Viszlát, anyai bűntudat!

2015. június 05.
Szerző:  Cukimamik Team
Viszlát, anyai bűntudat!
Az anyasággal megszültem az „anyai bűntudatot” is. Bűntudatom van, hogy eleget foglalkozom-e a gyerekekkel, hogy magamra szakítok 30 percet, ahelyett, hogy velük lennék….akkor, amikor este 10- kor kiveri a biztosítékot, hogy a gyerek még kijön egy „pisilni kell…” indokkal….GRRRRR….aztán, amikor az ágyba tessékelem, akkor rosszul érzem magam. Az a tény nyugtat, hogy az édesanyák közül sokat érint ez a „bűntudat-szindróma”. Ismerős neked is?

 

 Íme, 5 tanács az anyai bűntudat leküzdésére:

1. Fogadd, el, hogy jó anya vagy!
Nagyon sok édesanya megkérdőjelezi magát - „Jó anya vagyok?”. Igen, jó anya vagy! Ha nem lennél az, akkor meg sem fordulna az a kérdés a fejedben.

2. Koncentrálj arra, amit csinálsz!
Nem lehet általánosítani, hogy most napi fél órát, 1 órát, 5 órát töltsünk a gyerekkel. A minőségi idő sokkal fontosabb, mint a „megőrülök, de kötelességem a gyerekkel foglalkozni” érzés. Ha 30 perced van a gyerkőccel foglalkozni, akkor az a 30 perc, csak rólatok szóljon! Semmi telefon, semmi facebbok, semmi googlizás! Csak Te és Ő!

3. Ne hasonlítsd magad másokhoz!
Főleg ne, egy "Ősanya típushoz”. Megnyugtatlak, nem bűn, az, amikor úgy érzed, hogy megőrülsz, és kirohansz a világból, és magányra, egyedüllétre vágysz. Ez normális, főleg a szülés utáni első hetekben. Mindig azt tedd, ami neked jó, soha ne akarj olyan lenni, mint a másik anyuka! Nyugi, az emberek mindenkiben találnak hibát, ha akarnak.

4. Legyen közös élmény az együttlét!
Ha nem szeretnél pónizni, autókázni színezni, gyurmázni, nincs ezzel semmi baj. Csináljatok más közös élményeket. Menjetek sétálni, és közben énekeljetek, vagy süssetek közösen valami finomat. Az érdeklődési körödnek megfelelően csináljatok valami közös dolgot, ami mindkettőtök számára pozitív, és élményekben gazdag. Ilyenkor nemcsak Te töltődsz fel, hanem a gyermeked is! 

5. Kérdezz, de ne fogadj meg mindent!
Nincs rosszabb, mint a bizonytalanság, mely kis idő alatt is képes teljesen maga alá gyűrni az embert. Nem tudod, hogy add be a gyógyszert, mit adj rá a szeles időben, mi következik a hozzátáplálásban... stb? Merj kérdezni, de ne feledd; ő a Te gyereked, és ez a Ti közös életetek! Ha olyan tanácsot kapsz, amit nem szívesen alkalmaznál, akkor ne tedd, lépj tovább, kérdezz mást! Érdemes csatlakozni baba-mama klubhoz - akár az interneten is -, mert sok anyuka, sokféle látás- és nevelési mód, amiből a nagy számok törvénye alapján nagy eséllyel találsz segítségre, ha elbizonytalanodnál.

 

 

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram