt valami ragacsos borzadály, és nem tudod mihez nyúlj, és mindenbe belekapsz. Nem jó. Kicsit visszautalnék: priorizálj! Dönteni kell! Ha megszületett a döntés, akkor teljesen arra ez egy dologra koncentrálj, ne kezdj bele semmi másba! A többivel akkor foglalkozz, mikor annak ott van az ideje!

5. Kérj, segítséget!

Ne hidd, hogy apa, vagy a gyerekek nem vonhatók be a napi feladatokba! Nem kell mindent egyedül megcsinálnod, aztán duzzognod, hogy el vagy fáradva, és neked senki nem segít! Ezt felejtsd el!

Megbeszélitek hétvégén, vagy akár aznap délután, hogy kinek mi a feladata. Például apa kipakolja a mosogatógépet, a gyerekek leszedik a szárítóról a ruhákat. Máris legalább 20 percet nyertél magadnak. Nagyon támogatom a hétvégi megbeszéléseket. A család tagjai lélekben fel tudnak készülni a rájuk váró megpróbáltatásokra, történetesen arra, hogy apa kedden főzni fog- igen...este 7-kor is-, a gyerekek addig leviszik a kutyát, te pedig mondjuk edzeni mész.

6. A feladatok legyenek egyértelműen jelezve, kitéve jól látható helyre a lakásban!

A gyerekek imádják a feladatlistákat. Még a kamaszok is.

Reggelinél a nagy rohanás előtt újra át lehet beszélni az aznapra vonatkozó terveket. Ez csak ismétlés, hiszen hétvégén már megvolt a nagy meeting. A nehezebb felfogású kiskamaszoknak, vagy a picurkáknak a délutáni ismétlés is dobhat a hozzáállásán.

Szóval a tábla módszer kiváló, csak egy pillantást igényel, és átláthatóvá válik a nap.

Írástudatlan kisgyerekeknél engedjétek szabadjára a fantáziátokat, és közösen alkossatok valami nagyon bejövőset! Ismerjétek meg a Lurkónaptárat is, erről volt már bejegyzésünk.

Készítsetek fel-és levehető figurákat, képeket! Egy kifeszített spárgára kártyákat csipeszelhettek fel, például a kutyust ábrázoló kártya ma jelentheti az elpakolást a szobájában, a kosár a bevásárlást, a cica meg a játszóterezést. Ha elpakolt leveheti a kutyust, mivel az kész van. Ha voltatok boltban, és játszón, akkor leveszitek a kosarat, és a cicát. Egy idő után a gyerekek önmaguktól, boldogan teszik majd a dolgukat. Ezzel játékosan már hatalmas tudáshoz juttattad őket, amire egész életükben szükségük lesz. Tudatosan töltik el a napokat, rákészülnek, majd teljesítik, amiben megegyeztetek. Feladattudatot csöpögtetsz a gyerekeidbe. Nem utolsó sorban jóval kevesebb hisztivel kell szembenézned. Hiszen előre, pontról pontra tisztázásra kerül a menetrend.

Az autista kártyákról hallottál már? Egyszerű tevékenységre utaló napirendi kártyák, amelyekkel jelezheted a gyermek felé a soron következő eseményeket, változásokat, elvárásaidat. Remekül működik bármely gyermeknél.

7. Énidő! Nincs apelláta!

A világon az egyik legfontosabb dolog az énidő! Családdal is működik, persze csak akkor, ha mindenki partner.

Ha tudjátok, hogy a másiknak mi a programja, és azt figyelembe is veszitek, akkor Eldorádo kapujában álltok. Mindenkinek jár az énidő, tehát önként és dalolva biztosítjátok egymás számára a kikapcsolódás lehetőségét. Ha tudod, hogy a párod szerda este focizni jár, akkor az szent és sérthetetlen, véletlenül sem szervezel oda olyan programot, amivel ellehetetleníted ezt. Cserébe ő sem szervez rá sörözést a haverokkal a zumbádra, hacsak nem beszéltétek meg előre. Ha pedig valakinek az a szíve vágya, hogy olvasson, vagy átpakolja a ruhásszekrényt, akkor a másik fogja a gyerekeket, és elszeparálja mindet.

8. Szumma szummárum: Önbizalom

Amint látod ez az egész nagy önfegyelmet, és tudatosságot igényel, de maximálisan megtérül a befektetett energia. Sokkal kiegyensúlyozottabb, rendezettebb élet lehet a jutalmad. Persze a családtagok is jönnek veled, és millió konfliktustól mentitek meg magatokat.

A legfontosabb, hogy amit magadnak megígérsz azt tartsd be! A saját nem akarásodat, kudarcaidat sajnos neked kell legyűrnöd, de ez csodás út, amely a személyiséged, és a önbizalmad fejlődéséhez vezet.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram