12+1 tanács - a gondtalan anyaság jegyében

2015. június 03.
Szerző:  vajaskalács
12+1 tanács - a gondtalan anyaság jegyében
Ezek nem szabályok, nem elvek, csupán egyszerű tanácsok, melyek számomra igen hasznosak voltak. Így, két gyermekes anyaként is gyakran szegem meg a saját magamnak tett ígéreteimet, átlépem a szabály vonalaimat, de mégis vissza tudok térni, mert van egy meghatározott sémám, ahogy meg szeretném élni az anyaságomat. Ebből szemezgettem nektek. Emeljétek ki, ami passzol hozzátok és tegyetek hozzá magatok is!

1. Légy nyitott! Használd többször, hogy IGEN. Használd nyomatékosan - ne olyan "bajszod" alatt mormolósan, és tapasztalni fogod, hogy kinyílik a gyermekeddel közös világod.

2. Keresd a csendet! Amikor a gyerekek lefeküdtek aludni, ne kapcsold be egyből a tévét/ rádiót. Élvezd a csendet, olvasgass, lazíts, gondold végig mi történt aznap, tervezd meg a következő napot.

3. Sose büntess idegesen! Mindig nyugodj meg, majd higgadtan hozd meg a megfelelő döntést. Az agyaddal kell fegyelmezned, nem a szíveddel.

4. Kelj korábban, mint a csemeték! Így lesz időd kávézni, reggelizni, sminkelni, megcsinálni a hajad...stb. A rohanás csak ingerültté tesz.

anyasag

5. Feküdj le korán, pihenj, amikor csak alkalom nyílik rá! Fáradtan nem tudsz megfelelően mérlegelni és ezáltal jó döntéseket hozni, csökken a reakció időd.

6. Legyen hobbid! Szeresd a gyermekeidet, de ha csak és kizárólag róluk szól minden tetted, mondatod, szándékod, akkor egy idő után nagyon egysíkúvá válhatsz. Mindenki másban találja meg a megfelelő hobbit; főzés, varrás, írás, olvasás, sport...

7. Lépj tovább az apró fennakadásokon! Nem érdemelnek egy mondatnál többet a kis rosszaságok, hibák, tévedések. Tartogasd az energiádat a komoly dolgok megvitatására.

8. Találd meg a mantrádat. Amikor azt érzed mindennek vége, kész ennyi volt leteszed a lantot, vagy ő vagy te; akkor segít, ha egy számodra hiteles mondatot kezdesz ismételni, amitől nyugodtság lesz rajtad úrrá; "Nyugodt vagyok! Szeretem a lurkómat! 12345678910....!Jó anya vagyok! Csokoládé, muffin, gumicukor" - kinek mi.

9. Állíts fel szabályokat! Ez az egyik legfontosabb, amit nem lehet elég korán kezdeni. De ne csak a gyerekre nézve alkoss, hanem rátok, szülőkre is legyenek benne passzusok. Ami még fontos; ne legyen belőle 3 oldalnyi, a nyers és igazán fontos dolgokat törekedj megragadni.

10. Időnként lépj ki a rutinból. Elég egy közértbe tartó útvonal módosítás és már is felpezsdülsz, mert nem megszokásból/ ösztönből cselekszel.

wellness

11. Élvezd az apró momentumokat. Sablon szöveg, hogy túl gyorsan nőnek fel, de igaz.

12. Tedd magad töltőre! Esti fürdő, egy jó film, csacsogás a barátnőkkel, torna... bármi legyen is az, ami feltölt, rendkívül fontos szerepe van a következő napod/ heted tekintetében. A telefonunknak is kell időnként némi relax, hogy utána újult erővel csatlakozzon a hálózatra.

+1. Ha minden kötél szakad, öleld meg! Ez remek gyógyír a sírásra, hisztire, a mérgelődésre, a kimerültségre, a tanácstalanságra... Egyszóval mindent megold, de ha mégse, akkor se veszítettünk semmit, épp ellenkezőleg.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram