Együttalvás a gyerekkel - Meghitt pillanat, vagy veszélyzóna?

2016. július 26.
Szerző:  Rosemaring
Együttalvás a gyerekkel - Meghitt pillanat, vagy veszélyzóna?
Együtt alvás vagy külön alvás – ez a kérdés minden gyerek születésekor aktuálissá válik – és kevés olyan téma van, ami ennyire megosztaná az anyákat.

cukimamik_taska
Van, ahol természetesen alakul ki a megoldás, valamelyik irányban, van, ahol a szülők tudatos döntése. A babával való szoros testi kötődés evolúciós örökségünk, évszázadokig fel sem merült, hogy egy védtelen csecsemő az anyjától távol töltse az éjszakát, de mivel ma már nem fenyegeti őket közvetlen veszély alvás közben, felmerülhet a kérdés, mekkora a kockázata annak, hogy kárt teszünk benne egy óvatlan pillanatban.

Együttalvás a gyerekkel

Nagyanyáinkba, szüleinkbe még azt sulykolták, hogy a gyerek életveszélyben van a szülei ágyában, az a korszak egyértelműen és kérdés nélkül kiságy párti volt, és általában a mai napig megdöbbenéssel fogadják, ha együtt alszik anya és gyereke. Akkoriban nem volt kérdés, hogy szó nélkül és egyedül átalussza az éjszakát, az anyák viszonylag hamar visszamentek dolgozni, korán keltek, kifejezetten deviáns viselkedésnek számított, ha a szülő feláldozta az éjszakai nyugalmát és pihenését az együtt alvás kedvéért.

egyuttalvas

Együttalvás; igen, vagy nem?

Korunk már ismét rugalmasabb ebben a kérdésben, a szakemberek részéről sincs határozott állásfoglalás pro vagy kontra, főként a baba és a mama igényei és elvárásai határozzák meg, hogy hogyan alszanak. Mindkét helyzetnek van előnye és persze veszélye is, ezeket érdemes mérlegelni, de alapvetően elmondható, hogy az éjszakai közelség hatalmas pozitív energiákat és nyugalmat ad gyereknek és anyának egyaránt. Együtt alvás esetén nő a szervezet prolaktin-hormon mennyisége is, ami segíti a nyugodt alvást.

Az együtt alvás lehet sokféle, nem felétlenül a teljesen közös ágyat jelenti, inkább csak a lehetőséget, hogy a kiságya mellett van egy hely, ahol bármikor alhata szülő, ahová bármikor be lehet menekülni, ha valami baj van.

Az együttalvás veszélyes?

A fő kérdés és a dilemma forrása minden esetben az a félelem, hogy alvás közben összenyomjuk a picit. Különböző kutatások azonban bebizonyították, hogy a gyermeke  mellett alvó anya az összes rezdülésére azonnal reagál és fel is felébred – és abban a pillanatban vissza is alszik, ha nincs semmi baj.

A másik kérdés, ami elbizonytalanítja a szülőket, a pszichikai függőség lehetősége. De mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon kevés az olyan kamaszgyerek, aki önszántából a szüleivel alszik, így elmondhatjuk, hogy a gyerekek el tudnak szakadni a szülői ágytól, amikor már nincs rá szükségük, ha mi szeretjük azt a fajta intimitást, amit az együtt alvás jelent, akkor ezért semmiképp ne adjuk ezt fel. Ha elkezdődik az önállósodás folyamata, úgyis a saját ágy, saját szoba, saját élettér kerül majd fókuszba. Persze még onnan is vissza-visszajárnak egy rossz álom, nyugtalan gondolat miatt, és gond nélkül befészkelik magukat a gyanútlanul alvó szülők közé.

És ha már… a következő vitás pont a házasélet kérdése együttalvás esetén. Némi minimális szervezéssel ez azért kivitelezhető, hiszen alapvetően úgy is csak a gyerekek ágyba kerülése után van erre mód és lehetőség, ez esetben pedig kreatívan kihasználható a lakás összes helysége.

egyuttalvas

Az együttalvás előnyei

Cserébe viszont nem kell kikelned az ágyból, ha felsír, azonnal meg tudod vigasztalni, még félálomban is. Ugyan így meg is tudod etetni, a szoptatás kérdése leegyszerűsödik, egymáshoz bújva, átölelve, félig alvás közben is megoldható. Erősíti a kötődést, a picinek megnyugvást ad az anyja mellett ébredni és persze nekünk is hatalmas endorfin löket 32 édes, pici és meglehetősen nyálas puszira ébredni. Hiszen ez a korszak pillanatok alatt eltűnik, és gyorsan eljön az idő, amikor már két szülőnek kell lefogni, ha ki akarunk csikarni egy puszit.

Az együttalvás szabályai

Ha úgy döntötök, hogy együtt alszotok, akkor az alábbi pár szabályt érdemes mérlegelni:

1. Ne legyen az ágyban, vagy körülötte olyan hely vagy rés, ahol leeshet vagy beszorulhat.
2. Ne legyen sok párna, nehéz ágynemű, amibe befúrhatja magát.
3. Legyen egyenes az ágy felülete, inkább egy nagy matrac, mint két kicsi.
4. Ne legyen rajta túl sok réteg, túl vastag hálóruha.
5. Soha ne aludjatok együtt, ha alkoholt, drogot, vagy nyugtató hatású gyógyszert fogyasztottál!
6. Kerüljétek az együtt alvást, ha beteg vagy – ez csak rád vonatkozik, nyilván egy elesett, legyengült gyereknek plusz energiát ad, ha ebben az időben szorosan veled van – de rögtön kalkuláld is bele, hogy szinte biztosan elkapod majd és egy hétig szenvedsz majd attól, ami rajta két nap alatt átmegy.
7. Nagy ágyban ne hagyd felügyelet nélkül.
8. Dohányos szülőnél fokozottan esélyes a hirtelen csecsemőhalál kockázata.

Ha ezeket a szabályokat betartjátok, akkor egészen nyugodtan és lelkiismeret furdalás nélkül élvezzétek egymás közelségét, és aludjatok úgy, ahogy az mindkettőtöknek a legjobban megfelel.

 

kép források:  littlerocksoiree.com,  herpaperweight.tumblr.com,  barefootblonde.com

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram