Szeretném, ha szeretnének! - Van kiút a megfelelési kényszerből?

2021. március 12.
Szerző:  Szabó Kitti
Szeretném, ha szeretnének! - Van kiút a megfelelési kényszerből?
Rengeteg munkával, és az itt felsorolt tanácsokkal apránként magad mögött tudod hagyni a megfelelési kényszert. Hajrá, meg tudod csinálni! 

Mire jó a megfelelési kényszer?

Nem kell nagyon megijedni, mindenkinek kijut belőle valamennyi. Gyerekkorunkban ugyanis nagyon hasznos a jelenléte. Egyszerűen nem élnénk túl a gyerekkort, ha nem felelnénk meg a szüleink elvárásainak, és nem azt tennénk, amit ők mondanak. Ráadásul elismerés, és szeretet nélkül megbetegszik a gyermeklélek is. 

A későbbiekben viszont ezt a viselkedést nagyon nehéz levetkőzni, hisz olyan jól bevált. Visszük tovább, és jól tanulunk a szüleink, a tanáraink kedvéért, kedvesek vagyunk, szépen köszönünk stb.. A gyerekkori mintáink pedig ott csücsülnek -  mélyre fészkelve magukat - a lelkünkben. Sokszor az évek múlásával egyre inkább felerősödve követelik tőlünk, hogy tegyünk mindent ugyanúgy, mint eddig. Miért? Mert ezt szoktuk meg. Mert ez vált be. Mert ezt tudjuk jól csinálni.

Mit tesz veled a megfelelési kényszer?

Egyszerűen elnyomja a saját hangodat, a saját vágyaidat, és mindenki mást magad elé helyezel. Sőt van egy pont, amikor már nem mersz hibázni, és a maximalizmus megfelelési kényszerbe hajlik. Anyaként pedig nem csak elég jó akarsz lenni, hanem tökéletes. Számtalanszor halljuk ezt, és tudjuk, hogy mennyire káros. Már onnan indul a spirál, hogy terhesség alatt mennyit híztál, hogyan szültél, meddig szoptattál. Aztán folytatódik azzal, hogy muszáj csinosnak lenni, és korrektorral gondosan elrejteni a táskákat a szemed alól. Tisztaság, rend, és mennyei narancsos kacsa illata árad a konyhádból délben, a szabad kezeddel pedig egy boldog babát szórakoztatsz az etetőszékben. 

Aztán hamar rájössz, hogy ez így nem fog menni, lentebb kell adni az igényekből. Ekkor jön a bűntudat, a negatív érzések, az önbizalomhiány. Elkezdesz kapkodni, nem érzed hatékonynak magad, és a végén teljesen kimerülsz. Ez az egész ilyen formában a legkevésbé sem visz előre téged!

Hogyan szabadulj meg a megfelelési kényszertől?

Adj időt, és sok vállveregetést magadnak!

Adj időt magadnak a változásra, az új helyzethez való alkalmazkodásra, és adj időt, arra hogy törődj saját magaddal! A legjobb az lenne, ha nem csak egy egyedül elintézett bevásárlás, vagy egy gyors kávézás jutna neked, hanem rendszeresen lenne egy nyugodt 20 perced, mikor át tudod gondolni, hogy tulajdonképpen hogy is érzed magad? Amikor csak önmagaddal vagy, és kicsit megveregetheted a saját válladat. Számba veheted azt, amit elértél, amit sikerült megoldani. Nyugodtan meg is köszönheted magadnak, hogy ilyen jól bírod a strapát! Ha meg esetleg ma nem bírtad, akkor kérj segítséget a párodtól, egy baráttól, vagy családtagtól! Igen, lehet ilyet!

Kinek akarsz megfelelni?

Jó kérdés, ugye? Meg tudod határozni, hogy mi az, amit te akarsz megtenni, és mi az amiről azt gondolod, hogy meg kell tenned, mert mások elvárják? Rengeteg energiát elpazarolunk arra, hogy másokra jobban odafigyelünk, mint önmagunkra. Elképzeljük, hogy vajon a másik minek örülne, mi tenné boldoggá, mit vár el tőlünk? Vajon csak akkor fog minket szeretni, ha mindent megteszünk, amit ő kér? A saját reális határaidat neked kell megszabni, és aztán meg kell védened ezeket a határokat! Önmagad számára légy te az első, és ha ezen felül maradnak energiáid, akkor azt nyugodtan szétoszthatod! 

Mondj nemet!

Nem könnyű feladat, de hidd el, hogy nincs szükséged más emberektől jövő megerősítésére, hogy megértsd, hogy szerethető, segítőkész, és megbízható vagy. Tehát mondhatsz nemet! Talán a legjobb kicsiben kezdeni, mert az őszinteség először rettenetesen tud fájni neked is, meg a másiknak is. A változáshoz idő kell. Néhányan bizonyosan hátat fordítanak neked, de ne aggódj, ezek azok az emberek lesznek, akiktől éppen itt volt az ideje megszabadulni.

Mi a legrosszabb, ami történhet?

Mindig, amikor nagyon félsz nemet mondani, akkor gondold végig, hogy mi a legrosszabb, ami történhet? A konfliktus elviselése fontos lépése a gyógyulásnak. Mi történik, ha lemondasz egy programot? Segítek. Semmi. Semmi sem fog történni. Mi történik, ha szólsz, hogy hajszál van a sütidben a cukrászdában? Sűrű elnézések közepette kapsz majd egy másikat. Mi történik, ha meggondolod magad egy vásárlásnál? Semmi.

Azon is gondolkodj, hogy mire mondasz pontosan igent! Mi lesz a következménye? Azt te hogyan oldod majd meg? Tiszteld önmagadat, és ne vállalj el olyan dolgot, ami megterhel!

Merd kimondani, amit ki kell!

Ha elfojtod, ami bánt, vagy csendben bosszankodsz az nem vezet semmi jóra. Igazából mérgezed saját magad. Néha ki kell mondani, hogy “menj a francba”! Lehetsz te is dühös, és nem kell mindig bólogatni, meg mosolyogni. 

Ismered az automatikus írás technikáját? Vegyél elő papírt, és tollat, majd csendesítsd el az elmédet - és a gyermekedet! :) Legalább heti háromszor 15-20 percig engedd szabadjára a gondolataidat, és írd le őket! Minden tudatosság, és szégyenérzet nélkül. Rengeteget tud segíteni, ha elfogadod a saját belső hangodat, és hagyod, hogy szabadon áradjanak a gondolataid, kontroll nélkül. Ez van, ez vagy te, és ezt gondolod. Rendben van a dühöd, a frusztrációd, a fáradtságod. Egyrészt ki tudod adni magadból a negatív érzéseidet, anélkül hogy mást megbántanál, másrészt meg a könnyebben a helyükre kerülnek a dolgok. Nem kell visszaolvasnod, amit írtál, akár össze is tépheted. A te döntésed.

A tested nagyon fontos, hisz ő hordoz magában téged!

Minél jobban vagy fizikailag, annál jobban lesz a lelked. Nő az önbizalmad, elégedettebb leszel, és jobban megtalálod a határaidat! Egy pár perces mozdulatsor helyettesíthet egy kávét, és feldob! Szóval mozogj, napi 10 perc is szuper! 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram