Ezekre figyelj, ha mellszívót veszel

2021. szeptember 10.
Szerző:  Szabó Kitti
Ezekre figyelj, ha mellszívót veszel
Tudom, hogy azt tartja a bölcs mondás, hogy felesleges a mellszívó, mert a babád tökéletesen megoldja minden problémádat. Én ezzel nem értek egyet. Amikor a melled hasonlít arra az óriási pöttyös labdára, amit az ovis fotódon a kezedbe fogtál, akkor nem árthat egy mellszívó a háznál. De egyéb oka is lehet ha szükség van rá. Ha például még nem tudja jól kiüríteni a baba a mellet, tejcsatorna elzáródás, szoptatási problémák, szopási sztrájk, betegségek, anyatejgyűjtő állomásra való leadás, cumizavar, fogzás, gyógyszerszedés… És akkor most már csak azt kell eldönteni, hogy vásárolunk vagy kölcsönzünk, elektromos legyen vagy kézi, esetleg dupla, vagy orrszívóként is funkcionáljon, hordozható vagy hálózatról működtethető, 10 ezerbe kerüljön vagy 100 ezerbe? 

A legfontosabb, hogy ha valamilyen problémád van azt beszéld meg szoptatási tanácsadóval, vagy védőnővel, mert lehet, hogy rossz irányba indulsz, és nem úgy fog haladni a szoptatás, ahogy azt szeretnéd.

Szükség van mellszívóra?

Sok édesanyának nem szükséges. Sokan pedig egyszerűen nem is tudják használni, mert rajtuk egyszerűen nem fog a varázs, tehát nem indul be tőle a tej. Nuku. Semmi. Nekik kizárólagosan a baba a titkok tudója. 

Előre tényleg nem érdemes megvenni a mellszívót, de érdemes tudni, hogy hol érhető el azonnal. A mellszívó egy nagyon intim eszköz, viszont a mellel érintkező részei cserélhetők, sterilizálhatók. Ha a barátnőd kölcsönadja, és a mellméretedhez passzoló a szívótölcsér, vagy esetleg univerzális méretezésű, plusz kényelmes a fogása, akkor nyert ügyed van. A kölcsönző ötletét se vesd el, mert ha esetéeg hosszútávú kapcsolatra keresel mellszívót, akkor ki tudod őket próbálni, mielőtt kifizetsz egy nagyobb összeget valamelyikért.

Kézi vagy elektromos

Biztos sokan meg tudnátok cáfolni, de azért én úgy tapasztaltam, hogy a kézi mellszívó nem mindig elegednő a komfortos létezéshez.

A kézi inkább szoptatás után segítség, mikor már a baba beindította a folyamatot, csak esetleg maradt a mellben még valamennyi tej, vagy szeretnéd serkenteni a mennyiséget, és szoptatás után “ráérős idődben, a nyugalom szigetén” fejegetsz még fél órát. Illetve arra is megfelelő, ha kicsit felpuhítanád a mellet, hogy a baba el tudja kezdeni a szopizást.

A hátránya éppen az, ami az előnye. Te szabályozod a szívás intenzitását, a sebességét a saját kezeddel. Ami fárasztó, és lassú, ám nálad van az irányítás. További előnye, hogy biztosan nem vagy konnektorhoz kötve, és ott fejsz, ahol neked kényelmes. Az áráról se feledkezzünk meg, hiszen jóval olcsóbb, mint az elektromos verzió.

Az elektromos mellszívó viszont igen hatákony, és gyors. Általában van egy stimuláló fázisa, és egy fejő fázisa, bár egyes esetekben találkozhasz egy harmadik ún. masszírozó funkcióval is, ami gyulladás esetén nem jöhet rosszul. Állítható a szívóerő intenzitása, és a fejési ritmus.

Ha egy teljes adag kifejése, esetleg rendszeres kifejése a cél, akkor inkább ezt javaslom. Még talán akkor is az elektromosra szavaznék, ha egy komolyabb mellgyulladást szeretnél megoldani. Azon is érdemes gondolkodni, hogy mennyire zavar téged, ha konnektor mellett tudsz csak fejni. Az éjszakai nehéz pillanatokat szerintem nem kell bemutassam, amikor a leglehetetlenebb pózban és helyen is próbálsz fejni. Ha te is ilyen vagy, akkor talán neked az akkumulátoros, vagy elemes változat lesz az igazi.

Nem hátrány az sem, ha nem egy gőzmozdony hangereje költözik a lakásba, főleg ha naponta 5-ször szükséges a mellszívó használata.

Léteznek olyan készülékek, amelyeket tudsz elektromos, és kézi mellszívóként is használni.

Vannak dupla fejes modellek is, amelyek ikerbabáknál remekül használhatók, de akkor is hasznos tud lenni, ha anyatejet gyűjtesz más anyukák babáinak, és időt akarsz spórolni.

 

Anya vagyok, nem órásmester

Megmondom őszintén velem megtörtént, hogy nem tudtam összerakni a mellszívót. Tehát érdemes arra is figyelni, hogy könnyen kezelhető legyen a készülék. Mert fáradt vagy, mert nyűgös vagy, mert nem tudsz a kétszázadik dologra is odafigyelni. Legyen a mellszívó olyan, amit szó szerint álmodból felkeltve is szét tudsz szedni, el tudsz mosni, sterilizálni, és összerakni. 

Fontos, hogy szükség esetén az egyes részeit tudd cserélni, pótolni. Nem árt ha a készülék szervízelhető országon belül.

Márkahűség és kiegészítők

Néhány ritka esettől eltekintve a mellszívókat nem lehet más márkájú termékekkel kompatibilisen használni. Ha leteszed egy mellszívó márka mellett a voksodat, akkor ahhoz kell igazítanod a többi kiegészítőt is. 

Általában jár a mellszívóhoz cumisüveg, és játszócumi is. Cumisüveg esetén mindig figyelj, hogy a baba korának megfelelő átfolyási méretű lyuk legyen a cumin. Zárójelben mondom, hogy a cumisüveget nem szeretjük, és ha van lehetőséged (és időd) rá, akkor próbálj ki szoptatásbarát módszereket a pótláshoz. Kiskanalat, svéd itatópoharat, sima poharat, vagy fecskendőt. 

Talán fogsz kapni még pár darab anyatejtároló eszközt is, tehát zárható zacskót vagy poharat. Ezek mindig sterilek, masszív anyagúak, és tudod rajtuk jelölni a dátumot, és a mennyiséget. 

Melltartó betét is lehet a csomagban, esetenként pedig anyatejgyűjtő kagyló is, amely szintén nagyon hasznos tud lenni, hiszen a másik mellből is rengeteg értékes anyatej szivároghat ki szoptatás közben. Így az sem veszik kárba. 

Minden anya, és minden helyzet más, de reméljük, hogy sikerül megtalálnod a számodra legmegfelelőbb készüléket!

 

 

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram