Tejserkentő ételek és italok

2014. június 02.
Szerző:  Cukimamik Team
Tejserkentő ételek és italok
Valóban léteznek olyan ételek és italok, amelyektől több lesz egy szoptatós anyuka teje? Nagyanyáink bevált módszerei, édesanyák praktikái, és a drogériában kapható csodaszereknek köszönhetően igazi tejcsárdák leszünk, vagy ha azok nem is, elegendő tejünk lesz, hogy szoptathassuk gyermekünket?

Bárcsak azt mondhatnám, hogy IGEN! Elég ha ezeket a tejserkentő ételeket fogyasztod, és megnyugodhatsz, nem lesz gond a szoptatással, és a tejmennyiséggel. Annak ellenére, hogy sok édesanya pozitívan nyilatkozik a tejserkentő ételekről és italokról, nekem meggyőződésem, hogy ez sokkal összetettebb, de miután nem vagyunk egyformák, van akinek beválnak ezek a „varázsszerek”, van akinek pedig még ez is kevés. Én személy szerint 8 hónapig szoptattam, úgy hogy az első hat hónapban mindent megtettem azért, hogy legyen tejem.  Betartottam a „kismama életmódot”:  nem stresszeltem többet, mint más, és folyamatosan ittam és ettem a köménymaglevestől a madártejen át a barna sörig mindent. Az eredmény az lett, hogy felszedtem jócskán néhány kilót, tejem azonban nem lett több.  A barátnőm, akivel egy időben szültem: a kislánya ébersége miatt az első évben jóformán semmit sem aludt, azt evett, amit megkívánt, és annyi teje volt, hogy még másnak is jutott belőle.

Azonban vannak édesanyák, akik esküdnek rá, hogy a felsorolt ételektől is italoktól fokozódik a tej mennyisége. Akár hiszel benne, akár nem, egy próbát megér. A folyadékra szükséged van, tehát a levesek és teák nem fognak ártani, jó esetben pedig nem lesz hiány anyatejből.

 A megkérdezett édesanyák a következő tejszaporító praktikákat osztották meg velünk:

Rántott levesek, köménymag leves

"Kevés volt a tejem, annak ellenére, hogy fejtem. Anyám nyaggatására elkészítettem a köménymag levest. Tényleg működött, rengeteg tejem lett tőle. Ettől a naptól kezdve mindennap rántott levest ettem. Egy kis fazékkal elkészítettem, így mindennap jutott két-három pohár belőle. A végére már meg is szerettem az ízét.:) Konkrétan 17 hónapos koráig szoptattam a gyermekem."

Madártej

"Mindig is imádtam a madártejet, tehát nekem nagyon jól jött, hogy a kedvencemet ihattam. Elkészítettem, és csak a levét ittam meg belőle minden nap, kb. 1-1,5 litert. Egyetlen hátrányát tudom említeni, hogy felszedtem elég sok kilót, azonban 2 éves koráig szoptathattam a gyermekem. Azóta pedig már le is adtam a felesleget."

Alkohol mentes barna sör

Bár kevesen tudják, de a barna sörre sok édesanya esküszik, és állítja, hogy igazi tejserkentő.

„Naponta megittam egy pohár barna sört, és elmondhatom, hogy a tejem beindult!!! Hozzáteszem jócskán felszedtem pár kilót, de megérte. A gyermekemet 1,5 éves koráig szoptattam. Mielőtt megfordulna a fejedben a kérdés: Neem, egy pohár barna sör nem fog ártani a gyermeknek.”

Ivólevek

„Napi 1 liter ivólé, és annyit tejed lesz, hogy még félre is tehetsz belőle. Olvastam egyszer valahol. Mit mondjak? Tényleg annyi lett, hogy még lefagyasztani is jutott belőle.”

Homeopátiás bogyók

„Semmi nem jött be: Rántott leves, húsleves, csoki, szoptatós teák nekem nem váltak be.Egy gyógyszertárban bukkantam rá a csodatévő bogyókra. A szakasszisztens olyan termékismerettel rendelkezett, hogy egyből meggyőzött, hogy nekem homeopátiás bogyóra van szükségem.Valóban, a bogyók csodát tettek, és szoptathattam a gyermekem 1 éves koráig.:)”

Tejserkentő homeopátiás bogyókról itt olvashatsz bővebben.

Mecsektea, Laktoherb

Gyógynövény boltban, patikában, drogériában kaphatók, melyek gyógyszernek nem minősülők készítmények. Elég napi 1 liter fogyasztása, hogy elegendő legyen a tejed. Ára 600- 750 Ft között van.

Dió, kesudió

Na, erről én még nem hallottam, de több szoptató anyuka javasolta "sorstársainak".:)

"Egy- két marék dió fogyasztása naponta, és beindul a tejtermelés. Utána elég csak néha egy-két marokkal belakmározni belőle. Jelentem 20 hónapig szoptattam.:)"

Ez is érdekelhet:

Szoptatási kisokos- tudnivalók az előtejről

Csecsemő etetése üvegből

Az olvasás közös élmény:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is:)


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram