Gyerekkel nyaralni - avagy így lehetsz egy hét alatt fáradtabb, mint voltál

2017. augusztus 04.
Szerző:  Szabó Böbe
Gyerekkel nyaralni - avagy így lehetsz egy hét alatt fáradtabb, mint voltál
Minden embernek vannak elképzelései, elvárásai az életben, és ez alól természetesen a gyermekvállalás sem kivétel. A valóság azonban általában teljesen más, mint amit jó alaposan kiagyaltunk hónapokon, éveken át. És igen: mire szembesülünk a rideg valósággal, már jön is az első nyaralás.

Minden anyuka várva várja az első nyaralást gyermekével. Természetesen akadnak félelmek, de akkor is az lebeg a szemünk előtt, hogy végre elhagyjuk az otthon-kisbolt-gyógyszertár Bermuda-háromszögét, és immáron kisgyerekes családként nekivágunk a nagy kalandnak. Anya végre pihenhet, apa is lazíthat, és a gyermek is új élményekkel gazdagodik, amiktől persze jókat fog durmolni a szülők nagy örömére.

nyaralás gyerekkel

Foto: 3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock

Talán már nem is emlékszel arra, régen hogy nyaraltatok...

Talán úgy tűnik, nem is ebben az életedben történt, de most elmesélem, milyen volt kettesben nyaralni a szerelmeddel. Kényelmesen készülődtetek, csupán a repülőgép indulásához kellett alkalmazkodnotok, de általában ez okozta a legnagyobb kellemetlenséget a teljes nyaralás alatt. Ha autóval mentetek, még ezzel sem kellett foglalkozni, indultatok, amikor jónak láttátok. Amennyiben fárasztó volt az utazás, legalább fél napot arra áldoztatok, hogy pihenjetek a légkondicionált szobában, majd mikor kellően feltöltődtetek, indultatok is a partra – egy törölköző és egy üveg víz társaságában. Hosszan lazítottatok a strandon, jégkrém, koktél, olvasás, beszélgetés, majd ha az egészet meguntátok, jöhetett a romantikus vacsora édes kettesben. Utána fantasztikus összebújás otthon, hogy másnap egy késői keléssel ténylegesen megkezdhessétek a nagybetűs pihenést. A nyaralásról valóban feltöltődve, kipihenve jöttetek haza, úgy éreztétek, most hónapokig elegendő energiátok lett a feladatok elvégzésére.

...és most, hogy családot alapítottatok

Úgy kezdődik az egész, hogy sokkal tovább tart, mire eldöntitek, hova mentek, arról nem is beszélve, hogyan. Minden utazással eltöltött óra komoly fejtörést okoz, és már most azon agyaltok, vajon akkor is végigüvölti-e a csemete, ha bekapcsoltok egy kis zenét, vagy mesét mutattok neki a telefonotokon? Esetleg próbálkozzatok meg az éjszakai utazással? De vajon mennyire kavarja ez meg a napirendjét? És fog egyáltalán így aludni valamit? Végül döntötök, és a gondosan kiválasztott, bababarát úti célt kisebb-nagyobb nehézségek árán megközelítitek. Azonnali pihenésről azonban nincs szó, valószínűleg jó ideig nem számolhattok szundikálással, erről a sok új inger és a felbolygatott napirend gondoskodik. Mire végre úgy, ahogy összekapjátok magatokat, nekivágtok a strandolásnak.

Csak álmodhattok a törölköző-víz kombóról, most az alaposan megtömött pelenkázó táska mellé jár úszógumi, napernyő, 50 faktoros naptej, cumisüveg, nassolnivaló, és így tovább. Ha mázlitok van, babakocsival mentek, amire sok mindent felpakolhattok. Ha nem, akkor mindez be a kocsiba, hogy a helyszínen ismét kipakolhassátok. A parton két véglettel kalkulálhattok: gyermeketek imádja a homokot, a kavicsokat és őrült jól eljátszik, vagy teljesen kikészül a melegtől, a tömegtől, az új élményektől, és esze ágában sincsen lemászni rólad.

Fotó: kellehampton.com

Mindenesetre konstatálhatod, hogy a pihenés számodra teljesen esélytelen. Otthon, az udvarban, vagy a lakásban legalább néhány pillanatra szem elől veszítheted a gyermeket. Tudod, hogy alapvetően biztonságos a környék, és bár elég 10 másodperc némi veszélyes rosszasághoz, mégis nyugodtabb vagy. Erről a parton szó sincs. Repkednek a darazsak, élesek a kövek, sok az idegen ember, és úgy általában a víz sem éppen gyerekbarát felügyelet nélkül. Nem beszélve a tűző napról: kalap, naptejezés ismétlése, árnyék biztosítása, és persze rendszeres folyadékpótlás.
Ha már kellően kitikkadtatok, ideje hazamenni. Romantikus vacsi? Ezt most napoljuk el inkább, gyorsan bekaptok pár falatot, mielőtt félájultan lefeküdnétek aludni. Záros időn belül kiderül, milyen is az éjszaka, mennyire bírja a gyermek az új ágyát. Kényelmes neki? Tud benne aludni? Mennyire kavarta meg ez az egész hercehurca? Ha mázlitok van, a sok-sok ingertől jól alszik majd, ha nincs, legfeljebb köztetek szunnyad néhányszor fél órát. És ez így lesz egészen addig, míg haza nem indultok, hiszen pont addigra szokná meg az új körülményeket.

Ja, és a kötelező betegségekről nem is beszéltem! Biztos, hogy a nyaralás közepén derül ki, hogy allergiás a gyerek, vagy csak szimplán kap egy enyhe napszúrást, esetleg megfázik, hasmenése lesz, vagy belázasodik a foga miatt.

Akkor mi értelme?

Szóval nem, gyerekkel nyaralni egyáltalán nem pihentető sőt, mondhatjuk, hogy fárasztóbb, mintha nem mennétek sehova. Mégis megéri belevágni a projektbe! Egyrészt tényleg igaz, hogy szükséged van a levegőváltozásra, akkor is, ha nem mentek feltétlenül messze. Jó, ha ki tudsz mozdulni hosszabb időre, és új élményeket szerzel te is. Bár fárasztóak az első nyaralások, idővel egyre csak jobb és jobb lesz - de legalábbis máshogy nehéz. Addig pedig próbálkozhattok néhány praktikával: lehet, hogy idáig nem gondoltatok rá, de ilyen esetekben kifejezetten előnyös rokonsággal nyaralni. Nem kell mindenáron egy apartmanban, elég a közelség. Össze lehet szervezni a napot, de meg is lehet tartani a távolságot, így megoszthatjátok a gyermekek felügyeletét, esetleg lehetőségetek lesz arra is, hogy kettesben, nyugodtan megegyetek egy vacsorát.
Ha a szülőkkel való nyaralás egyáltalán nem kecsegtet semmi jóval, jöhetnek a babás barátok, akikkel szintén össze tudjátok egyeztetni a programokat. Próbálkozni tehát érdemes, még akkor is, ha utána egy hétig pakolsz, mosol, és megpróbálod a lehetetlent: utolérni magadat alvásban, pihenésben.

Főfotó: dinogomez.com

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram