Itt az ideje,hogy megtudd, mi is az a termékenységtudat?

2017. október 26.
Szerző:  Szabó Kitti
Itt az ideje,hogy megtudd, mi is az a termékenységtudat?
A termékenységtudat egy lehetőség a hormonok nélküli fogamzásgátlásra, a tudatos babatervezésre, és az egészséges testtudat kialakítására.

A módszer a 3 elsődleges termékenységi jel megfigyelésén alapszik, amelyek segítségével meg tudod határozni a peteérés, és a termékeny napok idejét. Egészen elképesztő felismerésekkel is jár a saját ciklusod követése.

Megismered, elfogadod a saját nőiségedet, sőt különleges barátságot kötsz a "szükséges rossz"-ként megtűrt menstruációddal. Nyugodt szívvel tudod fogadni a ciklushoz köthető súlyingadozásaidat, a libidód változását, és az esetleges ingerlékenységre is jobban fel tudsz készülni, hiszen sokszor a hormonok játékából fakad minden. Egy szép gondolat szerint a ciklus az ötödik életjel, hiszen általa lehetőség nyílik az egészségügyi állapot követésére is. Ha megérted, hogy a ciklusodat nem elnyomni, befolyásolni kell, hanem megfigyelni, és támaszkodni rá, akkor messzemenőkig hasznos információkhoz juthatsz önmagadról akár önismereti szinten is. 

természetes fogamzásgátlás

A termékenységtudat és a fogamzásgátlás

Cserháti-Herold Janka, termékenységtudat-tanácsadó a tüneti hőmérőzést, másnéven a szimptotermális módszert követi, és oktatja. Erre a tudásra egy angol nyelvű kurzus elvégzése során tett szert. A munkája hiánypótló, és egyedi. A módszer biológiailag nagyon komolyan alátámasztott, kutatásokkal bizonyított, és a Pearl- indexe szinte megegyezik a fogamzásgátló tablettákéval. Alkalmazható a rendezetlen ciklussal rendelkező nőknél is, és megdönti a spontán ovuláció mítoszát.

Janka ezt a jól megalapozott tudást közérthetően, és nyíltan, szemérmeskedés nélkül adja át a nőknek az általa indított tanfolyamok keretein belül. Az ott elhangzottak elsajátítása véleményem szerint mindenképpen szükséges, hogy biztos legyél önmagadban. Nagyon sok tényező befolyásolhatja a ciklust, és mindenkinél egyedi jelleget ölt. Erre mind-mind felkészít a tanfolyam. Minden lánynak, és nőnek kellene tudnia ezeket a tényeket a testéről, még akkor is ha nem használja aktívan a termékenységtudatot.

Maga a módszer NEM "hőmérőzés, vagy naptármódszer"!

A lényeg - a teljesség igénye nélkül- az alábbi 3 termékenységi jel minden napos feljegyzése:

1. reggel, felkelés előtti testhőmérséklet

A női ciklus 2 fázisra osztható. Az ovuláció előtt az ösztrogén hormon dominál, amely nem okoz változást a testhőmérsékletben. Az ovuláció után viszont megemelkedik a hőmérséklet az üres tüszőből kialakuló sárgatest progeszteron termelése miatt. Ez a tudás viszont kevés a boldogsághoz, mert a peteérés ténye eszerint csak utólag derül ki, ráadásul a hőmérsékletünket millió tényező befolyásolhatja. Ezért fontos továbbmenni, és mindig a méhnyaknyák állagát is figyelni.

2. méhnyaknyák állaga

A hüvelyi folyás normális dolog, ezt sokan elfelejtik. Először is tudni kell, hogy a petesejt 12-24 óráig él, 8-12 órán át megtermékenyíthető, de a cseles méhnyaknyák cinkosa a spermiumoknak. Olyan közeget teremt a síkosságával, nyúlósságával a peteérés időszakában, amelyben a hímivarsejtek akár 5 napig is életképesek maradnak. A nyák alakulása a következőképpen történik: a ciklus kezdetén "szárazság" van, esetleg ragacsos nyákot tapasztalsz. Majd egyre tejszerűbb, szinte krémesebb lesz az állaga. Tüszőrepedéshez közeledve nedves, síkos lesz, majd konkrétan az ovuláció idején kifejezetten nyúlós, tojásfehérjeszerű, néha rózsaszínes vagy véres is lehet. Az utolsó ilyen nedves nap rendszerint egybeesik a tüszőrepedés időpontjával. Persze ebben segítségünkre van a rendszeres hőmérséklet mérés is. Nem termékeny állapotban már nem jelentkezik ilyen dinamikus változás a nyák állagában. Fokozatosan eljutunk újra a "száraz" állapotig.

3. méhnyak állása, méhszáj nyitottsága

A méhnyak állása is rendkívül sok infót rejteget, így ideje kitapogatnod azt. Megfigyelheted, hogy ciklus elején lentebb van, kemény, és zárt. Ha viszont közeledik a peteérés, akkor feljebb húzódik, felpuhul, kissé ki is nyílik. Teszi ezt azért, hogy könnyebben történjen meg a megtermékenyítés, mert galád módon mindig ezen jár az esze. Az önvizsgálathoz természetesen tiszta kéz, és egy jó póz szükséges. Ennyi.

Termékenységtudat

Kép: hormonmentes.hu

A kritériumok pontos követésével egy ciklusgörbe fog kirajzolódni (az adatok értelmezéséhez, dokumentálásához szuper telefonos applikációk is léteznek), amely alapján meg tudod határozni az ovulációt, és a termékeny napokat. Ezeken a napokon a számotokra legmegfelelőbb módon szükséges a védekezés (vagy a babagyártás ha ez a cél). Alternatívaként a termékeny időszakra használható óvszer, pesszárium, méhszájsapka, különböző spermicid krémek, tabletták is.

Figyelem! Az önmegfigyelést teljesen be kell építened a mindennapokba, egyszerűen nem lehet félvállról venni. Teljes elköteleződés mellett szükséges minden “játékszabályt” pontosan betartanod.

Az itt kevés, ha figyelgeted a dolgokat, ha csak "megérzed” az ovulációt, ha fejben tartod a ciklusod alakulását, ha néha csak egy kritérium feljegyzésére jut idő…

Te ismered a legjobban önmagad, ha nem tudod pontosan azt tenni, amit kell, akkor ez nem a te utad lesz. Ha elgondolkodtál a dolgokon, akkor még jöhet egy utolsó kis noszogatás.

 A hormonális fogamzásgátlás hátrányairól is tudnod kell!

A legnépszerűbbek nyilván a tabletták, csak bekapod, és kész is. Van, aki hormontartalmú spirált, vagy hüvelygyűrűt alkalmaz. Lényegében mind hasonlóan működnek. A kívülről bevitt hormonok hatására leáll az ovuláció, tehát durván beleavatkoznak a test normál működésébe. Nincs igazi menstruáció, nincs igazi ciklus, csak megvonásos vérzés jelentkezik. Egy mesterséges, fals helyzet alakul ki a testedben, ami hosszú távon nem biztos, hogy jót jelent. Persze te csupa pozitívat tapasztalsz, hiszen nem görcsölsz a menstruációd alatt, kevesebb a vérzésed, eltűnnek a pattanások, és szabadon élhetsz nemi életet.

termékenységtudat

DE! Gondolnád, hogy esetleg a gyógyszer hatása miatt fáj a fejed állandóan, vagy csökken a libidód, lesz szorulásod, vagy hüvelygombád? Lehangoltság, és depresszió is jelentkezhet. Ezeket az általános tüneteket nagyon nehéz visszavezetni a tablettára, pedig mindenképpen gondolni kell rá. Az igazán ijesztő mellékhatásokkal is szembesülni kell. Az orvosok egy része nem kér semmiféle vérvételt, vizsgálatot csak random felír egy fogamzásgátló tablettát. Nem derül ki, hogy van-e trombózishajlamod, illetve hogy a májad rendben van-e. Már innen indul a rizikó.

Magas vérnyomás, stroke, vérrög, epekő is kialakulhat mellékhatásként, illetve sajnos a méhnyakrák, mellrák kockázata is növekszik. Rengeteg kutatás folyik, amely még több hosszútávú hatást fog feltárni.

Tökéletes fogamzásgátló módszer nem létezik, de azért érdemes kicsit utánajárni a dolgoknak, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Remélem- talán a nem is olyan távoli jövőben-, megérkeznek, és elfogadottabbá válnak a férfiak számára használható fogamzásgátló eszközök is, amelyek túlmutatnak a "klasszik" óvszeren. Láttam már cuki kis “spermakapcsolót”, amellyel ki-be kapcsolható a spermakibocsátás. Vagy olyan gélt, amely befecskendezve szinte dugóként állja a spermiumok útját, és egyik sem vazektómia, és nem hormon…

Addig is olvasgassuk a www.hormonmentes.hu-t, közben pedig készítsük fel a pasikat, mert elérkezhet az idő, hogy nekik is fel kell vállalni a büszke, és tökéletes egyensúlyban lévő rendszerük moderálását. Értünk remélem megteszik majd!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram